Ovaj vid turizma napokon se oporavlja nakon pandemije, no porast cijene i tu iznenađuje

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2023. u 08:51
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Cijena je godišnje iskaznice porasla je za 350%.

Lovni turizam nakon pandemije polako se oporavlja. U istarska su se lovišta vratili Talijani koji sada dolaze u lov na šljuke. Nisu to neki veliki brojevi, no u ovo zimsko, za turizam škrto doba, svaki zarađeni euro veseli, javlja HRT.

 Teren oko Šišana, Valerio i Moreno dobro poznaju. U lov ovamo dolaze više od 20 godina.

“Dolazim zbog onoga što najviše volim – a to je lov na šljuke. Ovdje ih ima, lovišta su dobra, pogodna i za rad s mlađim psima”, naglašava Valerio Piazol, lovac iz Italije.

Kako bi kod nas smjeli loviti – stranci moraju platiti kotizaciju lokalnom lovačkom društvu, angažirati domaćeg – lovca pratitelja, no prije svega kupiti iskaznicu Hrvatskog lovačkog saveza. S početkom ove lovne godine tu ima promjena.

“Cijena je godišnje iskaznice za lov sa 66 porasla na 300 eura. Riječ je o povećanju od 350%. Mislim da je to pretjerano”, naglasio je Moreno Vaciloto, lovac iz Italije.

Uz poskupljenje lovačkih iskaznica, na dolazak lovaca utječe i blaga zima.

“Kod nas recimo dolaze stranci loviti šljuke. Zima kao što je ova jako negativno utječe na selidbu ptica- šljuka jer ona nije kao lastavica da se seli 6 mjeseci i tu se dođe gnijezditi. Ona se seli kad nema hrane”, govori Augusto Dobrani, lovac, Šišan.

Manje je divljači, pa i lovaca. Prošle je godine u Istri bilo oko 1200 stranih lovaca. Prije pandemije – više.

“Činjenica je da je putem lovačkog saveza Istarske županije godišnje izdavano i preko 1800 lovnih karata , od ukupno 7,8,9 tisuća karata koje su izdane na području Republike Hrvatske”, rekao je Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije.

A oni koji dolaze popunjavaju smještajne objekte, posjećuju lokalne restorane.

“Dobri su, bogatuni su, imaju novaca i dobri su potrošači. Malo kad jedu divljač, ali pojedu dobru ribu”, Dušan Černjul, ugostitelj.

Prihod od lovnog turizma nije zanemariv. Procjenjuje se da u Istri strani lovci godišnje potroše oko 2 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close