Ostalo im je devet milijuna eura viška, ali ima nezadovoljnih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2023. u 12:31
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Plan potrošnje devet milijuna eura već postoji, a novac će biti usmjeren na neke višegodišnje projekte.

Koprivničko-križevačka županija u aktualnom proračunskom razdoblju stvorila je devet milijuna eura viška, uglavnom od rudne rente, koje će prenijeti u 2024. godinu, zbog čega je oporba napala županijsku vlast da ne zna potrošiti novac na korisne projekte.

Predsjednik županijskog SDP-a Tomislav Golubić upozorio je u petak novinare da je u županijskoj blagajni ostao znatan novac poručivši kako je sramotno da županijska vlast nije milijune eura potrošila na projekte od značaja za županiju.

Prilikom rebalansa proračuna jasno ćemo dati do znanja da je županijska vlast lišena razvojne vizije, a dokaz tomu je novac koji nisu znali potrošiti, kaže Golubić.

Primjerice, dodaje, novac se mogao iskoristiti za popravak krova škole u Đurđevcu koji prokišnjava ili na stipendiranje svih studenata.

Župan Darko Koren pojašnjava da su se značajno povećali prihodi od rente za korištenje mineralnih sirovina, poglavito zbog radova na željezničkoj i cestovnoj infrastrukturi, te crpljenja nafte i plina. Osim toga, proračun se podebljao i kao posljedica viška nekih županijskih ustanova.

Koren tvrdi da se taj novac može bez problema potrošiti do kraja godine, ali da županija vodi odgovornu i pomalo konzervativnu fiskalnu politiku.

“To što smo u plusu ne odgovara onima koji su stalno u minusu”, odgovara Koren.

Poručuje da plan potrošnje devet milijuna eura već postoji, a novac će biti usmjeren na neke višegodišnje projekte, kao što je izgradnja učeničkog doma u Koprivnici.

“Pitanje je što će pokazati troškovnici i kolika će biti stvarna cijena doma. Stoga vjerujem da će dio sadašnjeg viška ići za gradnju smještajnih kapaciteta za učenike”, kaže župan.

Komentirajte prvi

New Report

Close