‘Oživit ćemo zapuštene kvadrate’

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2015. u 21:59
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš/Ivo Čagalj/PIXSELL

U Splitu predstavljen nacrt strategije do 2030.

Strategije prostornog razvoja Hrvatske usmjeravat će prostorni razvoj cjelokupnog teritorija države do 2030., a riječ je o prvom takvom dokumentu strateške razine nakon 18 godina, istaknula je u Splitu ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš prilikom predstavljanja nacrta prijedloga tog dokumenta.

Hrvatska je, napomenula je Mrak Taritaš, izgrađena oko 6,5 posto, u što je uključena i prometna i ostala infrastruktura izvan naselja. Dokument ističe potrebu razumnog korištenja prostora i stavlja naglasak na bolju iskorištenost već korištenih prostora, a izbjegavanje širenja građevinskih područja.

Prvo predstavljanje nacrta prijedloga strategije prostornog razvoja održano je u nikada dovršenom Domu mladih, a Mrak Taritaš izjavila je da su namjerno odabrali tu lokaciju jer simbolizira ono što je problem u prostoru. "U doba gospodarskog razvitka gradili su se veliki kvadrati u koje je uložen golem novac, a oni su ostali zapušteni", upozorila je. "Nova strategija ima način kako se vratiti preskočenim i napuštenim dijelovima gradova, ali i industrije. Strategija govori i o tome da treba razvijati gradove srednje veličine", istaknula je ministrica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close