Ovi europski gosti noću će putovati da bi se dokopali Splita

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. ožujak 2021. u 14:20
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Od lipnja kreće željeznička linija od Bratislave preko Beča i Graza do Splita, noćni vlak organiziraju Austrijske savezne željeznice (ÖBB) i Slovačke željeznice (ZSSK).

Neovisno o epidemiološkoj slici, covid putovnicama i neizvjesnosti prelazaka državnih granica, čini se da treba početi planirati ljetni odmor, a u pojedinim državama EU to već rade željezničari. Nakon što su u veljači iz češkog RegioJeta najavili ponovni dolazak svojega ‘žutog vlaka’ s gostima iz Češke i Slovačke na Jadran, moći ćemo se radovati i austrijskim turistima koji stižu istim prijevoznim sredstvom.

Tamošnji je državni željeznički prijevoznik ÖBB, naime, oglasio da u suradnji sa Slovačkim željeznicama (ZSSK) prodaju pušta karte za vlak EuroNight, kojem je polazna stanica slovačka Bratislava, a posljednja Split. Linija je sezonskog karaktera, starta 19. lipnja i završava 11. rujna, a gradove ‘Mitteleurope’ s Dalmacijom povezivat će dvaput tjedno. Vlak EN1253 prometovao bi u noći s utorka na srijedu i petka na subotu, u razdoblju od 18. 6. do 10.9., a vlak EN1252, kao povratni iz Splita, via Graz-Beč-Bratislava vozi noću srijeda/četvrtak i subota na nedjelju.

Konkretnije, ovakav je vozni red ÖBB-ovih noćnih kompozicija za Split:
EN1253: Bratislava 15.51 – Beč 18.01 – Graz 21.01 – Split 9.50; EN1252: Split 16.48 – Graz 5.29 – Beč 8.58 – Bratislava 10.49.
Cijena prijevozne karte u jednom smjeru je 29,90 eura za sjedalo u običnom kupeu, te 69,90 eura u vagonu za spavanje, a rezervirati ih se može na web stranicama ÖBB-a, preko njihove aplikacije ili pozivom službi za korisnike.
“Putnici će ubuduće na hrvatsku obalu moći putovati preko noći na klimatski prihvatljiv i udoban način, pa čak i sa sobom imati svoj automobil ili motocikl. Prijevoz automobila i motocikala moguć je od Beča do Splita, a također od Bratislave do Splita i natrag”, obavještavaju iz Austrijskih saveznih željeznica.
Gosti mogu posredstvom tvrtkina turoperatora ÖBB Rail Tours nabaviti i pakete za odmor pa se prilikom rezervacije voznih karata opredijeliti i za smještaj. Primjerice, kako stoji na stranicama ÖBB-a, uz rezervaciju sjedala za vlak Beč-Split na raspolaganju je jednotjedni boravak u apartmanu Porta Adriatica u Splitu, koji po osobi košta 331 euro, samo noćenja, bez obroka.

Komentirajte prvi

New Report

Close