Osiguravatelji pojačali zahtjeve prema agencijama, jamčevina još pod upitnikom

Autor: Marija Crnjak , 18. lipanj 2020. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

I dalje nam treba pomoć Vlade da sačuvamo radna mjesta, bez toga nećemo moći zadržati radnike. Očekujemo pomoć i za srpanj, kažu iz UHPA-e.

Ni u prvoj polovici lipnja turističke agencije nisu imale puno bolji rezultat poslovanja nego u svibnju, zbog čega i dalje očekuju pomoć države za isplatu plaća i u srpnju.

Anketa Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) među članicama, predstavljena na skupštini udruge u četvrtak, pokazala je da su domaće turističke agencije u svibnju imale pad prometa od 94 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u lipnju je taj pad i dalje na visokih 92 posto.

Što kad krene posao
“I dalje nam treba pomoć Vlade da sačuvamo radna mjesta, jer bez toga nećemo moći zadržati radnike, a kad krene posao nećemo imati s kime raditi. Stoga očekujemo pomoć i za srpanj, a dalje ćemo vidjeti kako će ići posao, i na temelju novih anketa među članicama eventualno opet reagirati prema Vladi”, istaknuo je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Traže i dodatne usluge
Trenutačno agencijama najveći problem predstavlja loša suradnja s osiguravateljskim kućama, koje zbog visokih rizika i dalje odbijaju potpisivati police za osiguranje jamčevine za paket aranžmane, što je njihova zakonska obveza. Pregovori UHPA-e s Triglavom trajali su mjesec dana bez rezultata, otkrio je Fain.

94

posto pad prometa turističkih agencija tijekom ovogodišnjega svibnja u odnosu na isti mjesec lani

Nakon toga je u srijedu u Ministarstvu turizma održan sastanak s četiri osiguravateljske kuće, Triglav, Croatia osiguranje, Euroherc i Generali, koje i dalje tvrde da je rizik previsok. Međutim uspjeli su dogovoriti pod kojim uvjetima će se police ipak moći ugovarati.

“Njihov je argument i dalje da oni te police osiguranja nisu obvezni potpisivati, te da su privatne kompanije koje imaju vlastite rizike. Osiguravatelji su nam jamčili da taj proizvod kod njih i dalje postoji i one će ga potpisivati s ranije osiguranima, no od novih osiguranika zauzvrat traže da se kod njih ugovaraju i ostala osiguranja, kao što su putno osiguranje, osiguranje od otkaza putovanja, ali i osiguranje osobnih vozila ili vozila tvrtke. Kome to ne odgovara, na tržištu Europske unije je 400 osiguravateljskih kuća, pa kažu neka se obratimo ostalima na tržištu”, otkrio je Fain.

Smanjene plaće
UHPA će se u narednim danima među bankama raspitati kakvi su uvjeti za bankovne garancije, koje se također mogu koristiti kao jamstvo za pakete, no to se ne koristi. Na skupštini je jučer odlučeno da se rok za uplatu članarine produlji do kraja godine, a s obzirom da je 60 posto članica već uplatilo članarinu, bilo je komplicirano provesti ideju o smanjenju.

60

posto članica UHPA-e već je uplatio članarinu za ovu godinu, iako je rok za uplatu produljen do kraja godine

Sama udruga nema trenutačno problem s financijama, jer im je od lani ostao višak prihoda koji će im sada dobro doći. Unatoč tome, Fain je otkrio da je zaposlenima u Udruzi hrvatskih putničkih agencija pala plaća za 20 posto, uključujući i Ivani Maltar koja je promovirana iz pozicije voditeljice u status direktorice.

Ta je funkcija, podsjetimo, bila ukinuta prije pet godina nakon što je dio članstva optužio bivšeg direktora Željka Treznera za malverzacije u poslovanju UHPA-e, što ga je navelo da odstupi.

Komentirajte prvi

New Report

Close