Pa što ako pogodujemo nekome, bitno je da želi raditi

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 10. prosinac 2012. u 22:01
Prošli tjedan Ivan Kapetanović kažnjen je zbog gradnje na Junče ravni na Braču

Niko Mrčić, autor novog plana Splitsko – dalmatinske županije otkrio ideju vodilju pri uvođenju/ukidanju nekih turističkih zona.

Izmjene u prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije nužni su korak u pokretanju razvoja, "osnovu bez koje se ne mogu razvijati investicije", smatraju u dalmatinskoj podružnici Hrvatske udruge poslodavaca, koja je svoje zaključke u ponedjeljak predstavila "pojačana" predstavnicima Hrvatske udruge sindikata i Društva arhitekata, te autorima novog plana Nikom Mrčićem i Marijom Radevenjićem.

Predsjednik dalmatinskog HUP-a Hrvoje Marušić smatra da se plan ne smije više odgađati, te da će biti izglasan u interesu svih, uz poštivanje prostora i baštine. No, primjedbe koje su se čulenazvao je "egizibicionizmom čiji je jedini cilj osobna promocija"."Dalmaciji je voda došla do grla, i ako se investicije uskoro ne pokrenu nema govora o smanjivanju nezaposlenosti. Dapače, očekujem da bi se broj nezaposlenih mogao i povećati", kaže Marušić.Slično misle i arhitekti. Predsjednik područne Hrvatske komore arhitekata Ivo Vojnović je za nerješavanje prostornih problema optužio "nesposobne političke elite". Najviše polemika, kao i obično, u javnoj raspravi o izmjenama plana izazvalo je "crtanje" turističkih zona. Naime, s dosadašnjeg spiska "ispalo" ih je dvadesetak, da bi se u planu pojavio isti toliki broj novih."Želja nam je bila eliminirati zone u kojima se četrdeset godina nije ništa napravilo.

No, stvorili smo neke nove, posebno one kod kojih već postoji zanimanje potencijalnih ulagača, kaže Niko Mrčić", ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno planiranje. On ne vidi ničeg spornog u tome što se time na određeni način pogodovalo investitorima koji su posljednjih godina kupovali velike površine na lokacijama koje su sada proglašene turističkim zonama – primjerice britanski Landmark i slovensko-hrvatski poduzetnik Ivan Kapetanović. Na primjedbu da je, primjerice, Kapetanović osuđen zbog toga što je unaprijed radio nešto što će mu se sad dozvoliti, Mrčić odgovara s "pa šta, bitno je da je spreman radit, zapošljavati i plaćati porez".

Komentirajte prvi

New Report

Close