Ovi su nas turisti naprasno napustili usred prošlog ljeta, sad ih je više nego prije korone

Autor: Marija Crnjak , 19. kolovoz 2021. u 12:21
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Tržište je to koje se tradicionalno se nalazi među top 10 tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet.

Nizozemski gosti ovog su se ljeta definitivno vratili u Hrvatsku, koju su u srpnju 2020. godine morali naprasno napustiti nakon odluke nizozemske Vlade da nas stavi u narančasto. Bio je to ujedno početak kraja prve pandemijske turističke sezone u kojoj je promet nizozemskih gostiju u Hrvatskoj pao za čak 80 posto u noćenjima. Iz Hrvatske turističke zajednice danas su objavili da je samo u kolovozu 2021. s ovog tržišta, koje tradicionalno puni hrvatske kampove, ostvareno više od 852 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje kolovoza lani predstavlja rast od gotovo sedam puta, a bolje je i od rezultata iz rekordne 2019. U srpnju je u Hrvatskoj boravilo 117 tisuća Nizozemaca, duplo više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ukupno u dosadašnjem dijelu 2021. Nizozemci su ostvarili oko 1,5 milijun noćenja, a u cijeloj 2019. s tog tržišta bilo je oko 3 milijuna noćenja, kaže statistika.
„Tržište Nizozemske tradicionalno se nalazi među top 10 tržišta s kojih ostvarujemo najveći turistički promet, a kada brojke iz kolovoza ove godine usporedimo s istim razdobljem kolovoza rekordne 2019. godine, ostvarili smo 8 posto više dolazaka te 92 posto rezultata u noćenjima. Nizozemci od smještaja i dalje najčešće biraju kampove u kojima su u kolovozu ostvarili više od 506 tisuća noćenja, a u dosadašnjem dijelu godine u kampovima su ostvarili više od 880 tisuća noćenja“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako Nizozemci, nakon kampova, najviše noćenja ostvaruju u objektima u domaćinstvu i hotelima.
Direktor Predstavništva HTZ-a za zemlje Beneluksa Ivan Novak tvrdi da su i najave za ostatak ljeta vrlo dobre. „Nizozemska nikada u povijesti nije imala više avionskih linija prema Hrvatskoj. Primjerice, samo prema Splitu prometuje šest aviolinija dnevno, KLM je uveo novu liniju prema Dubrovniku, dok Ryanair leti iz Eindhovena i Maastrichta za Zadar uz već postojeće linije Transavije, Easyjeta i Croatia Airlinesa. Novost u ovoj godini je da će Ryanair od prosinca letjeti iz Eindhovena za Zagreb, čime će Hrvatska gostima iz zemalja Beneluksa biti još dostupnija tijekom čitave godine. Vjerujemo kako će ostatak sezone proteći u skladu s očekivanjima te kako ćemo se dodatno približiti rezultatima ostvarenim u 2019. godini“, zaključio je Novak.

HTZ je danas ujedno objavio i dio aktivnosti koju provodi na ovom tržištu. Tako u Hrvatskoj boravi nizozemski novinar Jaan Juriaan Teuling, koji će obići Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno Trogir, Split, Hvar, Korčulu, Dubrovnik i Cavtat te grad Zagreb s okolicom. Hrvatska će tijekom rujna i listopada biti domaćin predstavnicima nekih od najčitanijih medija u Nizozemskoj, a u našoj će se zemlji snimati i reality show. Ujedno, emisija Expeditie Robinson koja je snimana ovog proljeća na području Zadarske županije, uskoro kreće s emitiranjem te se očekuje kako će ju pratiti oko 1,5 milijuna gledatelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close