‘Osim što sam se upoznao s novim tehnologijama, praksa mi je pomogla u usmjerenju moje karijere u IT sektoru, odlučio sam da bi mogao postati sistem inženjer’

Autor: Marta Duić , 30. siječanj 2022. u 22:00
Nikola Jug/Marin Tironi/PIXSELL

Student Fakulteta organizacije i informatike Nikola Jug prijavio se na projekt Iskustvo zlata vrijedi jer je u tome vidio priliku da stekne vrijedno iskustvo u struci i da se okuša u svijetu rada.

Tvrtka AD Plastik partner je društveno odgovornog projekta Iskustvo zlata vrijedi već osmu godinu. Tvrtka je to koja posebnu pozornost posvećuje održivom poslovanju pa su im u skladu s time ovakvi društveno odgovorni projekti posebno zanimljivi. Svi zaslužuju jednake prilike pri zapošljavanju i to je politika koju provode u kompaniji.

˝Čim smo saznali za projekt odlučili smo se priključiti, jer smo svjesni problematike i važnosti progovaranja o ovoj temi. Vjerujemo kako sudjelovanjem u ovom projektu pomažemo mladima i društvu općenito, a vlastitim primjerima najviše možemo pridonijeti promjenama. Vrijednost ovog projekta je upravo u tome što potiče i osvješćuje poslovnu zajednicu, ali i društvo u cijelosti.

Praktično iskustvo i znanje iznimno su važni za mlade ljude koji se školuju za određena zanimanja, a Iskustvo zlata vrijedi projekt je koji studentima s invaliditetom i onima slabijeg imovinskog statusa to i omogućuje.

Prva stepenica u karijeri
Višestruka je to korist za studente, poslodavce, ali i zajednicu u kojoj živimo. Posao je izvor samopoštovanja kojim se dobiva mogućnost kvalitetnijeg, boljeg i ispunjenijeg života. Praktičan rad studentima je prilika za dokazivanje i potencijalno zapošljavanje, zato je naša misija kontinuirano pomagati studentima da svoje teoretsko znanje upotpune praktičnim radom u našoj kompaniji˝, kaže Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku.

Kao dio projekta praksu u AD Plastiku u trajanju od mjesec dana odradio je Nikola Jug i to u odjelu informatike, a budući da su dugogodišnji partner projekta studenti su svake godine imali priliku obavljati praksu u njihovoj kompaniji.

Pavić

Vjerujemo kako sudjelovanjem u ovom projektu pomažemo mladima i društvu općenito, a vlastitim primjerima najviše možemo pridonijeti promjenama.

˝Neki od njih su se kasnije i zaposlili kod nas. Prijavljivali su se studenti s različitim znanjima i interesima pa su tako i različite službe unutar kompanije sudjelovale u ovom projektu. Ove smo godine bili iznimno zadovoljni realizacijom projekta i student koji je ove godine bio na praksi u našoj kompaniji pokazao se iznimno talentiran i profesionalan. Vjerujem kako je Nikolina praksa u AD Plastiku samo jedna mala stepenica u razvoju njegove buduće karijere i drago nam je što smo dio tog njegovog puta˝, ističe Pavić.

Odluka se višestruko isplatila
Infrastruktura, virtualizacija, poslovne aplikacije, sigurnost i dokumentacija samo su neke od tema na kojima se zasnivao proces obuke kako bi stekao dojam o veličini i kompleksnosti funkcioniranja sustava implementacije i podrške službe informatike.

˝Naučio je osnove o procesima i procedurama rješavanja problema sustava, korisnika i izvanrednih situacija. Iako mjesec dana nije dugo razdoblje, Nikola nije krio svoje zadovoljstvo stečenim znanjem i iskustvom. Zadovoljstvo je bilo obostrano jer su i kolege za njega imali samo riječi hvale.

Iznimno su bili zadovoljni njegovim radom, a njegov je mentor naglasio kako je razvidno Nikolino razumijevanje tehnologija potrebnih za daljnji razvoj u primjeni informacijskih tehnologija u poslovanju. Vjeruje kako će Nikola nastaviti započetim putem, nadograđujući stalno svoja znanja u područjima informacijske i komunikacijske tehnologije˝, kaže Pavić.

Nikola Jug student je Fakulteta organizacije i informatike na smjeru “Primjena informacijske tehnologije u poslovanju”, a na projekt se prijavio jer je u tome vidio priliku da stekne iskustvo u struci. Kako kaže, budući da studira na fakultetu informatičkog usmjerenja, praksu je obavljao u IT odjelu proizvodnog poduzeća AD Plastik.

˝Na projekt Iskustvo zlata vrijedi odlučio sam se prijaviti kada sam pročitao članak na portalu Poslovni dnevnik da su otvorene prijave za upravo ovaj projekt koji studentima s invaliditetom i slabijeg socijalnog statusa pruža mogućnost obavljanja stručne prakse. Budući da sam bio na trećoj godini studija kojeg sam uskoro završavao, u ovom projektu uvidio sam izuzetnu priliku da steknem dodatno iskustvo u struci, te da se iskušam u svijetu rada.

Iznimno sam zadovoljan s organizacijom ovogodišnjeg projekta Iskustvo zlata vrijedi koji unatoč ekonomskoj krizi koju je uzrokovala pandemija uspijeva organizirati prilike za studente da se iskušaju na tržištu rada˝, otkriva Jug kako je odlučio postati djelom projekta Iskustvo zlata vrijedi te napominje kako se odluka višestruko isplatila.

