Ovi bi podaci čak i najzagriženije zagovornike odlaska iz EU-a mogli obeshrabriti

Autor: Ivan Tominac , 15. siječanj 2020. u 10:57
FOTO: GettyImages

Cijena glasovanja za odlazak Velike Britanije već je dosegla 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi funti će, prema istraživanju Bloomberg Economics-a , narasti do kraja 2020. godine.

Brexit će vjerojatno koštati Veliku Britaniju više od 200 milijardi funti  u gospodarskom rastu do kraja ove godine. Kako prenosi Business Insider, riječ je o iznosu koji gotovo 'pomračuje' ukupni iznos od 215 milijardi funti koji je Velika Britanija uplatila u proračun Europske unije u posljednjih 47 godina. Cijena glasovanja za odlazak Velike Britanije već je dosegla 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi funti će, prema istraživanju Bloomberg Economics-a , narasti do kraja 2020. godine.

Prema analizi ekonomista Dana Hansona poslovna nesigurnost dovela je do toga da gospodarski rast Velike Britanije zaostaje za ekonomskim rastom Velike Britanije od glasovanja 2016. godine.

To znači da je britanska ekonomija 3 posto manja nego što bi mogla biti da se nije glasalo za izlazak iz EU-a. Velika Britanija treba izaći 31. siječnja, a ostvareni godišnji gospodarski rast već sada za 1 posto je manji nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

"Budući da se Velika Britanija slaže s novim trgovinskim odnosom s EU-om i bori se s izazovom produktivnosti koji je ometao rast nakon financijske krize, godišnji trošak Brexita vjerojatno će se i dalje povećavati", iznio je Hanson svoje razmišljanje za Business Insider.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Članak vrijedi samo u glavi novinara.

New Report

Close