Osiguravamo praksu koja će studentima omogućiti da lakše zakorače na tržište rada i predstave se budućim poslodavcima

Autor: Ivan Tominac , 27. veljača 2019. u 22:00
Svečano finale prošlogodišnjeg izdanja projekta/Žarko Bašić/PIXSELL

Upravo su osobe s invaliditetom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Projekt Iskustvo zlata vrijedi u organizaciji Poslovnog dnevnika ulazi u sedmu generaciju. Od svojih začetaka organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), a sve s namjerom da Hrvatsku predstavi kao europsku državu koja potiče društvenu svijest o ovom postojećem problemu. 

Pod okriljem koncepta projekta spajaju se poslodavci i studenti slabijeg materijalnog statusa te studenti s invaliditetom te im se tako osigurava praksa koja će im omogućiti da lakše zakorače na tržište rada i predstave se budućem poslodavcu. Tako poslodavci partneri postaju prva stepenica mladim ljudima u stjecanju radnog iskustva koje će ih učiniti što reprezentativnijim uzorkom na tržištu rada, a da se u tome uspijeva i kojim intenzitetom potvrđuju i brojke gdje je kroz projekt omogućena radna praksa u uglednim hrvatskim kompanijama – vrijednim partnerima dosadašnjih izdanja projekta – za ukupno više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa.

Ono čime se Poslovni dnevnik može pohvaliti jest i činjenica da je ovom inicijativom pokrenutom prije sedam  godina više od 10 studenata nakon odrađene radne prakse dobilo i prvo zaposlenje, a upravo to je nepobitna stavka koja ovaj projekt čini najdražim i glavnom uredniku Poslovnog dnevnika Vladimiru Niševiću. "Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjelovalo u projektu, stotinjak studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može. Bit ću pjesnički raspoložen i reći da je ovo naša skromna kap kojom smo uspjeli napraviti puno", rekao je Nišević.

Mijenjati društvenu percepciju
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ovaj problem vidi kao gorući, a upravo u smjeru rješavanja tog problema ide i Poslovni dnevnik kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi. Cilj mu je približiti ovu skupinu ljudi poslodavcima kako bi uočili da njihove mogućnosti nisu potkapacitirane, a koji bi kasnije prijenosom iskustva mijenjali i društvenu percepciju.  Da je ovo zbilja dobra ideja potvrđuje i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, koja objašnjava kako kontinuitet ovakvih projekata podržava i mjere aktivne politike zapošljavanja prilagođene upravo osobama s invaliditetom. Da je problem zapošljavanja osoba s invaliditetom zaista postojeći, potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanja iz rujna 2018., kada je u evidenciji registrirano 130.577 osoba, od čega 5613 osoba s invaliditetom. 

 

Miškec

Bojala sam se neuspjeha i nisam ni očekivala da ću dobiti stalno zaposlenje.

Osobe s invaliditetom čine udio od 4,3% u ukupnom broju nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciju Zavoda. Gledajući posljednja kretanja na tržištu rada, ukupan broj nezaposlenih osoba u evidenciji Zavoda se smanjio, pa je tako došlo i do smanjenja broja nezaposlenih osoba s invaliditetom i to za 10,82% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (6294 nezaposlenih osoba s invaliditetom).

U Zavodu ističu kako su glavni ciljevi novog paketa mjera zapošljavanje, podizanje razine zapošljivosti, te uvažavanje specifičnih potreba osoba u nepovoljnom položaju. Upravo su osobe s invaliditetom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljnom položaju na tržištu rada te su za tu skupinu osigurane potpore u najvećem iznosu. Poslodavcu se sufinanciraju troškovi rada osobe koju zapošljava do 50% godišnjeg troška bruto II plaće, dok se kod zapošljavanja osobe s invaliditetom sufinancira 75% bruto II plaće. U mjere aktivne politike zapošljavanja trenutno je uključeno ukupno 1389 osoba s invaliditetom, dok je novouključenih osoba s invaliditetom, u periodu od siječnja do kraja rujna 2018. ukupno 690.

To je povećanje od 9,35% u odnosu na isto razdoblje 2017. Iako je pomak pozitivan te su osobe s invaliditetom sve poželjniji dio radnog kolektiva, diskriminacija je još uvijek sveobuhvatna pojava te kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi neki studenti dobiju priliku predstaviti se poslodavcu još za studentskih dana, a pozitivna povratna informacija od poslodavca katkada rezultira i njihovim stalnim zaposlenjem. Jedna od sudionica na projektu kojoj upravo projekt Iskustvo zlata vrijedi pomogao da napravi svoje prve korake, nakon prakse dobila je i priliku postati više od praktikantice. 

