‘Otpisivani’ Ćorić postaje alfa i omega jednog od najjačih resora

Autor: Marija Brnić , 09. srpanj 2020. u 14:01
Zbog afera koje su izbijale jedna za drugom činilo se da je neupitan Ćorićev politički kraj/DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Ćorić će dodatno ojačati jer je u planu spajanje Ministarstva energetike s Ministarstavom gospodarstva, a palicu će Plenković predati upravo njemu.

Tomislav Ćorić će, prema svim informacijama iz vrha HDZ-a, u novoj Vladi Andreja Plenkovića postati “alfa i omega” za gospodarstvo. Za razliku od mnogih drugih sadašnjih ministara, njegov je novi mandat, tvrde izvori, neupitan. Ta vijest iznenadila je zainteresiranu javnost i gospodarstvenike, jer prije nešto više od mjesec dana, uoči samog formiranja predizbornih listi, zbog afera koje su izbijale jedna za drugom činilo se da je neupitan Ćorićev politički kraj. Štoviše, čuđenje je izazvala i sama objava HDZ-ove liste na koju je njegovo u tom trenutku nepopularno ime osvanulo na drugom mjestu u VII-oj izbornoj jedinici.

Očekivanja kako je “otpisan” i kako mu nakon izbora više ne slijedi novi mandat u novoj Vladi “hranile” su i najave smanjenja broja ministarstava, no prema zadnjim informacijama iz Plenkovićevih krugova, definitivan je Ćorićev ostanak u Vladi. Štoviše, slijedi njegovo jačanje s obzirom na to da se planira spajanje njegovog dosadašnjeg Ministarstva energetike s Ministarstvom gospodarstva, a palicu za njegovo upravljanje će Plenković predati upravo Ćoriću.

Dijelom se takav rasplet veže uz kadrovski tanak tim kojim u HDZ-u raspolažu za gospodarski sektor. U prijelomnom razdoblju koje predstoji i u kojemu treba voditi politiku očuvanja gospodarstva u uvjetima usporavanja Darku Horvatu definitivno neće biti povjeren još jedan mandat u resoru koji je dosad vodio, Ministarstvo gospodarstva, koje uz niz projekata poticanja poduzetničkih projekata iz europskih fondova, nadzire i restrukturiranja velikih problematičnih tvrtki, od Đure Đakovića do Uljanika i 3. maja.

Proračun kojim nakon rebalansa u ovoj godini to ministarstvo raspolaže je 2,68 milijardi kuna, a Ćorićev resor zaštite okoliša i energetike 3,62 milijarde kuna. Dok novi/stari mandatar još pregovara oko budućeg sastava i ustroja Vlade, pojavljivale su se ovih dana informacije i kako bi pod Ćorićevom palicom mogli biti još i resori upravljanja državnom imovinom, te turizma, no zasad to još nije definitivno “presječeno”.

U nagađanjima što je presudilo da Ćorić uživa takvo povjerenje premijera Plenkovića, najčešće se čuje spomenuti kadrovski deficit u vladajućoj stranci, kao i specifičan Ćorićev karakter u javnim nastupima, koji uvelike podsjeća na Plenkovićev. Bahatost i taština predstavlja jednu od glavnih najčešćih kritika tog mladog ministra iz poslovnih krugova.

Ćorić je zaslužan za HDZ-ov predizborni gospodarski program, a potvrda njegova statusa kod Plenkovića je i sama činjenica da je nakon svih afera koje su se zaredale uoči samih izbora uopće bio uvršten na izbornu listu.

Ćorićeva privrženost Plenkoviću vidjela se i netom prije samih izbora kada je iznio informacije da slijede pregovori oko povratka Ine u vlasništvo države, proces koji je bio prvo obećanje po formiranju Vlade prije četiri godine, no oko čega je nakon odgađanja danas i stručna javnost podijeljena.

Među aferama zbog kojih se držalo da će Ćorić brzo nestati bilo je otkriće da je kao ministar potpisnik ugovora o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku i Slovačku, a kojem je prethodilo zatvaranje rafinerije u Sisku.

Drugi slučaj je vezan je uz slučaj “vjetroelektrane”, zbog kojega je u svibnju uhićeno više članova HDZ-a, te su preispitani visoki dužnosnici ministarstava i čelni ljudi državnih tvrtki. Ispostavilo se da je Ćorić po preuzimanju ministarstva zaštite okoliša i energetike potpisao odluku kojom je ubrzana realizacija projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, no na prozivanje, u čemu je prednjačio njegov prethodnik u ministarstvu Slaven Dobrović, Ćorić je tvrdio da je sve bilo regularno i odbacio je sa sebe svaku odgovornost.

Među gospodarstvenicima ima i onih koji na Ćorićev karijerni iskorak gledaju pozitivno.

“Mlad, ambiciozan i perspektivan”, kratak je u ocjeni Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe. Kaže da je imao više susreta s Ćorićem i da je po njegovoj procjeni u ovim neizvjesnim vremenima koji dolaze za gospodarstvo važno imati odvažne ljude.

Činjenicu da je riječ o mladom čovjeku ne znači po njemu da se on neće znati nositi s izazovom da u uvjetima usporavanja gospodarstva održi što više gospodarstva na životu. Očekuje da će on i ministar financija znati odvagnuti i naći dobar odnos između realne ekonomije i javne potrošnje.

I vlasnik Nexe grupe Ivan Ergović razmišlja slično. Kaže da ne vidi razloga zašto mlada i obrazovana osoba poput Ćorića ne bi mogla odgovoriti izazovima te funkcije. Smatra i pozitivnim najavljeno spajanje dvaju ministarstva.

“Uzmemo li u obzir težište rada ministarstva energetike i zaštite okoliša, u usporedbi s nekim od prioriteta Vlade u sljedećem mandatu koji su komunicirani kroz predizbornu kampanju, a to su očuvanje okoliša, kvalitetno gospodarenje otpadom i građenje kružnog gospodarstva, nadam se stvaranju poticajnog okruženja za razvoj hrvatske industrije i gospodarstva u cijelosti”, ističe Ergović.

Sam Ćorić jučer je poručio da ne misli da Hrvatsku na jesen očekuje armagedon u smislu naglog pada BDP-a. Uporište vidi u činjenici da je Hrvatska u krizu ušla s dobrim makroekonomskim pokazateljima, a novi ključni čovjek za hrvatsko gospodarstvo uvjeren je da će sljedeća godina biti obilježena snažnim gospodarskim rastom.

Komentirajte prvi

New Report

Close