Osječka mesna industrija investira u pogon i farmu junadi, otvara se i 50 novih radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. prosinac 2022. u 12:34
Foto: Unsplash

Planirana investicija omogućit će podizanje kapaciteta na razinu oko 20 tona dnevne proizvodnje.

Osječka Mesna industrija Ravlić, tvrtka iz sastava Ravlić Grupe, u četvrtak je izvijestila kako dogradnja pogona prerade mesa ide po planu i puštanje u rad se očekuje u prvoj polovici 2023. godine, a kada se tom ulaganju doda i ono u farmu tovne junadi investicijski je ciklus vrijedan gotovo 70 milijuna kuna.

Dogradnja pogona prerade mesa će, kroz podizanje proizvodnih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta, značajno doprinijeti gospodarskom razvoju Osječko-baranjske županije, navodi se u priopćenju.

Iz MI Ravlić su istaknuli i kako, unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji, ne staju na razvoju i rade na proširenju svoje djelatnosti, koja će uz svježe meso proizvoditi i prerađene proizvode.

Podsjetili su da je u ožujku 2021. krenula realizacija projekta dogradnje pogona prerade mesa površine 3.000 četvornih metara, kojim će se za četiri puta povećati kapacitet prerade mesa.

Planirana investicija omogućit će podizanje kapaciteta na razinu oko 20 tona dnevne proizvodnje.

Investicija je subvencionirana iz europskih programa ruralnog razvoja za podmjere 4.2 “Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda” i vrijedna je sedam milijuna eura od čega se 50 posto financira kroz bespovratna sredstva Europske unije.

“Izgradnjom nove prerade mesa otvorit će se više od novih 50 radnih mjesta, a zapošljavanje stručnih djelatnika je već započelo, i to prvenstveno mesara, no uz povećanje obima posla bit će potrebni i dodatni vozači, inženjeri prehrambene tehnologije, ekonomisti i ostali stručni radni kadar”, istaknuli su iz MI Ravlić.

Napominju i kako je dio njihovih aktualnih projekata uspješno realizirano te je prva investicija Mesne industrije Ravlić u vlastitu farmu tovne junadi prošla sve tehničke uvijete i krenula je s radom.

Početkom prosinca ove godine odrađen je tehnički pregled farme, koji je ispunio sve uvjete te je farma “dobila zeleno svjetlo” za puštanje u pogon.

Riječ je o investiciji u farmu tovne junadi kapaciteta 1.000 grla kojom će se ojačati i proširiti suradnja s više od 300 kooperanata te malih i srednjih OPG-ova s kojima posluje MI Ravlić.

Izgradnja farme je počela 2020. i riječ je o jednoj od modernijih farmi na području Hrvatske, gdje će se junad uzgajati kombinacijom moderne tehnologije i tradicionalnog uzgoja.

Na farmu je već stiglo više od 150 grla tovne junadi pasmine Charolais i Limousin, a plan je najkasnije do kraja siječnja 2023. popuniti farmu s do 700 junadi čime će kapacitet biti u punom pogonu, ističu iz MI Ravlić.

“Ukupna vrijednost ovog ciklusa zajedno s investicijom u novi pogon prerade mesa iznosi gotovo 70 milijuna kuna, što je iznos kojim će Mesna industrija Ravlić na domaćem tržištu doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske, a na inozemnom ojačati svoju tržišnu poziciju”, zaključuje se u priopćenju.

Ravlić grupa se sastoji od dva pravna subjekta – Mesna industrija Ravlić i Agro Ravlić, a trenutno zapošljava više od 370 radnika, podaci su s njihove internet stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close