Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Pandemija povećala prodaju, ali i poskupila proizvodnju domaćeg sira

Autor: Marta Duić
07. prosinac 2021. u 22:00
Podijeli članak —
Iz Agrolagune ističu da su trećinu proizvodnje prodali tijekom ljetnih mjeseci/D. Marušić/PIXSELL

Problemi postoje u samoj proizvodnji mlijeka jer je osim energenata skočila i cijena stočne hrane.

Tijekom pandemije potrošači su se okrenuli visoko kvalitetnim domaćim proizvodima što je domaćim proizvođačima sira poput Agrolagune i obiteljske sirane Vedrine dalo vjetar u leđa.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

˝U ovoj godini smo posebno zadovoljni s prodajom sira, kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima na kojima smo prisutni (Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija i BiH). Za nas je jako važan nevidljivi izvoz, kroz turističku sezonu, jer smo zbog lokacije lako dostupni gostima iz cijele Istre.

Tijekom pandemije potrošači su se okrenuli visoko kvalitetnim domaćim proizvodima što je domaćim proizvođačima sira poput Agrolagune i obiteljske sirane Vedrine dalo vjetar u leđa.

˝U ovoj godini smo posebno zadovoljni s prodajom sira, kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima na kojima smo prisutni (Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija i BiH). Za nas je jako važan nevidljivi izvoz, kroz turističku sezonu, jer smo zbog lokacije lako dostupni gostima iz cijele Istre.

O uspjehu turističke sezone za nas najbolje govori podatak da smo gotovo trećinu proizvodnje sira prodali tijekom ljetnih mjeseci i to uglavnom kroz mrežu naših delikatesnih trgovina Tri kantuna i HoReCa kanal.

Turisti koji svake godine posjećuju Istru predstavljaju bazu naših vjernih kupaca u specijaliziranim delikatesnim dućanima u kojima smo prisutni diljem Europe˝, ističu iz Agrolagune.

Poremećaji tržišta
Ipak, upozoravaju kako na njih baš kao i na ostale hrvatske proizvođače, utječu poremećaji na globalnom tržištu.

˝I dalje ćemo biti fokusirani na potrošače i visoku kvalitetu naših proizvoda, a sve eventualne korekcije cijena bit će uvjetovane isključivo rastom ulaznih troškova˝, poručuju iz Agrolagune. Lička sirana Vedrine dnevno prerađuje oko 500 litara mlijeka, a glavna tržišta su im Zadar i Zagreb.

Preradu su počeli neposredno prije početka pandemije, a činjenica da su tada kupci razvili svijest o zdravoj i domaćoj hrani pomogla im je u početnom razvoju prodaje.

Zadnje ulaganje bilo je u fermentacijsku komoru i komoru za hlađenje, a osim u specijaliziranim trgovinama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Šibeniku te na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Utrine i Jarun, Vedrine imaju vlastito prodajno mjesto u Zadru te uskoro otvaraju u Samoboru.

Sir rade isključivo od mlijeka iz vlastite proizvodnje te ističu kako u preradi mlijeka troškovi nisu toliko skočili, no problemi postoje u samoj proizvodnji mlijeka.

Skupa stočna hrana
˝Proizvodnja mlijeka je jako poskupila, osim energenata pogotovo stočna hrana, koja čini blizu 50 posto troškova proizvodnje mlijeka. Cijena kukuruza, kojeg mi najviše moramo kupovati jer u našem dijelu Like kukuruz ne uspijeva udvostručila se od ljeta 2020. do proljeća ove godine.

Na proljeće smo radili punim kapacitetom, bili rasprodani, a radili s gubicima, tako da smo krajem svibnja morali povećati cijene za 15 do 25 posto”, upozorava Dominik Zeko iz Vedrina-

Dodaje kako prema trenutnim otkupnim cijenama u EU pretpostavlja da će sirovina svim prerađivačima poskupiti u istoj mjeri i to 30-40 posto. “To bi se u istoj ili većoj mjeri trebalo izraziti na cijene mlječnih proizvoda za krajnjeg kupca˝, rekao je Zeko.

Autor: Marta Duić
07. prosinac 2021. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close