Ovo su detalji prve optužnice protiv Todorića, Huljeva i Piruške Canjuge

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2019. u 09:54
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

I dok Todorić nije htio iznositi obranu, njegovi suokrivljenici jesu.

Ne želim iznositi obranu jer sam iz Velike Britanije izručen zbog drugog, a ne ovog predmeta – kazao je Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, istražiteljima koje je zanimao jedan švicarski račun, piše Večernji list.

Zbog tog švicarskog računa, na kojem je nakon otvaranja istrage ostalo zamrznuto 1,25 milijuna eura, Todorić je prošli tjedan “zaradio” svoju prvu optužnicu, kojom ga Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tereti za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Za isto djelo, osim Todorića, optužen je i Ante Huljev, koji je u vrijeme inkriminirano optužnicom bio direktor korporativnih financija u Agrokoru. Osim njih dvojice optužene su i Piruška Canjuga, koja se tereti za poticanje na zloporabu u gospodarskom poslovanju, te austrijska državljanka Nicole de Rossi, koja je optužena za pomaganje u zloporabi u gospodarskom poslovanju.

Tužiteljstvo njih četvero tereti da su 2013. iz Agrokora izvukli 1,25 milijuna eura te da je taj novac završio na računu švicarske tvrtke Siggman Invest AG. Konkretnije, prema optužnici, Agrokor je švicarskoj tvrtki ispostavio fakturu za savjetodavne usluge iako, tvrdi tužiteljstvo, te usluge nisu pružene. Todorić se tereti da je ovlastio Huljeva da u ime Agrokora s WPC Agro 5 d.o.o. sklopi ugovor o kupnji poslovnih udjela trgovačkog društva S IMMORENT ETA d.o.o. te da uputi kupca, odnosno WPC Agro 5 d.o.o., da dio kupoprodajne cijene, odnosno 1,25 milijuna eura ne plati Agrokoru već Siggman Invest AG-u.

I dok Todorić nije htio iznositi obranu, njegovi suokrivljenici jesu. Piruška Canjuga zanijekala je da je od Todorića i De Rossi tražila da se pribavi imovinska korist Siggman Invest AG-u, dioničkom društvu, koje je, prema tvrdnjama Huljeva, ona osnovala i čije je dionice posjedovala.

– U Agrokoru sam bila zadužena za razvoj nekretnina. Nisam bila upoznata s financijskim djelom aranžmana između Agrokora i WPC-a, no zamoljena sam da analiziram određene nekretnine. Radilo se o pet nekretnina, maloprodajnih objekata koje je Agrokor htio staviti u prodaju kako bi došao do svježeg kapitala i smanjio svoju izloženost bankama. Agrokor je te nekretnine zaista prodao, za što je dobio 60 milijuna eura te ostvario i 18 milijuna eura profita – kazala je u svojoj obrani P. Canjuga.

Opširnije pročitajte u Večernjem listu.

Huljev je u obrani ustvrdio da plaćanje savjetodavnih usluga Siggman Invest AG-u nije bilo neosnovano jer su te usluge, kako je kazao, obavljene.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Kikiriki i kokice. Milju i kusur eura? Vise ce kostati proces i odvjetnici. Opet ce biti sprdačina od sudenja, a vecinu ce riješiti biologija dok i ako dođe do pravomoćnosti (guljenje krumpira)

A ne smiju ga pritiskat da ne propjeva jer ode cijeli kradeze u zatvor …

Kikiriki i kokice. Milju i kusur eura? Vise ce kostati proces i odvjetnici. Opet ce biti sprdačina od sudenja, a vecinu ce riješiti biologija dok i ako dođe do pravomoćnosti (guljenje krumpira)

New Report

Close