Ovim projektom svi profitiraju jer mladi dobivaju uvid kako stvari funkcioniraju u poslovnom sektoru, a poslodavci imaju priliku zaposliti itekako vrijedne kadrove

Autor: Marta Duić , 30. siječanj 2022. u 22:00
Antonija Bekavac/PD

U Hrvatskoj Lutriji, koja u projektu Iskustvo zlata vrijedi sudjeluje još od 2013. godine, praksu je do sada obavilo desetak studenata, a posljednju je odradila studentica Pravnog fakulteta Antonija Bekavac.

Dugogodišnji partner projekta Iskustvo zlata vrijedi je i Hrvatska Lutrija koja je na praksu primila Antoniju Bekavac, studenticu pete godine Pravnog fakulteta.

˝Hrvatska Lutrija je pokazala kako slijedi svoje vrijednosti koje je u svoje poslovanje utkala prije gotovo pola stoljeća i koje od tada pa sve do danas imaju jedan cilj – stvaranje sretnije i razigranije Hrvatske.

Nakon što nam je još 2013. godine ponuđena suradnja u projektu Iskustvo zlata vrijedi, nismo niti trenutka dvojili da se uključimo. Od tada svake godine s radošću prihvaćamo status poslodavca partnera jer je riječ o projektu koji doista potiče ravnopravnost te se zalaže za nediskriminaciju i jednake mogućnosti za sve, što su prioriteti Hrvatske Lutrije.

Uključiti ih u društvo
Pronalaženje posla za mlade ljude je veliki problem, nažalost još mnogo veći ako se radi o osobama s invaliditetom ili slabijeg imovinskog stanja, a nemogućnost zapošljavanja mladih generira poteškoće ne samo za pojedince već i za društvo u cjelini. Stoga je važno da ovakvi projekti postoje i da se što više poslodavaca uključuje kako bi zajedno stvorili bolje uvjete za integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada.

Vjerujemo da samo zajedno možemo svima pružiti jednaku startnu poziciju, pomoći da se mladi što lakše uključe u društvo i u konačnici realiziraju kao osobe, a nadamo se da smo desetero studenata koji su kod nas obavili tijekom praksu, u tome i pomogli˝, kaže Ana Jazić, voditeljica Službe za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje.

“Ovaj je projekt sjajan jer svi profitiraju – mladi stječu iskustvo i dobivaju uvid kako stvari funkcioniraju u poslovnom sektoru dok poslodavci dobivaju priliku zaposliti itekako vrijedne kadrove˝, smatra Jazić.

U Lutriji studenti odrade praksu koja uglavnom traje mjesec dana, ili nešto duže, no i taj period je dovoljan da im se omogući uvid kako stvari funkcioniraju u stvarnom poslovnom okruženju. Ovisno o preferencijama samih studenata kao i vrsti fakulteta koji pohađaju, određuju se prakse unutar naših organizacijskih cjelina pa su tako studenti praksu obavili u Službi pravnih poslova, Službi ljudskih potencijala, u Sektoru razvoja poslovanja i marketinga te Sektoru financija.

Obostrano učenje
˝Ovisno o prirodi posla pojedinog sektora studenti dobivaju radne zadatke, sudjeluju u praktičnom radu, upoznaju se s ciljevima i poslovima sektora, stječu različita znanja, bruse komunikacijske vještine i imaju prilike puno naučiti od kolega mentora. No, ne uče oni samo od nas, i mi učimo od njih.

100

milijuna kuna Lutrija je u 2021. osigurala za različite društveno korisne projekte

Važno je da studenti, uz ispunjavanje fakultetskih obaveza, u praksi stječu praktične vještine i znanja koje će im koristiti u budućim radnim okruženjima. Svi dosadašnji studenti prihvaćeni su kao ravnopravni suradnici, a riječ o marljivim, vrijednim, kvalitetnim i visoko motiviranim mladim ljudima, koji se prema poslu i obavezama odnose jednako kao i stalno zaposleni.

Do sada smo imali samo lijepa iskustva, kako kolege kod kojih su studenti odrađivali praksu tako i ostali zaposlenici Lutrije, a svi ti mladi ljudi svojim su primjerom i ponašanjem pokazali kako mogu ravnopravno doprinijeti uspješnom poslovanju˝, poručuje Jazić.

Kako tvrdi Jazić, misija im je i financiranje različitih društveno korisnih projekata koji donose korist cijelom društvu. Uz sport, borbu protiv ovisnosti, kulturu, razvoj civilnog društva, njihovim se sredstvima financiraju i organizacije koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, a Lutrija je u 2021. godini za te namjene ukupno osigurala gotovo 100 milijuna kuna.

˝No, biti društveno odgovoran ne podrazumijeva samo ispunjavanje zakonskih obaveza već je puno važnije ono što se radi izvan tog okvira. Upravo smo na taj segment izuzetno ponosni te kontinuiramo pronalazimo načine kako što više doprinijeti društvu, ali i pojedincima. Osim projekata Iskustvo zlata vrijedi, Hrvatska pamet Hrvatskoj, Wings for life, Lutrija se godinama pridružuje Sajmu poslova i Europskom tjednu sporta.

