‘Ovaj projekt je odlična odskočna daska prema radnom iskustvu’

Autor: Borivoje Dokler , 29. siječanj 2024. u 22:00

Studentica strojarstva Marta Vukoja ističe kako Iskustvo zlata vrijedi osigurava lakše pronalaženje praksi osobama s invaliditetom, a ona je svoju odradila u zagrebačkom pogonu AD Plastika.

Tvrtka AD Plastik projektu Iskustvo zlata vrijedi priključila se prije deset godina s ciljem kvalitetnijeg uključivanja i integracije mladih s invaliditetom u radnu okolinu te odbacivanja stigme prema njihovom zapošljavanju. Nažalost, osobe s invaliditetom još uvijek znatno teže pronalaze posao, osobito u struci, ističe Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku.

“Prilagodba i modernizacija radnih mjesta koje bi im olakšale zapošljavanje i obavljanje posla još uvijek izostaju pa samim time postoji puno prostora za napredak na našem tržištu rada”, smatra Mira Pavić i dodaje kako je potreban strateški pristup tom problemu. “Osobe s invaliditetom moraju postati vidljivije na tržištu rada. Prije svega, potrebno je ubrzati i pojednostavniti procese prilagodbe radnih mjesta. Digitalizacija otvara niz novih mogućnosti, a upravo bi jasna strategija trebala osobe s invaliditetom usmjeravati prema što konkurentnijoj i kvalitetnijoj edukaciji, ovisno o njihovim mogućnostima. Na svim razinama društva treba stalno raditi na podizanju svijesti o važnosti uključivanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi se ubrzale željene promjene”, poručuje izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku.

Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku

U razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi, u zagrebačkom pogonu AD Plastika, praksu je odradila 23-godišnja Marta Vukoja. Studentica strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, praksu je odradila u području proizvodnje u mjernici gdje se koriste mjerni uređaji za provjeru izrađenih proizvoda. Smatra da je praksa iznimno bitna stavka tijekom studiranja te omogućava studentima približavanje industriji, a najviše joj se dopao praktičan rad.

Stvoriti bolji pregled poslova

“Marta je pokazala zanimanje za poslovima kojima se bavimo i pojedini odjeli su je posebno dojmili. Naročito je bila zainteresirana za pripremu uzoraka na 3D printeru, a upoznala se i s umjeravanjem opreme, pripremom uzoraka, postavljanjem kamere, obradom skenova i slično. Bili smo zadovoljni njezinim zalaganjem i kolege su vrlo pozitivno reagirali na njezin boravak u kompaniji”, kaže Mira Pavić i ističe kako je dobila uvid u praktičnu primjenu znanja stečenog na fakultetu koje će joj zasigurno pomoći stvoriti bolji pregled poslova koje bi mogla ili željela u budućnosti raditi.

Marta je prije toga radila jedan studentski posao za Energetski institut Hrvoje Požar, ali od doma, tako da joj je puno veći izazov bio odlaženje do radnog mjesta te snalaženje u mjernici AD Plastika.

Za projekt Poslovnog dnevnika studentica strojarstva saznala je na stranci fakulteta te joj se učinio kao odlična opcija budući da je imala dozu straha od traženja praksi s obzirom na to da je osoba s invaliditetom. “Putem ovog natječaja omogućava se lakše pronalaženje praksi koje osobama s invaliditetom uvelike pomažu u stjecanju radnog iskustva. Zbog toga bih svima preporučila da razmotre ovaj projekt kao neku odskočnu dasku prema radnom iskustvu”, poručuje Marta Vukoja koja se nada da će se zaposliti na radnom mjestu koje će barem donekle biti prilagođeno potrebama njezinog invaliditeta. U AD Plastiku je danas zaposleno četrdesetak osoba s invaliditetom i to na različitim radnim mjestima, ovisno o njihovim afinitetima, obrazovanju i mogućnostima. Neki su radnici proizvodnje ili vozači viličara, a neki pak zaštitari ili referenti. “Uistinu smo ponosni na raznolikost i inkluzivnost naše radne sredine, ali i duboko svjesni kako na tome trebamo kontinuirano raditi kako bismo doprinijeli razvoju društva bez prepreka”, ističe Mira Pavić.

Edukacije i kampanje

Osim uključenosti u projekt Iskustvo zlata vrijedi, AD Plastik sudjeluje i mnogim drugim projektima koji doprinose razvoju društva i zajednice u kojoj poslujemo. “Prije svega naše su aktivnosti usmjerene prema uspostavljanju ravnoteže u ekonomskim, socijalnim i ekološkim aspektima poslovanja. Usko surađujemo s akademskom zajednicom na različitim projektima, aktivni smo članovi različitih udruženja koja se bave temama održivosti i tako pomažemo podizanju svijesti o ovoj temi, ali i razmjenjujemo iskustva i znanja s poslovnom zajednicom kako bismo zajednički napredovali na dobrobit društva i planeta na kojem živimo.

Društveno odgovorno poslovanje naša je svakodnevica i jedna je od glavnih tema naših internih edukacija i kampanja jer naš najveći doprinos društvu je da svakoga dana budemo sve bolji. Društvena odgovornost za nas nisu samo projekti, nego način razmišljanja u svakodnevnom poslovanju”, zaključuje izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close