Riječki poduzetnik otvara vrata ukrajinskim radnicima: Nudi dobru plaću i stalno zaposlenje

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2022. u 08:50
Foto: Pixabay

Ovaj automobilski salon i servis nudi posao ukrajinskim radnicima.

Spreman sam odmah zaposliti nekoliko stručnih radnika potrebnih u radu našeg centra koje je ratna nevolja u Ukrajini natjerala na izbjeglištvo. Dakako, uz pomoć nadležnih službi koje će im izdati radne dozvole. Nudim za hrvatske prilike dobru plaću, kao i trajno zaposlenje.

Kako javlja Novi list, stav je to koji je prije nekoliko dana istaknuo Vedran Pogarčić, direktor i suvlasnik tvrtke Pogarčić Auto, automobilskog salona i servisa, nakon što se na društvenim mrežama unutar grupa formiranih za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine pojavilo nekoliko upita za zapošljavanje mehaničara s velikim iskustvom rada u ukrajinskim servisnim radionicama.

˝Odmah smo stupili u kontakt, bio je smješten u Bregima, no iako je bio suglasan sa svime što sam mu ponudio, nije došao na posao. Ne znam što se s njime dogodilo, možda se vratio u rat, ali s naše strane ostajemo otvoreni za zapošljavanje stručne radne snage iz Ukrajine˝, pojasnio je Pogarčić.

I time je, a da mu to uopće nije bila namjera, pokrenuo jednu zanimljivu temu o kojoj se uvelike govori, ali još uvijek izvan javnog prostora. Čak je i laicima jasnoda bez značajnijeg useljavanja mladih obitelji koje će u Hrvatsku dovesti mogućnost zapošljavanja, nema nikakvog značajnijeg demografskog oporavka. Banalno rečeno, Hrvatski put u totalnu depopulaciju može spriječiti isključivo mehaničko doseljavanje. Pogarčićeva ponuda se uklapa u takva razmišljanja, jedna od onih koje mogu biti dobrodošle za opstanak zemlje.

˝O čemu pričamo? Dvolični smo! Ne želimo strance, a nas, domaćih nema. Prošli smo jako strogu proceduru kako bi naš servisni centar specijaliziran za održavanje čitavog niza automobilskih marki, od Forda do Jaguara, postao referentnim za provođenje učeničke prakse. Znate što smo time dobili? Skoro pa ništa! Profil nama potrebnih zanimanja upisuje jako malo učenika, a sagledamo li dobnu strukturu Rijeke, upisivat će ih još i manje. A posla ima, itekako ga ima, baš kao što jamčim onima koji se odgovorno prihvate posla, i plaće što nadilaze hrvatski prosjek. Ali kad našu sadašnjost i budućnost iskreno javno izložite, vi ste negativna osoba˝, čudi se Pogarčić.

Uza svo žaljenje i duboku tugu zbog tragedije koja je zadesila Ukrajinu, jasno je da trajno nastanjivanje tisuća Ukrajinaca može biti – dobrodošlo za Hrvatsku. Riječ je o ljudima slične kulture i mentaliteta kao što je i naš, ljudima koji brzo prihvaćaju naš jezik, naprosto ljudima koji su baš poput nas.

K tome, u čitavom nizu zanimanja, od visokostručnih poput onih u medicini, do rada u turizmu, našoj najdohodovnijoj gospodarskoj djelatnosti, nedostaje na desetke tisuća radnika.  Kako to obično biva, i najbolje namjere dobiju kritike javnosti, a doživio ih je i Vedran Pogarčić.

˝Čim sam objavio da nudim posao radniku iz Ukrajine, javili su se FB »ratnici bez identiteta« koji su me počeli prozivati. Njihova je teza da posao najprije moraju dobiti domaći ljudi. Slažem se ja s time, no koliko je god teško imati nezaposlene ljude u svojoj zemlji, još je teže i tužnije uopće – ne imati ljude u svojoj zemlji. Tražim na sve načine domaće radnike, stručne ljude koji trebaju mom profilu posla. Ali njih nema. Godinama. U mom servisu posla i plaća itekako ima, ali ne i radnika u Hrvatskoj˝, kaže Pogarčić za Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close