Ana Jazić, voditeljica Službe za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje u Lutriji/PD

Izazov stalnog zaposlenja
Nadalje, prošle smo godine u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zagreb pokrenuli projekt Kazalište sa srcem i kroz taj projekt osigurali sredstva za kupnju bronhoskopa za potrebe specijalne bolnice u Petrinji, a osim različitih društveno odgovornih projekata u koje se Lutrija uključuje, izuzetno smo ponosni i na akcije koje iniciraju i u koje se uključuju naši zaposlenici.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša naši zaposlenici su se pridružili različitim volonterskim akcijama čišćenja okoliša, organizirali smo volonterske akcije u Skloništu za nezbrinute životinje Dumovec, a krajem godine svi zaposlenici sudjelovali su u humanitarnim akcijama u kojima se prikupljala pomoć za pet različitih udruga po izboru samih zaposlenika, a Lutrija je dodatno svakoj udruzi donirala po 5000 kuna˝, ističe Jazić.

Antonija Bekavac, studentica pete godine Pravnog fakulteta, ranije je stekla diplomu na studiju Socijalne politike.

˝Na projekt sam se odlučila prijaviti jer sam u trenutku prijave bila na korak do svoje druge diplome te sam se uskoro trebala otisnuti na tržište rada nadajući se kako će mi iskustvo i vještine koje steknem tijekom prakse znatno pripomoći u budućnosti, kada me čekao izazov traženja stalnog zaposlenja.

Smatram kako je prelazak iz obrazovnog sustava na tržište rada jedan od najvećih izazova s kojim se prije ili poslije susretne gotovo svaka mlada osoba. Prelazak u svijet rada posebno je izazovan danas, kada su gotovo svi aspekti života pogođeni posljedicama krize izazvane virusom COVID-19. Prelazak na tržište rada kod nas je izazovan i zato što obrazovni ishodi nisu u potpunosti usklađeni s potrebama tržišta rada.

Smatram da je nužno da student uz učenje i ispunjavanje f a k u l t e t s k i h obveza bude aktivan i izvan fakulteta te da putem prakse i ostalih izvan fakultetskih aktivnosti stječe praktične vještine i znanja koja će mu koristiti u radnom okruženju˝, objašnjava Bekavac.

Praksu je odradila u Službi pravnih poslova i Službi ljudskih potencijala, gdje se upoznala s organizacijskom strukturom i funkcioniranjem poduzeća te s raznolikim poslovima koje obavljaju obje službe.

˝Uz nadzor mentorice sastavljala sam dopise iz zahtjeve za dokumentaciju u ovršnom postupku (HAZMO, FINA), posjetila sam javnog bilježnika zbog potrebe za ovjeru nekoliko isprava u ovršnom postupku, sudjelovala u sastavljanju zahtjeva za naknadu štete, pomagala sam u administrativnim poslovima pravne službe te dopremi i otpremi pošte.

Sukladno uputama kolega sudjelovala sam u sastavljanju nekoliko ugovora o poslovnoj suradnji, a upoznata sam i s različitim aktivnostima koje Lutrija provodi kroz Službu za društveno odgovornih poslovanja primjerice na području sprječavanja ovisnosti kod igrača ili zaposlenika s ciljem odgovornog priređivanja igara na sreću˝, kaže Bekavac.

Četvrti tjedna prakse provela je u službi ljudskih potencijala gdje se upoznala sa selekcijskim procesom pri zapošljavanju.

˝Zadatci koji su mi u sklopu toga dodijeljeni su sastavljanje oglasa za posao, komunikacija s poslovnim partnerima radi objave sastavljenog oglas i selekcija prijava koje su pristigle za oglašeno radno mjesto.

Sudjelovala sam i u simuliranoj provedbi intervjua za posao te izradi prezentacije za Dan otvorenih vrata Hrvatske Lutrije kao i izradi plana aktivnosti za employer branding za 2022. godinu te izradi dnevnika prakse i pisanje članka za “Moju Lutriju”˝, otkriva Bekavac koja je sve znanja stekla na praksi u Hrvatskoj lutriji.

Praksa se odvijala tijekom cijelog kolovoza od ponedjeljka do petka u punom radnom vremenu (160 sati), što je, kaže Bekavac, za nju bilo zanimljivo iskustvo.

Odlični mentori
˝Vjerujem da su različita iskustva i znanja koja stječemo tijekom cijelog života ono najdragocjenije što imamo. Stoga uvijek trebamo biti otvoreni za učenje i nova iskustva jer samo tako možemo ostvariti svoj puni potencijal i postati vrhunski stručnjaci u onome što radimo, u čemu će meni zasigurno pripomoći i praksa koju sam prošla u Lutriji. Kolege su prema meni bili susretljivi, i otvoreni.

Posebno se zahvaljujem mentoricama i kolegama koji su tijekom prakse sa mnom podijelili svoja znanja i iskustvo. Na praksi sam stekla vještine iz područja pisanja pravnih podnesaka i selekcije zaposlenika. Poručila bih svima koji razmišljaju o prijavi na projekt da ne oklijevaju već da budu otvoreni za nova iskustva˝, zaključuje Bekavac.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close