Otvorenim dijalogom potiču mlade da daju svoj doprinos u borbi s pandemijom

Autor: Marta Duić , 27. listopad 2020. u 22:00
Na sastancima su otvorene teme poput obrazovanja, zapošljavanja i aktualne situacije s pandemijom

Nizom aktivnosti, sastanaka i komunikacijom sa svim dionicima Središnji državni ureda za demografiju i mlade pokazuje da su im mladi prioritet.

Područje demografije, mladih i podrške roditeljstvu istaknuto je područje u programu Vlade Republike Hrvatske te je stoga sa zadaćom horizontalnog praćenja njezinih politika u srpnju ove godine osnovan Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Da su upravo mladi prioritet Vladi RH i u novom mandatu, pokazuju aktivnosti Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade već po samom njegovom osnivanju.

Mladi su prioritet

Prvi radni sastanak s predstavnicima mladih i organizacija te udruga mladih, održao se na poziv državne tajnice Željke Josić, već 13. kolovoza povodom Međunarodnog dana mladih.

S mladima se razgovaralo o njima bliskim i životno važnim temama – od obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja do života mladih u ruralnim područjima i pitanja njihove mobilnosti, kao i o suočavanju s pandemijom COVID-19.

Mladi su ujedno pozvani da odgovornim ponašanjem budu primjer i nositelji globalne inicijative podizanja svijesti i jačanja međugeneracijske solidarnosti i dijaloga u društvenoj zajednici.

Otvorenost prema mladima, koji svojim znanjem, iskustvom i inicijativama žele sudjelovati u stvaranju naše svakodnevice i doprinijeti podizanju kvalitete života u Hrvatskoj, Središnji državni ured za demografiju i mlade nastavio je iskazivati nizom sastanaka održanih s mladima upravo na temu aktivne borbe protiv globalne pandemije.

“Otvorili smo ovu temu jer smatramo da su upravo mladi ti koji nam mogu pomoći u komunikaciji sa svojim vršnjacima, načinu kako doprijeti do njih. Velik dio mladih su odgovorni, no možda ipak neki malo posustanu u odgovornosti. Zato ovi mladi koji imaju jako puno znanja, koji pokazuju inicijative i vještine mogu pomoći u suradnji i borbi s našim trenutnim neprijateljem”, poručila je u susretu s mladima državna tajnica Željka Josić.

Ured je mladima omogućio i komunikaciju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, a kao rezultat nastao je video “Uživaj u životu, budi odgovoran” o važnosti nošenja maski i odgovornom ponašanju namijenjen mladima.

Inicijativa mladih koja poziva na brigu i nošenje maski kako bi zaštitili sebe i druge samo je jedan od primjera dobre prakse i suradnje mladih i novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Ministarstva unutarnjih poslova.

S ciljem jačanja suradnje s mladima, održana je i online tribina „Zajedno prema istom cilju – ostanimo odgovorni“ na kojoj su, između ostalih, sudjelovali potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Mladima je, između ostalog, na online tribini dana preporuka da se uključe u rad lokalnih stožera civilne zaštite i time daju svoj izravni doprinos u kreiranju i provođenju mjera za suzbijanje širenja pandemije.

Dijalog je temelj

Mladi su tom prilikom istaknuli važnost zaštite mentalnog zdravlja mladih u izazovnim uvjetima života u vrijeme pandemije COVID-19, a potom su organizirali i održali, 14. i 22. rujna, dvije online konferencije na temu „Mentalno zdravlje za vrijeme pandemije“ i „A kako je tebi? – Mentalno zdravlje mladih za vrijeme pandemije COVID-19“.

Konferencije su suorganizirali Udruga za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu „Impress“ i Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC, te udruga Mreža mladih Hrvatske, uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Ured je ovime pokazao koliko je važno uspostavljati dijalog s mladima te ih uključivati u osmišljavanje i provođenje politike usmjerene mladima. Mladi su, pak, u ovim izazovnim vremenima iskazali spremnost za preuzimanje inicijative i davanje doprinosa u stvaranju sigurnije svakodnevice i podizanju kvalitete života u Hrvatskoj.

Ključno je nastaviti dijalog s mladima, osluškivati potrebe s terena i pravovremeno reagirati

˝Kao osoba koja je u sektoru mladih već dugi niz godina, od svojih početaka i volontiranja u sklopu Salezijanske mladeži pa sve do svojih profesionalnih koraka i vođenja brojnih organizacija, radnih tijela, te sudjelovanja u radnim skupinama na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini pozdravljam otvorenost i trud koji se vidi u gotovo svakodnevnoj komunikaciji Središnjeg Državnog ureda za demografiju i mlade te državne tajnice Željke Josić. Kao što smo svi svjesni 2020. godina je jedna od najizazovnijih za sektor mladih ali i za cijeli svijet zbog COVID-19 pandemije, no kroz otvoreni dijalog koji vodimo sa Središnjim Državnim Uredom osjećamo se sigurnijima i pokazuje se briga prema mladima s nacionalne razine. Primjerice video koji su mladi snimili vezan uz nošenje maski je samo jedan od primjera dobre suradnje i produkata nastalih iz iste. Smatram kako je ključno nastaviti dijalog s mladima, osluškivati potrebe s terena i pravovremeno reagirati na novonastale situacije. Jedino zajednički se možemo nositi sa svim izazovima današnjice i biti spremniji na sve što nam donosi budućnost˝, kaže Dubravko Šopar, ravnatelj Centra Društvenih Inovacija.

Ne treba samo pričati o mladima, već s mladima

˝U Mreži mladih Hrvatske pozitivno smo iznenađeni sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade u ova dva mjeseca. Naime, navikli smo kroz godine na sporu i otežanu komunikaciju s institucijama te nam nije uvijek bilo lako prenijeti perspektivu mladih osoba, a to se značajno promijenilo u ova dva mjeseca te smo održali već nekoliko produktivnih radnih sastanaka. Nadamo se da će se takav pristup zadržati i u budućnosti jer nije dovoljno samo pričati o mladima već treba pričati s mladima˝, poručuje Josip Miličević, predsjednik Mreža mladih Hrvatske.

Komunikacija i pristup se promijenio

˝Petnaest godina radim u području djelovanja za mlade i predsjednica sam Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”. Ugodno sam iznenađena pristupom prema sektoru mladih i pozivom na sastanak od gospođe Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji je organiziran u povodu Međunarodnog dana mladih. Da su mladi važni ovoj Vladi shvatila sam kad su mladi izdvojeni iz sustava socijalne skrbi, a sve to potvrđuju redovni sastanci koji se na visokoj razini održavaju kontinuirano. Osjećam se uvaženom zbog posla koji radim i da svoje vrijeme ne gubim u formalnostima nego imamo priliku direktno komunicirati s osobom koja donosi i potpisuje odluke˝, ističe Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close