Paketi dosegli najviše poštanskog tržišta dosad

Autor: Darko Bičak , 05. prosinac 2021. u 22:00
Dostava paketa sad čini, prema Hakomu, 12% svih poštanskih usluga/D. Puklavec/PIXSELL

Ukupno je ostvareno 7,7 milijuna raznih paketskih usluga, koje sada čine 12% ukupnog poštanskog tržišta.

Na tržištu poštanskih usluga i u trećem je tromjesečju 2021. zabilježen nastavak rasta broja paketa, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – Hakom.

Ukupno je ostvareno 7,7 milijuna raznih paketskih usluga, koje sada čine 12% ukupnog poštanskog tržišta, najviše dosad. Iz Hakoma ističu da se očekuje daljnji rast potražnje za ovim uslugama.

Istovremeno, ukupan broj svih ostvarenih poštanskih usluga od 64,2 milijuna očekivano se smanjuje te ih je za 2,7% manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 5,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

“Međunarodni promet i dalje je pod utjecajem pandemije, a u trećem tromjesečju dodatni negativan utjecaj imalo je stupanje na snagu EU zakonodavnog okvira o ukidanju oslobođenja od PDV-a prilikom uvoza pošiljaka s robom vrijednosti do 22 eura iz država izvan EU, koje je rezultiralo daljnjim padom broja usluga u međunarodnom prometu.

U trećem tromjesečju 2021. ostvareno je 19,2% manje usluga nego u prethodnom tromjesečju, odnosno 22,3% manje nego u istom razdoblju prethodne godine”, navode iz resorne agencije.

Ukupan prihod od obavljenih poštanskih usluga ostao je gotovo isti kao i u prethodnom tromjesečju, ali u odnosu na isto razdoblje prethodne godine rast je 7,2%, zbog većeg broja usluga s dodanom vrijednosti.

Prijavljena su i dva nova davatelja poštanskih usluga za obavljanje zamjenskih poštanskih usluga tako da na tržištu svoje usluge trenutačno pruža 25 davatelja.

Ove godine je na tržištu vidljiv i trend automatizacije poslovanja kroz instaliranje paketomata s čime je krenula Hrvatska pošta, a nakon toga i veliki broj drugih kurira te internetskih trgovina.

Komentirajte prvi

New Report

Close