Jug

Iznimno sam zadovoljan s organizacijom projekta koji unatoč ekonomskoj krizi koju je uzrokovala pandemija uspijeva organizirati prilike za studente.

Tijekom obavljanja prakse stekao je uvid u dinamiku radnih zadataka koji se odnose na pružanje informatičke podrške i uspostavu IT infrastrukture za potporu svim organizacijskim jedinicama.

˝Na radnom mjestu tehničara za informatičku podršku obavljao sam zadatke vezane uz pružanje podrške koji su se iz dana u dan mijenjali zbog same dinamičnosti posla˝, objašnjava Jug.

Njegovi zadaci uključivali su vođenje evidencije o IT opremi, ažuriranje podataka o zaduženoj opremi, instalacija i konfiguracija operacijskog sustava i određenih aplikacija. a pomagao je i s dodavanjem, ažuriranjem i brisanjem domenskih korisničkih računa, ovisno o dolasku i odlasku zaposlenika.

Motivacija pri studiranju

˝Budući da mi je mentor bio sistem inženjer, naučio sam puno korisnih informacija, od organiziranja dostupnog vremena, do raznih novih tehnologija i programskih proizvoda. Isto tako, učio sam o važnosti vođenja dokumentacije uspostavljene IT infrastrukture i kako zapravo stvari o kojima sam učio do sada funkcioniraju u praksi´, smatra Jug. Praksa je trajala mjesec dana, a Jug ističe da mu je pružila uvid u svakodnevne zadatke s kojima se zaposlenici IT odjela susreću.

˝Stekao sam iskustvo iz prve ruke kako je to raditi kao IT podrška, te važnost uspostave odgovarajuće IT infrastrukture kao podrška poslovanju. Kolege s kojima sam radio su bili izrazito pristupačni i voljni objasniti stvari koje mi nisu na početku bile jasne.

Uvodili su me u tijek posla, te sam od njih naučio puno korisnih ‘trikova’ primjerice kako si olakšati posao i organizirati radne zadatke. Od kolega sam naučio i specifične vještine sortiranja e-mailova, vođenja evidencije o radnim zadacima i trajanju, te kako dokumentirati specifičan problem s opremom i spremiti rješenje u bazu znanja kako bi sljedeći isti problem bilo lakše riješiti.

Mira Pavić, izvršna direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije u AD Plastiku/PD

Osim organizacijskih vještina, na praksi sam se upoznao s novim informatičkim tehnologijama koje su me zainteresirale te s kojima sam se i nakon prakse detaljno upoznavao. Isto tako, praksa mi je pomogla u usmjerenju svoje karijere u IT sektoru zbog toga što sam odlučio da bi mogao postati sistem inženjer˝, kaže Jug.

Svima koji razmišljaju o prijavi na projekt poput ovog, kaže kako je to iskustvo koje definitivno preporučuje svima.

˝Nemaju što izgubiti, već samo mogu puno toga naučiti. Stjecanje iskustva u praksi ključno je za razumijevanje poslovnog svijeta i stjecanje radnih navika. Bilo kakvo iskustvo u praksi može služiti kao dodatni motivator tijekom studiranja, pogotovo ako steknete iskustvo u struci, što kasnije može biti prednost prilikom zapošljavanja.

Iskustvo zlata vrijedi je projekt koji je već mnogim studentima pružio priliku da se i zaposle, što ga svakako čini izuzetno vrijednim projektom koji bi se trebao nastaviti na što više godina, studenata i budućih zaposlenika. Prostora za poboljšanje uvijek ima, pa bi moj prijedlog bio dodatno spojiti samog studenta i mentora ili odjel prije početka obavljanja prakse kako bi se preispitalo studentova područja interesa.

Na taj način bi se mentori i ostali kolege mogli lakše pripremiti za mentoriranje studenta i unaprijed osmisliti radne zadatke i teme o kojima će student učiti˝, poručuje Jug.

Društveno odgovorno poslovanje dio je AD Platiskove svakodnevice i puno je projekata koje provode unutar kompanije kako bi ga dodatno unaprijedili i osvijestili svoje zaposlenike.

Suradnja sa Sveučilištima
˝Poslovati u harmoniji s okruženjem i zajednicom naša je premisa uspješnosti. Imamo tako kontinuiranu i uspješnu suradnju sa sveučilištima kako bismo, osim stručnih praksi, mladim kolegama pomogli u edukaciji, ali i njihovom prvom zapošljavanju. Uključili smo se u projekt ‘Tvrtka prijatelj zdravlja’ koji za cilj ima educiranje i osvješćivanje ljudi o važnosti očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih navika.

Ove smo godine posebnu pozornost posvetili brizi o mentalnom zdravlju jer promicanje mentalnog zdravlja i zdravih navika obveza je cijelog društva. Smatramo kako je unutar poslovne organizacije to odgovornost poslodavca prema društvu i razvoju zajednice u kojoj posluje pa u tom smjeru razvijamo svoje aktivnosti.

U cilju promocije, osvješćivanja i očuvanja mentalnog zdravlja pokrećemo niz aktivnosti i programa za svoje zaposlenike pa u suradnji s vanjskim stručnjacima osiguravamo psihološka savjetovanja i provodimo kampanju ‘It’s ok not to be ok’. Kroz različite oblike donacija i sponzorstava te sudjelovanjem na različitim skupovima i konferencijama nastojimo prepoznati potrebe zajednice i okruženja u kojem poslujemo te na taj način biti njihov poželjan partner˝, zaključuje Pavić.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close