Pandemija povećala prodaju, ali i poskupila proizvodnju domaćeg sira

Autor: Marta Duić , 07. prosinac 2021. u 22:00
Iz Agrolagune ističu da su trećinu proizvodnje prodali tijekom ljetnih mjeseci/D. Marušić/PIXSELL

Problemi postoje u samoj proizvodnji mlijeka jer je osim energenata skočila i cijena stočne hrane.

Tijekom pandemije potrošači su se okrenuli visoko kvalitetnim domaćim proizvodima što je domaćim proizvođačima sira poput Agrolagune i obiteljske sirane Vedrine dalo vjetar u leđa.

˝U ovoj godini smo posebno zadovoljni s prodajom sira, kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima na kojima smo prisutni (Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija i BiH). Za nas je jako važan nevidljivi izvoz, kroz turističku sezonu, jer smo zbog lokacije lako dostupni gostima iz cijele Istre.

O uspjehu turističke sezone za nas najbolje govori podatak da smo gotovo trećinu proizvodnje sira prodali tijekom ljetnih mjeseci i to uglavnom kroz mrežu naših delikatesnih trgovina Tri kantuna i HoReCa kanal.

Turisti koji svake godine posjećuju Istru predstavljaju bazu naših vjernih kupaca u specijaliziranim delikatesnim dućanima u kojima smo prisutni diljem Europe˝, ističu iz Agrolagune.

Poremećaji tržišta
Ipak, upozoravaju kako na njih baš kao i na ostale hrvatske proizvođače, utječu poremećaji na globalnom tržištu.

˝I dalje ćemo biti fokusirani na potrošače i visoku kvalitetu naših proizvoda, a sve eventualne korekcije cijena bit će uvjetovane isključivo rastom ulaznih troškova˝, poručuju iz Agrolagune. Lička sirana Vedrine dnevno prerađuje oko 500 litara mlijeka, a glavna tržišta su im Zadar i Zagreb.

Preradu su počeli neposredno prije početka pandemije, a činjenica da su tada kupci razvili svijest o zdravoj i domaćoj hrani pomogla im je u početnom razvoju prodaje.

Zadnje ulaganje bilo je u fermentacijsku komoru i komoru za hlađenje, a osim u specijaliziranim trgovinama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Šibeniku te na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Utrine i Jarun, Vedrine imaju vlastito prodajno mjesto u Zadru te uskoro otvaraju u Samoboru.

Sir rade isključivo od mlijeka iz vlastite proizvodnje te ističu kako u preradi mlijeka troškovi nisu toliko skočili, no problemi postoje u samoj proizvodnji mlijeka.

Skupa stočna hrana
˝Proizvodnja mlijeka je jako poskupila, osim energenata pogotovo stočna hrana, koja čini blizu 50 posto troškova proizvodnje mlijeka. Cijena kukuruza, kojeg mi najviše moramo kupovati jer u našem dijelu Like kukuruz ne uspijeva udvostručila se od ljeta 2020. do proljeća ove godine.

Na proljeće smo radili punim kapacitetom, bili rasprodani, a radili s gubicima, tako da smo krajem svibnja morali povećati cijene za 15 do 25 posto”, upozorava Dominik Zeko iz Vedrina-

Dodaje kako prema trenutnim otkupnim cijenama u EU pretpostavlja da će sirovina svim prerađivačima poskupiti u istoj mjeri i to 30-40 posto. “To bi se u istoj ili većoj mjeri trebalo izraziti na cijene mlječnih proizvoda za krajnjeg kupca˝, rekao je Zeko.

Komentirajte prvi

New Report

Close