Smart Industry
Uvjet za održivo gospodarstvo

Pametna industrija nastaje gdje djeluje tržište. Naša država ga ne potiče

Potrebno je reducirati regulatorni okvir, kako bismo stvarali odnos važan za razvoj ljudskih resursa, ali i za generiranje inovacija, koje se događaju gdje je proizvodnja.

Lucija Špiljak
06. listopad 2020. u 22:00
Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Pametna industrija u Europskoj uniji podrazumijeva 20 posto ukupne dodane vrijednosti EU i 30 milijuna zaposlenih. Proteklih dana intenzivno razgovaramo o procesima digitalizacije i digitalne transformacije pa smo željeli lokalizirati ovu temu i razgovarati o Hrvatskoj kao zemlji pametne industrije, znanja i velikog broja talenata, stoga je važno udružiti realni i gospodarski sektor, stvoriti pametnu industriju koja će biti temelj zdravog gospodarskog rasta države, pogotovo nakon lockdowna, uslijed pandemije i potrebe za digitalnom transformacijom”, poručio je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika u čijoj je organizaciji jučer održana konferencija Smart industry: Pametnim industrijama do održivog hrvatskog gospodarstva.

Kroz primjere dobre prakse razgovaralo se o stupnju digitalizacije hrvatskog gospodarstva, primjeni novih tehnologija i procesa koji utječu na naše društvo i ekonomiju.

Kao najutjecajniji poslovni medij u Hrvatskoj Poslovni dnevnik kroz ovaj je projekt i konferenciju predstavio nacionalne strategije i inicijative za uspostavu i izgradnju pametnih industrija, te podržao domaće tvrtke i institucije, kao i lokalne i regionalne samouprave koje su aktivno krenule u osvještavanje stručne i šire javnosti o nužnosti promišljanja i provođenja Smart Industry modela.

Ne znaju kritički razmišljati

Na konferenciji Poslovnog dnevnika održana je panel rasprava na temu kako intenzivirati suradnju gospodarstva, sveučilišta i javne uprave. Sudionici su se prvo osvrnuli na Apsolonov Hrvatski digitalni indeks 2020. i Deloitteovo globalno istraživanje o tehnološkom vodstvu u 2020.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alen Host smatra kako je potrebno uspoređivati se i mjeriti sa zemljama na Zapadu. Smatra i kako bismo trebali napredovati u segmentu digitalnih i javnih usluga gdje smo, kako naglašava, ispod prosjeka Europske unije. Neven Vrček, profesor na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, smatra da je važno pratiti više indeksa, ne samo tehnološke, kako bi se sagledao kontekst u kojem gospodarstvo djeluje, a jedan od njih je Doing Business.

30

milijuna zaposlenih u EU je u sektoru pametne industrije, koja donosi 20% ukupne dodane vrijednosti

“Digitalizacija uvjetuje povećanu razinu konkurencije na tržištu i kompanije će s time morati surađivati. Kod nas su te stvari išle s određenom odgodom, no vidimo da ako se iz tog procesa izostaje, teško se ostaje konkurentnim na globalnoj sceni. A sve je danas globalna scena”, naglasio je Vrček.

Host se osvrnuo na suradnju akademske zajednice s kompanijama i podsjetio da je upravo njegov fakultet prvi u Hrvatskoj koji ima akreditiran preddiplomski i diplomski online studij iz područja poslovne ekonomije.

“Javna sveučilišta se postavljaju tako da novac dolazi od države i da će tako biti sljedećih 100 godina. No, mi smo se postavili da jesmo javni fakultet, ali se ponašamo kao privatni u takvom okruženju. Imamo puno konkurencije i izvana”, rekao je Host te dodao da treba uložiti u tehniku koja može pratiti predavanja te da je općenito potrebno puno ulaganja i usvajanja digitalnih kompetencija.

Host

I kompanije bi trebale ulagati u obrazovanje zaposlenika zbog brzine promjene tehnologije.

Fakultet je pokrenuo i aplikaciju za studente preko koje mogu putem mobitela, pratiti predavanja i slati materijale. Jedan od, kaže, izazova akademske zajednice je ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, potpisan prije godinu i pol, koji je nastavnike podijelio pola na nastavu, pola na znanost, a pritom iz gospodarstva nitko ne traži suradnju.

“Kada bismo mogli surađivati s gospodarstvom, da se to vidi u radnom vremenu, bilo bi drugačije jer je takva suradnja ključna. HGK je tražio da dio radnog vremena mora biti ostvaren u stručnim projektima s gospodarstvom. To nije primjenjivo u svim strukama, no mogućnosti bi trebalo biti; da nas država plati da istražujemo”, istaknuo je Host.

