Novi globalni uspjeh hrvatskog brenda: Osječani došli do Ujedinjenih Arapskih Emirata

Autor: Marta Duić , 16. travanj 2021. u 13:33
Foto: Shouk Alsayegh

Avantura je svoju premijeru doživjela 2017. godine na Velebitu, a pet godina kasnije, najavljene su nove rute na impresivnim svjetskim lokacijama, poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„HIGHLANDER započinje kao planinarska avantura, koja se potom pretvara u avanturu života“. U jednoj kratkoj, ali jasnoj rečenici može se sažeti filozofija HIGHLANDER-a – impresivnog planinarskog doživljaja. Za nastanak ove planinarska avanture zaslužan je tim rekreativnih planinara i ljubitelja prirode iz Osijeka, koji su ljepotu Hrvatske prepoznali u njenim zadivljujućim planinskim vrhovima i putevima.
Ova avantura je svoju premijeru doživio 2017. godine na Velebitu, a pet godina kasnije, najavljene su nove rute na impresivnim svjetskim lokacijama, poput Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jučer je održana press konferencija upravo za potonju lokaciju, u egzotičnom emiratu – Ras Al Khaimahu. HIGHLANDER55 RAS AL KHAIMAH x UAE službeni je naziv događaja, koji će se održati od 18. do 20. studenog 2021. godine.

Foto: Shouk Alsayegh

Atraktivna staza prolazit će preko Jebel Jais-a, najvišeg vrha planinskog lanca Hajar koji nije pustinjski teren, već se odvija na zahtjevnoj planinskoj stazi. Tereni se izmjenjuju od suhih pješčanih pustinja preko obalnih dijelova i slanih ravnica do šuma mangrova i planinskih dijelova, što ga čini fascinantnim mjestom za sve ljubitelje prirode i avanturiste, a ujedno je i dom brojnim planinskim kozama, devama, lisicama, divljim mačkama, kao i stotinama vrsta ptica.
Nove rute
Najavu događaja u UAE podržao je i novi globalni ambasador HIGHLANDER-a – Ryan Pyle, inače istraživač, adventure fotograf, TV producent i voditelj. Stvorio je, snimio i vodio četiri sezone Extreme Treks serijala, kao i mnoge druge međunarodno priznate outdoor serijale. Njegove su fotografije krasile naslovnice New York Times-a, Wall Street Journal-a, Time-a, Forbes-a i drugih međunarodnih publikacija, kao i nekoliko knjiga. Discovery Channel i BBC Earth samo su neke od televizija na kojima su njegovi serijali rušili rekorde gledanosti i bile prikazivane u gotovo svakome kutku svijeta.
UAE se tako pridružio Egiptu na listi novih atraktivnih HIGHLANDER lokacija na Srednjem Istoku. U EGIPTU će se HIGHLANDER55 QUSOOR ALARAB x EGYPT održati od 28. do 30. listopada.

Foto: Shouk Alsayegh

˝Želimo inspirirati ljude da izađu iz svoje zone komfora i ustaljene rutine, kako bi postali bolja verzija sebe, a pritom doprinijeli i boljem svijetu. HIGHLANDER pruža fantastičnu once-in-a-lifetime avanturu na kultnim svjetskim odredištima. Jedno od takvih je i HIGHLANDER Ras Al Khaimah x UAE koji će svojim sudionicima pružiti jedinstvenu priliku za planinarenje na prekrasnoj planini Jabel Jais, koja se nalazi u srcu pustinje što naglašava posebnost i različitost u odnosu na ostale događaje serije HIGHLANDER“, objašnjava Jurica Barać, direktor HIGHLANDER-a.
Napomenuo je i kako HIGHLANDER nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status HIGHLANDER-a i planinarski bedž (umjesto medalje). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja je promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju, a želja im je da u budućnost HIGHLANDER događaj(i) zasluži status “100% Green Eventa”.
Franšiziranje biznisa
Organizatori ovog masovnog planinarskog događaja u baranjskoj ravnici osmislili su Highlander planinarsku priču, koja se prometnula u sportski, ali i velik biznis pothvat kojim ubrzano osvajaju strana stržišta. U Hrvatskoj se Highlander održava na Velebitu, a 2020. održan je četvrti put. Bilježe i kontinuirani rast sudionika, tako ih je 2017. godine bilo 60, godinu poslije 120, lani 250, a ove čak 330 sudionika.
Pored toga, Highlander ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija, BiH, Crna Gora, Austrija i Grčka, a na press konferenciji održanoj u Egiptu najavljene su nove države koje će se pridružiti popisu; Maroko, Portugal, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Slovenija, Rusija i spomenuti Egipat Naime, ovaj tim je početkom 2020. prodao Highlander licencu na četiri susjedne zemlje: Srbija, BiH, Austrija i Grčka… Time je Highlander Global postao krovna organizacija koja nadgleda postojeće i nove države – franšizere, a u 2021. održat će se 15-ak Highlander događaja diljem svijeta.

Foto: Shouk Alsayegh

“Nakon što smo tri godine razvijali događaj u Hrvatskoj odlučili smo prošle godine napraviti franšizu jer smo stvorili koncept koji trenutno nigdje ne postoji, ima odličan poslovni model i nije zahtjevan za provesti. Tako smo krajem 2019. prodali licence u Austriju, Srbiju, BiH te u Grčku. Čim je krenula 2020. godina i čim smo najavili nova tržišta počeli smo razgovore s našim partnerima diljem svijeta i pregovarali prodaju licence u druge države. Onda je došla korona i sve usporila. No, na sreću, postoje poduzetnici koji u svemu vide priliku pa tako i korona krizi. S takvim vizionarima smo dogovorili još 10 tržišta za 2021. godinu. Glavni motivi su ogroman rast outdoor sportova, velik interes za avanturama kao što je Highlander i strategije razvoja planinarskog turizma koje su sve češće i bitnije državama zbog održivosti, zdravlja ljudi i dodatnog priljeva gostiju”, ističe Barać.

Kako kaže, u 2021. nastavljaju s prodajom licence, s naglaskom na mega tržištima poput SAD-a, Australije, Kine, Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva.

˝Naravno uz samu prodaju, glavni fokus će biti pomoć u egzekuciji evenata našim partnerima koji su kupili licencu. Uz širenje i razvoj planiramo rad na investicijama i razgovore s potencijalnim investitorima u projekt za koji vjerujemo da će do 2025. godine biti posao od 50 milijuna dolara godišnjeg prihoda. Za pet godina želimo biti prisutni na barem 50 tržišta i s više od 350 evenata globalno˝, poručuje Barać.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close