Ovaj hrvatski grad ima najviše europskog novca po glavi stanovnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2019. u 10:46
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u varaždinskom HNK u petak je, na blagdan sv. Nikole, obilježen Dan grada Varaždina, grada koji, kako je istaknuto, po glavi stanovnika ima najviše europskog novca.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan istaknuo je da su pred Varaždinom, kao sveučilišnim gradom, veliki izazovi.

"Kao i uvijek, ponovno naglašavam potrebu za daljnjim razvojem Varaždina kao sveučilišnog grada, sveučilišnog centra s dugoročnim ciljem od 5.000 do 7.000 studenata. To podrazumijeva nastavak izgradnje druge faze kampusa FOI-ja, ali isto tako i povratak sjedišta Sveučilišta Sjever u Varaždin", rekao je Habijan.

Dan Grada u ime Vlade, Varaždincima je čestitao ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

"Vlada zadnjih nekoliko godina pokreće velike investicije i putem EU fondova. Što se tiče apsorpcije, ona je porasla s devet posto na gotovo 80 posto, a Grad Varaždin povukao je više od milijardu kuna. EU fondovi mijenjaju Hrvatsku i Varaždin“, ocijenio je ministar Pavić koji je skorašnje hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nazvao prilikom da se predstavi hrvatska baština, pa tako i ona kulturna, gdje Varaždina ima što pokazati.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anđelko Stričak (HDZ) rekao je kako su u tri godine središnje i dvije i pol godine lokalne vlasti investicije u Varaždinskoj županiji više od 2,5 milijarde kuna, a najveći dio u Varaždinu. "Tu ne namjeravamo stati, planiramo još nekoliko projekata za još jednu milijardu", najavio je.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da je grad u posljednje dvije godine, otkada je na vlasti, "od pokapacitiranog i podinvestiranog, s gotovo nijednim europskim projektom", postao grad koji po glavi stanovnika ima najviše europskog novca.

"Osobito je važno da smo sada uspjeli ući u ITU mehanizam gdje nismo bili zbog greške Milanovićeve Vlade. Iskoristili bismo sredstva daleko više nego što ih sada koriste gradovi koji su ušli u ITU“, rekao je Čehok te dodao da Hrvatska i Varaždin imaju samo jednu razvojnu mogućnost – obrazovanje.

Gradonačelnici Ivan Čehok i Peter Neukomm potpisali su povelju o suradnji Varaždina i švicarskog grada Schaffhausena. Uručena su i priznanja, a povelju počasnog građanina grada Varaždina primio je msgr. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru. Dodijeljene su i nagrade za životno djelo: Dubravki Lekić, za razvoj zdravstvene i socijalne skrbi, Vladimiru Malogorskom, poduzetniku i kolekcionaru umjetnina, te Darku Novoselu za znanstvena i inovativna postignuća u području logopedije.

Svečana je sjednica varaždinskog Gradskog vijeća završila koncertom komornog ansambla "Camerata Variabile" iz švicarskog Schaffhausena.

Komentirajte prvi

New Report

Close