Ova priča nagovještava velike iskorake u hrvatskoj proizvodnji voća i povrća

Autor: Jadranka Dozan , 08. svibanj 2020. u 17:50
FOTO: GettyImages

Poziv poljoprivrednicima na suradnju ujedno je i prvi istup tvrtke ENNA Fruit za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju te preradu voća i povrća. Nastala je povezivanjem Enna Agra Pavla Vujnovca i tvrtke Marinada, koji su u tome prepoznali velik sinergijski potencijal.

ENNA Fruit poziva hrvatske poljoprivrednike na suradnju, naslov je priopćenja koje je danas iz te tvrtke distribuirano medijima. Na prvu zvuči kao “rutinska” objava, ali priča bi mogla biti dalekosežnija i mogla bi ispasti nagovještaj značajnih iskoraka u hrvatskoj proizvodnji voća i povrća.

ENNA Fruit je, naime, nova tvrtka nastala povezivanjem poslovanja i interesa tvrtki Enna Agro i Marinada, a kako se ističe u priopćenju, sinergijom koju nosi to povezivanje nova tvrtka preuzima vodeću poziciju u organizaciji proizvodnje, otkupu, distribuciji i preradi voća i povrća na području Hrvatske i regije.

“Hrvatsko tržište voća i povrća relativno je malo te je konsolidacija tržišta od strateškog značaja, i za poljoprivredne proizvođače i za kupce. Proizvođači dobivaju specijaliziranu infrastrukturu koja će im omogućiti najlakši pristup tržištu, a kupci robu visoke kvalitete pripremljenu za upotrebu po najvišim standardima. ENNA Fruit povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju i tržište kroz kooperantske odnose, vlastite otkupne centre, preradu i distribuciju cjelokupnog asortimana voća i povrća. Ovaj pristup kupcima osigurava kvalitetu, kontinuitet i količinu”, objašnjavaju u toj tvrtki registriranoj prije nepunih mjesec i pol dana sa sjedištem u Vukovaru.

Sjedište joj je na istoj adresi kao i ENNA Agro, a to je tvrtka kojom je Pavao Vujnovac, inače i vlasnik PPD-a, poslovni portfelj proširio (2018.) na područje agrara, odnosno djelatnost trgovine poljoprivrednim proizvodima. Među ostalim, ENNA Agro iskoračila je i u opskrbu voćem prodajnog lanca Konzuma.

Novi iskorak te tvrtke osim same financijske snage njezina osnivača, zanimljiv je i u svjetlu činjenice da je Vujnovčev PPD preko zajedničke tvtke s Inom i glavni dioničar Petrokemije, domaćeg proizvođača mineralnih gnojiva.
S druge strane, Marinada je tvrtka specijalizirana za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća. U sjedištu tvrtke u Slatini ima jedan od najmodernijih proizvodnih pogona za pasterizirano voće i povrće u regiji, a usto ima i više centara za otkup (u Donjem Miholjcu, Lozanu, Važdinu i Opuzenu) te ured prodaje u Zagrebu. Sve u svemu, raspolaže solidnom infrastrukturom, a Denis Matijević, jedan od suvlasnika odnosno članova društva, dugo se bavi i ekspertizama u području agrara, među ostalim, i sudjelovanjem u izradi strategije razvoja poljoprivrede.

Povezivanje poslovanja ENNA Agra i Marinade utoliko se smatra logičnim potezom s potencijalno značajnim sinergijskim učincima, to prije što je koronavirus, čini se, poticajno djelovao na prepoznavanje važnosti proizvodnje hrane za Hrvatsku.

Tako se i u priopćenju ENNA Fruita ističe kako “poljoprivreda, da bi bila konkurentna i održiva, mora biti horizontalno i vertikalno integrirana”. Kroz integraciju, kažu, tvrtka osigurava sve potrebne inpute za proizvodnju, transfer znanja i tehnologija, dodanu vrijednost za proizvod, kao i prodajno tržište. Dodaju i kako je situacija uzrokovana koronavirusom samo potvrdila nužnost stabilne organizacije poljoprivredne proizvodnje i distribucije te integracije cijelog procesa od proizvodnje do plasmana proizvoda, s ciljem optimiziranja cijelog lanca.
ENNA Fruit danas surađuje s nekoliko tisuća kooperanta te zapošljava oko 400 radnika. Neće biti iznenađenje ako će već za godinu ili dvije te brojke biti i daleko veće.

Komentirajte prvi

New Report

Close