Osvrnuo se i na studente i kompanije koje bi trebale ulagati u obrazovanje zaposlenika s obzirom na brzinu promjene tehnologije. “Ulažemo u obrazovanje s obzirom na stupanj razvoja, no razvijamo ljude koji ne znaju kritički razmišljati kako bismo vidjeli gdje je problem i pronašli rješenje”, poručio je Host.

Za više eksperimentiranja

S time se slaže i Vrček koji je dodao da sve znanje koje dobivamo danas zastarijeva, akademska zajednica mora se usmjeriti na cjeloživotno obrazovanje.

Vidović

U privatnom sektoru mora se pojačati istraživačka komponenta i treba više prakse.

“Akademska zajednica često ne dobiva smjernice u strateškom smislu, što bi bilo važno za razvoj države; u kojem smjeru obrazovati mlade ljude. To je sve slobodno i otvoreno na tržištu. Međutim, to je u redu samo do određene razine”, smatra Vrček. Na FOI-ju, kaže, naglasak stavljaju na projektnu suradnju kroz manje projekte, te na praksu i zapošljavanje studenata koje spajaju s poslodavcima. To, nažalost, kaže, nije dovoljno jer su došli do situacije da ne mogu ponuditi onoliko informatičara koliko tržište traži.

“Mala smo država s ograničenim kapacitetima, no zato se moramo pozicionirati tamo gdje je ‘špica’. Fakultet i akademska zajednica trebali bi tjesnije surađivati s gospodarstvom i pokušati reducirati regulatorni okvir, kako bismo stvarali odnos važan za razvoj ljudskih resursa, ali i za generiranje inovacija. Inovativni dio događa se gdje ima proizvodnje”, rekao je Vrček.

Osnivač InfoDom Grupe Slavko Vidović kaže da postoje dvije paradigme koje se u Hrvatskoj rijetko koriste: reuse, kao ponovno korištenje podataka i sharing, odnosno dijeljenje, uz naglasak na važnost iskustva korisnika.

“Prema potencijalima hrvatskog čovjeka i prirode trebali bismo imati bolje rezultate, pripada nam više mjesto na ljestvici digitalne konkurentnosti. Nedostaje nam sinergija i sinkronizacija. U privatnom sektoru mora se pojačati istraživačka komponenta i potrebno je više prakse. Treba nam programiranje kroz vizije. Ako želite napraviti gospodarsku strategiju, potrošite puno vremena, a svijet se za to vrijeme promijenio. Više vizionarskog stava i leadershipa, više eksperimentiranja, a manje projektiranja. Treba umjetnu inteligenciju staviti u svrhu, vidjeti primjere u svijetu i napraviti svoje”, rekao je Vidović.

Član Uprave tvrtke Elektronički računi, Darko Gulija, govorio je o pravu intelektualnog vlasništva na fakultetima. Ustvrdio je kako je destimulativno da sve što nastane na fakultetu njemu i pripada. “Fakultet nije okolina koja će dalje komercijalizirati startupe jer ostaje značajan dio prava na te projekte. U Švedskoj potiču ljude da s projektima kroz diplomske i slične radove pokrenu startupe. Druga stvar je motivacija i regulacija. Nedostaje poticaja.

Štetner

Kao mala država moramo zajedno težiti uspjehu i povezivati institucije.

U našoj tvrtki došli smo s idejom, odradili posao, imamo dobar proizvod, no da bismo osigurali daljnji rast moramo integrirati cijeli ekosustav, povezati usluge analize podataka, financijske usluge; cijeli lanac. Jedino tako možete dalje rasti. Postoji i pitanje regulativnog pritiska. Smart industry nastaje tamo gdje tržište djeluje. Sve pokušamo zatvoriti u zakone i propise, a država ne potiče tržište nego osporava tvrtke”, istaknuo je Gulija.

Dobre primjere iz inozemstva naveo je Davorin Štetner, osnivač i predsjednik Kreator Grupe i predsjednik Cranea (Hrvatska mreža poslovnih anđela), spomenuvši Izrael gdje postoji tzv. triple system povezivanja, suradnja sektora i povezanost institucija.

“Ne možemo uspjeti ako ide samo jedan, potrebna je suradnja, da kao mala država zajednički težimo uspjehu. Premalo je suradnje između prakse i teorije. U Izraelu smo vidjeli uspješne bivše studente, profesore, izvoznike, primjere uspješnih startupa… Potreban je sinergijski startup projekt u kojem svi imaju udio. Primjer su zemlje koje su uspješne jer imaju jasan okvir, a kod nas postoje strateški dokumenti koji su tek liste lijepih želja”, poručio je Štetner.

New Report

Close