Ovo su nove cijene goriva na benzinskim pumpama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2022. u 08:11
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

U sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom Vlade je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Cijena litre osnovnog benzina na benzinskim postajama od danas je 13,02 kune, a dizela 13,43 kune.

Tako je cijena litre benzina 48 lipa niža, dok je kod cijene dizela došlo do poskupljenja od 35 lipa. To će vrijediti sljedeća dva tjedna.

U sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata. Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata utvrdila da će u razdoblju od iduća dva tjedna.

Također, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, prema kojoj trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel.

Odluku o smanjenju tih trošarina Vlada je donijela 4. srpnja. Kako se navodi u obrazloženju, za vrijeme važenja te izmijenjene uredbe, očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 72 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ranije je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio o novim cijenama i produljenju primjene smanjenih trošarina, kazavši i da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe. Izrazio je i uvjerenje kako je to rješenje prihvatljivo svima, i malim distributerima i građanima.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close