Ova politička trojka najviše pridonosi izvozu, kaže Klub izvoznika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2012. u 16:42
Boris Vujčić (Photo: Jurica Galoic/PIXSELL)

Izvozna klima u Hrvatskoj ide nabolje, ocjena je Kluba izvoznika tjednika Lider koju su iznijeli na današnjem susretu na kojem je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

 Izvozna klima u Hrvatskoj ide nabolje, ocjena je Kluba izvoznika tjednika Lider koju su iznijeli na današnjem susretu na kojem je sudjelovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

>>> Josipović: Pisma iz Katara tek su početak

O izvozu kao načinu oporavka gospodarstva i izlaska iz krize sve se više javno govori, smatraju u Klubu izvoznika.

Političarima koji najviše pridonose afirmaciji izvoza smatraju predsjednika Josipovića, guvernera HNB-a Borisa Vujčića i potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Branka Grčića.

S druge strane, saborski zastupnik Dragutin Lesar, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nisu se prema mišljenju Kluba istaknuli u afirmaciji izvoza.

Uz opću izvoznu klimu koja se, kako je rečeno, poboljšava, o njegovu oporavku govori i statistika prema kojoj je izvoz u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porastao za 16,3 posto, na 940 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je za 10,3 posto, na 62,2 posto.

Predsjednik Josipović kazao je da je izvoz "prevažna tema", a da je ključno pitanje kako doći do novih tržišta. Vlada, predsjednik Republike i diplomacija mogu i moraju pomoći, ali ništa ne može zamijeniti sposobne poduzetnike i inovativni proizvod, rekao je Josipović.

Za Hrvatsku je, kazao je, EU ključno izvozno tržište pa je dobro što Hrvatska već može, a po ulasku u punopravno članstvo moći će i više, utjecati na kretanja na tom tržištu.

Okupljeni izvoznici u raspravi su istaknuli kako bi bilo dobro kad bi ih predsjednik i Vlada unaprijed obavještavali o planu inozemnih putovanja kako bi se mogli pripremiti i sudjelovati u izaslanstvima. Zemlja koja se najčešće spominjala kao izvoznički predmet želja bila je Rusija.

Članovi Liderova kluba izvoznika su Abrakadabra, Badel 1862, Banco Popolare, Ericsson Nikola Tesla, HBOR, Hrvatska poštanska banka, INA, Jadran Galenski laboratorij, Kotka, Kraš, Pliva, Podravka, TŽV Gredelj i ZŠEM.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljiv je taj klub
Gredelj kažete, jel to ona firma koja se želi otjerati u stečaj, da bi se neki dokopali nekretnina po starom privatizacijskom običaju uz blagoslov države.
Kako onda oni sudjeluju u tom klubu, kad radnici tjeraju stečajnog upravitelja i nedaju ući u zgradu, dok istovremeno dolaze potencijalni investitori-partneri.
Pa me baš zanima ako mi možete objasniti, tko je sad kao predstavnik Gredelja u tom klubu?

New Report

Close