Ovo su najkorumpiranije države na svijetu: Hrvatska ne stoji tako loše

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2018. u 09:47
Foto: Thinkstock

Riječ je o “Indeksu financijske tajnosti 2018”, sastavljenom u međunarodnoj organizaciji Mreža porezne pravde.

Objavljena je neuobičajena rang-lista koja otkriva tko u svijetu najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu platiti poreze. Riječ je o "Indeksu financijske tajnosti 2018", sastavljenom u međunarodnoj organizaciji Mreža porezne pravde (Tax Justice Network). Iz ljestvice proizlazi da je Švicarska "najkorumpiranija", odnosno "najiskvarenija" zemlja u svijetu, jer ima najčvršću financijsku tajnu.

– Švicarska je djed poreznih rajeva u svijetu, jedan od najvećih svjetskih off-shore financijskih središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje financijskih tajni, ocijenila je Mreža, koja se tom žalosnom temom bavi već 15 godina. Njezini financijski stručnjaci sastavljali su ovu crnu ljestvicu godinu dana, koristeći podatke OECD-a, MMF-a, vlada i ostalih institucija, piše Novi list.

Druga zemlja po korumpiranosti jesu Sjedinjene Države, iza kojih slijede Kajmanski Otoci, Hong Kong i Singapur. Vrlo visoko, na šestome mjestu, plasiran je Luksemburg. Iza njega nalaze se Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati te otok Guernsey. Hrvatska se plasirala tek na 79. mjestu od 112 zemalja na ljestvici, što je povoljan rezultat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close