Jedina hrvatska županija koja svojim osnovnoškolcima osigurava besplatan obrok

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2022. u 08:57
Foto: Pixabay

Tu praksu imaju već pet godina, a kuhani obrok s domaćim proizvodima djeci osigurava 80% škola.

Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja u suradnji s gradovima, općinama i OPG-ovima svojim osnovnoškolcima osigurava besplatan školski obrok i tako već pet godina. Kuhani obrok s domaćim proizvodima djeci osigurava 80% škola, javlja HRT. Prehrana je tako sve kvalitetnija, što pomaže roditeljima, a i školarcima kojima je servirano zdravlje na tanjuru.

Svakoga dana u poslijepodnevnoj smjeni, učenike valpovačke Osnovne škole Matije Petra Katančića pod odmorom dočekuju domaća, zdrava jela. Iako su se u početku čudili, učenici su jela poput variva od kelja i štruce, sjajno prihvatili. Ekonomski gledano, zdraviji je obrok, kada se kuha na veliko, isplativiji od uobičajenih pekarskih proizvoda.

“Kuharice stavljaju onoliko koliko djeca u prosjeku pojedu, ali ako žele još, dakle, kazan tamo stoji, tako da uredno dođu po još i, mogu vam reći da nam je to i povoljnije”, kaže ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, Dalibor Košutić.

Za besplatnu prehranu županija godišnje izdvaja 14 milijuna kuna, a dodatno se financiraju obnove školskih kuhinja. Škole u kojima je i dalje na meniju nezdrava hrana, vrlo brzo će s tom praksom morati prestati.

“Čim Regionalni distribucijski centar počne raditi, ovlasti će preuzeti županija i distribuirati jedinstveni školski obrok za sve škole na području Osječko-baranjske županije”, najavljuje osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Dugoročni je cilj da sva hrana bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna. Super je što djeca jedu svježe i naše domaće, kaže Damir Gebaj iz OPG-a Damir Gebaj, a Zvjezdana Vidušić iz OPG-a Vidušić da je takav oblik suradnje velika pomoć malim OPG-ima jer se teško probijaju. Osječko-baranjska županija pronašla je tako model s kojim su zadovoljni svi, a najviše – djeca.

Komentirajte prvi

New Report

Close