Pametnim spremnicima u dva mjeseca Zagreb ‘srezao’ odvoz za 90 posto

Autor: Marta Duić , 04. ožujak 2020. u 22:00
Spremnici u centru Hvara dobro su prihvaćeni i omogućili su naprednije upravljanje sustavom zbrinjavanja javnog otpada

Pilot-projekt tijekom Adventa u Zagrebu pokazao da je na 14 lokacija s Bigbellyjem ušteđeno 7000 pražnjenja.

Pametne spremnike za otpad Bigbelly u Hrvatskoj koristi 11 gradova – Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, Zadar, Makarska, Korčula, Hvar, Opatija, Koprivnica, Kastav. Dubrovnik, Korčula, Rijeka i Hvar primijenili su cjelovita Bigbelly pametna rješenja za prikupljanje i odvajanje javnog otpada te postali gradovi koji su digitalizirali najfrekventnije dijelove grada, uglavom uža središta.

U pitanju je sustav koji je osvojio niz nagrada kao inovativni smart city projekt koji omogućuje i uštede. Osim što Bigbellyjevi spremnici na solarni pogon putem senzora prate popunjenost i prešaju otpad, sustav putem aplikacije šalje informaciju o popunjenosti nadležnim službama i tako smanjuje broj odvoza otpada za više od 80 posto.

Upravo to zaslužno je za uštede, a otpad ostaje tamo gdje mu je mjesto, a ne oko spremika, što je danas sve češći prizor.

Doprinos zaštiti okoliša
Kako ističe Günther Graml, generalni distributer Bigbellyja za Hrvatsku, sustav omogućuje uštede u vremenu, energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš, ali i operativnih troškova. Pozitivnih primjera ima i u Hrvatskoj, Korčula s 30 Bigbelly spremnika ima digitaliziranu gradsku jezgru, a Dubrovnik će kroz par mjeseci s 80 Bigbelly spremnika pokriti kritične točke i izvan gradske jezgre.

“Dubrovnik je u zadnjih godinu dana koristio 39 Bigbelly spremnika, najviše od svih hrvatskih gradova, a na 15 lokacija od ukupno 24 koriste i dodatni Bigbelly spremnik za odvajanje plastične i metalne ambalaže. Kao rezultat toga smanjen je broj pražnjenja spremnika za javni otpad za 88 posto.

Prije primjene Bigbelly sustava odlazili su prazniti spremnike na 24 lokacije više od 40.000 puta godišnje, a sada to čine manje od 7000 puta godišnje”, objašnjava Graml na primjeru uštede.

U Zagrebu su proveli pilot-projekt u sklopu kojeg je tijekom lanjskog Adventa, od prosinca i sve do veljače na potezu od Zrinjevca, Strossmayerovog trga do Trga kralja Tomislava postavljeno 19 spremnika za miješani otpad kao i spremnici za odvajanje plastične i metalne ambalaže na 14 lokacija.

“Smanjena je potreba za pražnjenjem za više od 90 posto. Samo na tom malom uzorku koji je bio obuhvaćen projektom ušteđeno je više od 7000 pražnjenja u svega dva mjeseca.

˝Izračun je napravljen usporedbom s podacima o broju pražnjenja klasičnih košarica koje smo dobili od Čistoće Zagreb. Na redu su donosioci odluka u Gradu Zagrebu, ali i ostalim velikim gradovima u Hrvatskoj i EU, da temeljem uspješnoga pilot-projekta naprave taj ključan korak i unaprijede segment upravljanja javnim otpadom”, smatra Graml.

Koje su prepreke
Inače, Bigbelly je implementiran u 54 zemlje diljem svijeta i broji više od 1500 klijenata, od Stockholma do New Yorka i Singapura. Neki od najnovijih gradova klijenata su Pariz s tisuću Bigbelly spremnika te Madrid koji se prije nekoliko tjedana odlučio za nabavu njih 1300.

“Glavna prepreka pri implementaciji Bigbelly sustava u većim gradovima je početna investicija, i vjerujem da bi hrvatskim gradovima bilo lakše kada bi se ponudila mogućnost sufinanciranja digitalizacije i unapređenja upravljanja otpadom od strane fondova Europske unije”, poručuje Günther Graml.

Komentirajte prvi

New Report

Close