Osnovana prva Zajednica za riječni turizam, žele masterplan za branšu

Autor: Marija Crnjak , 25. lipanj 2020. u 22:00
Riječna krstarenja lani su na Dunavu i Dravi donijela više od 500 pristajanja riječnih kruzera/DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Ovaj segment turizma prvi put u povijesti dobio je posebno tijelo koje će lobirati za njegov razvoj

Osnivanjem Zajednice za riječni turizam Hrvatske gospodarske komore u četvrtak u Osijeku, ovaj segment turizma prvi put u povijesti dobio je posebno tijelo koje će lobirati za njegov razvoj, uključujući donošenje nacionalne strategije koja će definirati potrebna ulaganja.

Da se proces “zarola” i donese rezultate bit će zadužena Osječanka Božana Matoš, koja je jučer odabrana za predsjednicu Zajednice. Matoš je inače direktorica tvrtke Ancoris iz Osijeka koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem razvojnih projekata u lukama i pristaništima unutarnjih vodnih putova.

Matoš za Poslovni dnevnik pojašnjava da je korona ove godine u posve ugrozila najrazvijeniji segment riječnog turizma, međunarodna riječna krstarenja koja su lani u putničkim pristaništima na Dunavu i Dravi donijela više od 500 pristajanja riječnih kruzera.

“Ova godina trebala je biti značajno bolja od lanjske za riječne kruzere na hrvatskim rijekama, ali sve je poremetila korona, zbog koje je ovaj segment teško izvediv. Možda nam je to potrebno da se u pauzi što bolje pripremimo za povratak tog segmenta, osmislimo projekte i krenemo ulagati u infrastrukturu, što će biti jako zahtjevno jer je ona i dalje slaba i neujednačena. Stoga se sada treba posvetiti dvama drugim segmentima, jednodnevnim izletima i privatnim jahtašima”, pojasnila nam je Božana Matoš.

Jahting je najnerazvijeniji segment za koji postoji veliki potencijal, ali uz infrastrukturu još treba riješiti i niz administrativnih pitanja.

Matoš ističe kako se riječni turizam uvijek trpao u nautički, gdje najveću ulogu ima morski promet. Osnivanje zajednice donijet će glas realnog sektora u turističko vijeće, ističe Matoš, koja će između ostalog potaknuti i donošenje masterplana razvoja riječnog turizma.

“Danas to tako funkcionira da svaka lučka uprava ima svoj plan razvoja, ali ne postoji plan na razini cijele zemlje i svih plovnih rijeka. Riječni turizam dobio je tek jednu stranicu u akcijskom planu za razvoj nautičkog turizma”, ističe Matoš.

Komentirajte prvi

New Report

Close