“Ovakav Ovršni zakon vodi nas u spiralu nelikvidnosti”

Autor: Suzana Varošanec , 04. prosinac 2019. u 07:41
HUP uputio u Sabor analizu/GettyImages

Novi sustav je dugotrajan, a za to vrijeme zatezne kamate teku i dug raste, upozorava odvjetnik Ante Župić.

Udar na likvidnost uz duže rokove naplate i veći pritisak na avansno plaćanje, odnosno nova spirala nelikvidnosti, i to najprije u sektoru malog i srednjeg poduzetništva – to je dio prijetnji gospodarstvu zbog Vladine intervencije u ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. 

Tvrde to u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojoj su se zbog toga odlučili na nesvakidašnji potez: traže zaustavljanje uvođenja novog koncepta sudske ovrhe na temelju vjerodostojne isprave s javnim bilježnicima kao povjerenicima sudova. 

'Apeliramo na savjest'
A kako bi se spriječila opća šteta, svim saborskim zastupnicima prije današnje rasprave o Konačnom prijedlogu novog Ovršnog zakona, uputili su stručnu analizu. Njome se, kažu, pokazuje da bi usvajanje zakona (primjena od 1. srpnja) imalo multiplikativne negativne učinke za pravosudni sustav i gospodarstvo.  "Apeliramo na savjest – to je jedini način da se on vrati iz procedure", izjavio je jučer glavni direktor HUP-a Davor Majetić. 

 

Maganić

Vlasnici tvrtki razmišljaju u preseljenju u države s pravnom sigurnošću.

U proteklom razdoblju ovaj aktivni socijalni partner bio je konstruktivan u izmjenama zakona, pa su, vele, nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa imali osjećaj da su njihove sumnje i dileme shvaćane, no pokazalo se da su ih saslušali, ali ne i čuli. Zakonski prijedlog ostao je isti, pa ne nudi bržu, jednostavniju i jeftiniju ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, kako Vlada ističe. Naprotiv, kako poslodavci tvrde, postupak će biti duži i kompliciraniji te će poskupjeti.

HUP procjenjuje da će vraćanje u nadležnost sudova ove ovrhe sa stotinama tisuća predmeta faktično blokirati rad sudova na svim drugim postojećim aktivnim predmetima.  Primjedbe poslodavaca potvrdili su odvjetnik Ante Župić, profesorica Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu te direktorica Eos Matrixa Barbara Cerinski, a podsjetimo i da su brojni praktičari već ukazali na negativne efekte. Na zakonski prijedlog se ne može gledati samo kroz prizmu blokiranih, upozorava Maganić, nego i kroz ptanje kako će funkcionirati gospodarstvo. 

U uvjetima rastuće pravne nesigurnosti i nepredvidljivosti troškova, kulminacija u reakcijama su preporuke pojedinih vlasnika tvrtki. Mogu se čuti na poslovnim događanjima, a idu u smjeru razmišljanja o preseljenju poslovanja u države s pravnom sigurnošću.

 

5 milijuna

kuna rastao bi u 6 mjeseci dug po kamatama na glavnicu od 200 kuna za 700.000 predmeta, kažu u HUP-u

"Problem je i što se OZ nastoji prikazati kao socijalna mjera te što statistički podaci o smanjenju broja blokiranih za 70.000 nisu stvarni pokazatelj, jer i dalje postoji problem 70.000 potencijalnih novih ovrha, dok 30% odblokiranih građana ponovo završava u blokadi", istaknula je Maganić upozorivši i na pogrešku da se s ovim zakonom usklađujemo s EU, jer "ne postoji obveza temeljem presuda Suda EU da se ova ovrha vrati na sudove". 

Župić tvrdi da kod 15-ak tisuća neriješenih prigovora sudovi nisu logistički, tehnološki i kadrovski pripremljeni za novi sustav, uglavnom zbog nedostatnih ulaganja u tehnologiju, pa smatra da nije potrebno uvoditi sudove u predmete koji nisu sporni. 

'Imamo učinkovit sustav'
"Imamo učinkovit sustav koji traje do 30 dana te u slučaju brze naplate relativno jeftin za ovršenika. Novi sustav je organizacijski kompliciran, trajat će do 6 mjeseci, a ne uhvate li sudovi 'ritam', to znači i godinu dana. Za to vrijeme zatezne kamate teku i dug raste, ali se vjerovnik ne naplaćuje što generira novu nelikvidnost", iznosi kritizirajući i nepotrebnu dvostruku kontrolu dopuštenosti i osnovanosti prijedloga za ovrhu te dvostruko pravo ovršenika na osporavanje tražbine.

Cerinski se kritički osvrnula i na rješenje da se postupak obustavlja protekom 3 godine u slučaju pasivnosti vjerovnika, što znači ili novi postupak, ili promjenu predmeta ovrhe, koji su ustvari novi, nepredvidivi troškovi. HUP-ova računica pokazuje da bi se na 700.000 ovih predmeta godišnje, ako je glavnica samo 200 kuna, iznos duga na ime kamata tijekom 6 mjeseci povećao za 5 milijuna kuna. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

U potpunosti se slažem sa navodima iz teksta. Novi nove odredbe o ovrsi će dovesti do još skuplje i dugotrajnije ovrhe, a građani će još više biti financujski ugroženi i nezaštićeni.


nakon 3 godine pasivnosti vjerovnika se dug mora brisati, te duznik osloboditi, a ne ici na novi postupak. tko je vido pasivnoscu nagradjivati vjerovnika.

Ne razumijem. Ako ste tuženi i ovršeni idu Vam kamate na to. Tako ako je dužnik pametan vratiti će lovu što prije.

nakon 3 godine pasivnosti vjerovnika se dug mora brisati, te duznik osloboditi, a ne ici na novi postupak. tko je vido pasivnoscu nagradjivati vjerovnika.

Upravo to, ovrhu treba brzo napraviti.. ali nemogu troskovi ovrhe biti visestruko veci od iznosa, apsurdno je da za 200 kn ti troskovi prelaze 1k

New Report

Close