Ovo se neće svidjeti radnicima: Ako završite u karanteni, ovo će biti najviši iznos plaće koja vam slijedi

Autor: Marija Crnjak , 27. veljača 2020. u 15:56
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je koliki je najviši mjesečni iznos naknade plaće za puno radno vrijeme.

Financiranje boravka radnika u slučaju karantene, bar kad je u pitanju isplata plaće,  bit će povoljnija poslodavcima nego radnicima. Naime, kako smo jučer pisali, plaće radnicima od prvog dana bolovanja u  karanteni pokrit će osiguravatelj, odnosno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No maksimalna plaća koju ćete dobiti ako završite u karanteni iznosit će vam 4.257,28 kuna.
U nastavku objavljujemo odgovor HZZO-a na naš upit o visini plaće u cijelosti.

“Ako je osiguraniku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izabrani doktor utvrdio privremenu nesposobnost, odnosno spriječenost za rad zbog određene samoizolacije kod kuće ili karantene u zdravstvenoj ustanovi od strane nadležnog epidemiologa ili graničnog sanitarnog inspektora, tada se, kako smo u jučerašnjem odgovoru naveli, naknada plaće isplaćuje na teret sredstava HZZO-a od prvog dana privremene nesposobnosti za rad.

Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je kako je najviši mjesečni iznos naknade plaće za puno radno vrijeme, kada se ona isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, proračunska osnovica uvećana za 28%, što trenutno iznosi 4.257,28 kuna.”, kažu u HZZO-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close