Ovo je prva nekretnina u Hrvatskoj koju je moguće kupiti i za Bitcoine

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. studeni 2017. u 08:11
FOTO: Njuškalo

“Nismo željeli isključiti i tu mogućnost i zadovoljni smo interesom potencijalnih kupaca. Ne strahujemo ni od kakvih malverzacija”, kažu nam vlasnici kuće.

Oglas o prodaji kuće u Hruševcu Pušćanskom nedaleko Zaprešića objavljen na Njuškalu prije mjesec dana u srijedu je privukao pažnju javnosti kada se saznalo da se radi o prvoj nekretnini u Hrvatskoj koja se može kupiti u digitalnoj valuti Bitcoin. Naime, kuća od 275 kvadrata stambenog prostora i više od 750 kvadrata okućnice nudi se u zamjenu ili prodaju za 663 tisuće kuna, odnosno 88 tisuća eura ili 10 Bitcoina (BTC).

Vlasnici koji su željeli ostati anonimni kažu da su prilikom predaje oglasa pomislili zašto ne uvrstiti i tu novu sve rasprostranjeniju i sve prihvaćeniju valutu jer smatraju da i banke BTC sve više prihvaćaju kao uobičajeno sredstvo plaćanja. "Nismo željeli isključiti i tu mogućnost i zadovoljni smo interesom potencijalnih kupaca. Ne strahujemo ni od kakvih malverzacija jer da se do sada što negativno imalo pokazati, pokazalo bi se", kratko je komentirala vlasnica za Poslovni dnevnik.

Za mišljenje smo pitali i člana Upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i jednog od najpoznatijih hrvatskih poslovnih anđela Hrvoja Prpića koji kaže da je u Bitcoin trebalo uložiti  odavno. "Više se gotovo i ne radi o novitetu, vani su digitalne valute rasprostranjene, a ni kod nas nisu njihova prisutnost nije više sramežljiva. Uzmemo li u obzir podatak da je dnevni promet Bitcoina četiri milijarde dolara, sve bi nam trebalo biti jasno", dodao je u razgovoru. Također, na upit jesu li članci naslovljeni "Da se 2010. godine uložilo 100 dolara na Bitcoin danas bi se govorilo o zaradi od 250 milijuna" istiniti ili se radi o plaćenim oglasima, kaže da je riječ o stvarnom tržištu. Jučer je Bitcoin premašio vrijednost od 9,900 dolara, a prema nekim mišljenjima, s kojima se slaže i Prpić, njegova će vrijednost nastaviti rasti – očekuje se i do četiri puta u sljedećih godinu dana.

S druge strane, kako je jučer pisao Poslovni dnevnik, tijekom ove godine cijena Bitcoina strelovito je narasla za čak 870 posto zbog čega mišljenja da se radi tek o velikom tržišnom balonu također nisu rijetkost. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zaključak: kad darovnim ugovorom prenesete nekretninu na OBDARENIKA…možete si Bitcoine,
uokviriti …jer, reklamacije na takvu kupnju /dar /- NEMA.

…dođeš nakon takvog kupoprodajnog ugovora na POREZNU – da ti pbračunaju POREZ NA PROMET
NEKRETNINA U BITCOINIM-A ……?

Ili, dođeš u gruntovnicu napraviti prijenos vlasništva bez plaćanja nekretnine i bez navedene cijene?
To je kupoprodaja , ako nema cijene/ virtualna je/?

Onda je bolje napraviti darovni ugovor. Platiš porez -kako kažu i daruješ nekretninu kome hoćeš……

New Report

Close