Ova hrvatska specijalna bolnica jedina u svijetu razvija inovativnu metodu liječenja kralježnice

Autor: Marija Crnjak , 27. srpanj 2021. u 12:51

Ukupna vrijednost projekta iznosi 14 milijuna kuna, od čega su više od polovine bespovratna sredstva u okviru programa IRI. 

Specijalna bolnica Medico započinje s projektom ulaganja u primjenu zakrpe intervertebralnog diska (IVD patch), novom personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova, kao i s uvođenjem softverskog rješenja za ranu detekciju oštećenja slabinskih kralježaka. Ovaj znanstveno istraživački projekt pozitivno je ocijenjen i financiran u sklopu IRI projekta iz fondova Europske unije, a dobivena sredstva se ulažu u daljnje istraživanje i razvoj ove minimalno invazivne metode liječenja križobolje, javljaju iz bolnice. Ukupna vrijednost projekta čiji je nositelj Specijalna bolnica Medico, sa suradnim ustanovama – Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ iz Rovinja te partnerom na projektu, tvrtkom Penta d.o.o. iz Pule, a koji se realizira u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija, u okviru programa za djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija (IRI), iznosi 14 milijuna kuna, od čega su više od polovine bespovratna sredstva.

Kao jedan od lidera u području uvođenja i primjene novih, suvremenih tehnologija u dijagnostici i liječenju, Specijalna bolnica za kirurgiju Medico uočila je potrebu struke za iskorakom u području tretiranja križobolje, kao i nedostatke dostupnih rješenja u postupcima liječenja i dijagnostike oštećenja kralježničkih diskova. Iako su istraživački znanstveni projekti specifičnost sveučilišnih bolnica, Specijalna bolnica Medico, kao privatna zdravstvena ustanova, jedna je od rijetkih koja je za svoj znanstveno istraživanje, dobila europska sredstva koja će uložiti u daljnji razvoj svoje inovativne metode, pojašnjavaju u Medicu.

Osim istraživačkog procesa koji se usmjerava na IVD zakrpu – inovativnu kombinaciju injiciranja matičnih stanica, jedinstvenost ovog projekta ogleda se i u razvoju softverskog rješenja (AI) – oblika umjetne inteligencije koji će unaprijediti standardizaciju radioloških nalaza. Funkcioniranje softvera u praksi zamišljeno je na principu ranog prepoznavanja degenerativnih promjena, u trenutku u kojemu još nije došlo do narušenja intervertebralnog vezivno-hrskavičnog prstena. Osnovna očekivana uloga softvera bit će alarmirati radiologe i neurokirurge na uočena oštećenja intervertebralnih diskova između pet postojećih slabinskih kralježaka i omogućiti optimalnu procjenu o tome je li pacijent kandidat za minimalno invazivnu intradiskalnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime bi se postiglo izlječenje kao i dugoročno otklonila potreba za operacijskim liječenjem.

„Izrazito smo ponosni na realizaciju projekta i skorašnji početak primjene ove inovativne metode čiji je cilj pospješiti cjelokupan postupak liječenja pacijenta koji imaju oštećene hrskavice kralježničkih diskova, ali i skratiti vrijeme rehabilitacijskog perioda, kao i sam period dijagnostike te poboljšati njezinu učinkovitost“, izjavio je voditelj projekta, neurokirurg Zlatko Kolić, ravnatelj SB Medico.

U pripremi i provedbi kliničkog istraživanja i primjeni autolognih IVD zakrpa te kliničkom i neuroradiološkom praćenju, SB Medico će usko surađivati s Antonijom Jurak Begonja s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te Marinkom Rade, ravnateljem Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“  te jednim od svjetskih autoriteta u području degenerativnih promjena kralježnice.

„Priliku da zajedno sa stručnjacima u Specijalnoj bolnici Medico radim na primjeni IVD zakrpe, vidim kao napredak u istraživanju neinvazivnih metoda liječenja kralježnice te sam ponosan što upravo u Hrvatskoj imamo mogućnosti razvijati ovaj inovativni i kompleksan projekt za kojega vjerujem da će rezultirati benefitima i za pacijente i za liječnike koji se u svojem radu bave primarno oštećenjima kralježnice“, rekao je Marinko Rade.

Regenerativna metoda i ishodi njezine primjene u liječenju pratit će se kroz 18-mjesečno kliničko istraživanje te će se uspoređivati i s ishodima liječenja drugih, otprije poznatih, intradiskalnih metoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close