Otvoren Informativni centar za građane čije su nekretnine ostećene u potresu

Autor: Suzana Varošanec , 15. ožujak 2021. u 10:39
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ova jedinstvena kontaktna točka u komunikaciji između građana i administracije osnovana je s ciljem pomoći građanima s područja grada Zagreba i okolnih županija, čije su nekretnine stradale u nekom od prošlogodišnjih potresa tako što će službenici na jednom mjestu građanima pružati savjete i davati im sve potrebne informacije vezane uz sam postupak obnove.

Informativni centar „Obnova“ – zajednički informativni centar Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, od danas je svakog radnog dana, uključujući i subotu, u predviđenom radnom vremenu na usluzi svim građanima čije su nekretnine pogođene potresima. Nalazi se na lokaciji Ulica kneza Mislava 2, i prema priopćenju resornog ministarstva kojeg vodi ministar Darko Horvat, njegovo otvaranje koincidira s tjednom velikih odluka koje se tiču prava građana kao faza koja prethodi samom početku procesa organizirane konstrukcijske odnosno cjelovite obnove.

Sve pripremne aktivnosti koje su bile predviđene uspješno su provedene u proteklih gotovo godinu dana, kako one na planu donošenja zakonodavnog okvira i ustroja Fonda za obnovu, tako i one koje se odnose na definirano postupanje koje je prema Horvatu istovjetno onome u Japanu, uz recentno ekipiranje pravničkog tima s velikim brojem zaposlenika samog Ministarstva koji će svojim angažmanom kroz donošenja odluka rješavati konkretna prava u svim slučajevima oštećenih nekretnina bilo da je riječ o rušenju ili sanaciji.

Ova jedinstvena kontaktna točka u komunikaciji između građana i administracije osnovana je s ciljem pomoći građanima s područja grada Zagreba i okolnih županija, čije su nekretnine stradale u nekom od prošlogodišnjih potresa “tako što će službenici na jednom mjestu građanima pružati savjete i davati im sve potrebne informacije vezane uz sam postupak obnove”. Riječ je o proceduri koja započinje s podnošenjem zahtjeva, uključuje prikupljanje potrebne dokumentacije te sve što se tiče samog procesa realizacije, i kako navode, pravnu podršku u sklopu ovog centra pružat će i Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prema evidenciji  Horvatovog resora, zaprimljenih zahtjeva do sada je nešto više od 3350 u odnosu na koje tijekom ovog tjedna može se očekivati velika serija odluka koje se tiču prava građana, te kako pojašnjava ministar, na temelju kojih će Središnji državni ured i Fond za obnovu “dobiti priliku raspisivanjem natječaja za koje je dokumentacija spremna pokrenuti organiziranu obnovu, bez obzira je li ona konstrukcijska ili cjelovita”.

“Sada se ulazi u četvrti proces – organiziranu konstrukcijsku te potom cjelovitu obnovu, ne samo Zagreba već i četiri županije oko njega! Također, stigla su sredstva iz Fonda solidarnosti i aktivirana je ukupna svota od 5,1 milijarde kuna te su raspisani javni pozivi”, kaže Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close