 

Nišević

Iako je svijest teško mijenjati, mi je mijenjamo malim stvarima.

"Bez ovog projekta nikad ne bih imala ovakvu priliku, vidjeti kako funkcionira farmaceutska tvrtka što je sasvim drugačije od ljekarni. Ovo je priča koja je otvorila moj poslovni svijet. Bojala sam se neuspjeha i nisam ni očekivala da ću dobiti stalno zaposlenje, no od siječnja sam stalni dio tima. Poručujem svima koji su i ove godine dio projekta da budu hrabri, otvoreni, da vjeruju u sebe te da daju sve od sebe", rekla je Ines Miškec čija priča potvrđuje i samu namjeru projekta te se upravo zbog iskustva poput njenog projekt ponavlja iz godine u godinu. 

Niska stopa zapošljavanja
Svi studenti između 18 i 25 godina koji žele proživjeti ovo iskustvo za sudjelovanje u projektu, uz osobne podatke, trebaju dostaviti motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invalidnosti ili socijalnoj ugroženosti. Prijave putem linka na stranicama Poslovnog dnevnika otvorene su do kraja travnja ove godine. Svaka partnerska tvrtka (poslodavac) u mogućnosti je osigurati praksu u trajanju minimalno mjesec dana za jednog studenta, osim ako samostalno ne odluče uzeti više studenata ili produljiti trajanje radne prakse. 

Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a sama bi praksa trebala biti odrađena do kraja 2019. godine.  Studenti će svoje buduće poslodavce, koji su im dodijeljeni u skladu s fakultetskim usmjerenjem svakog pojedinačno te uz mišljenje stručne komisije organizatora projekta, upoznati u srpnju na posebnom događaju. Broj studenata, a samim time i mladih uključenih u visoko obrazovanje, raste, no iskustvo rada u Hrvatskoj nije česta situacija. Tako mladi na tržište dolaze nepripremljeni i bez potrebnih vještina kojima bi mogli aplicirati na radna mjesta. Hrvatski zakoni o zapošljavanju osoba s invaliditetom postoje, no stopa njihova zapošljavanja još uvijek je rapidno niska u usporedbi s europskim standardima. Poslodavci ne znaju što očekivati od osobe s invaliditetom, te se često ne odlučuju na njihovo zapošljavanje.

Partneri projekta

Zagrebački Holding, Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave, o nepovoljnom položaju na tržištu rada osjetljivih skupina
Kao društveno odgovornoj tvrtki, iznimna nam je čast po prvi puta sudjelovati u projektu koji ima cilj olakšati zapošljavanje mladih osoba te na neki način biti im pomoć pri ulasku na tržište rada. Nadamo se da ćemo kroz provedbu ovog projekta, zajedno s ostalim partnerima, potaknuti mlade da se zaposle u Hrvatskoj te tako doprinesu razvoju države i cjelokupnom boljitku našeg društva. Posebna vrijednost ovog projekta je naglasak na zapošljavanju osoba s invaliditetom. One su, na žalost, uza sve napore koje nadležne službe kako na državnoj, tako i na lokalnim razinama, osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljnom položaju na tržištu rada te je potrebno zajedničkim mjerama olakšati njihovo zapošljavanje. Zagrebački holding posvećuje osobitu pozornost zaštiti i promicanju prava osoba s invaliditetom. Stotine naših zaposlenika, s različitim stupnjevima invaliditeta, svakodnevno uspješno sudjeluju u zahtjevnim i raznolikim aktivnostima svih naših podružnica. Jedan od naših značajnijih partnera je i Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem Zagreb (URIHO). U suradnji s mjesnom samoupravom i organizacijama građanskog društva težimo uravnotežiti zahtjeve za unaprjeđenjem kvalitete života, ostvarenjem socijalne dobrobiti te efikasnim i isplativim poslovanjem komunalnih službi.

Atlantic Grupa, potpora na početku profesionalnog usmjeravanja
U Atlantic Grupi smo svjesni važnosti i potrebe vlastitog utjecaja na unapređenje općih društvenih uvjeta te rado koristimo prilike da promoviramo vrijednosti u koje vjerujemo. Jedna od njih je upravo i ova inicijativa Poslovnog dnevnika u kojoj vidimo značajan potencijal za unapređenje statusa mladih s invaliditetom i slabijim imovinskim stanjem u našem društvu. Rado podupiremo različite organizacije i akcije koje podršku daju upravo mladima koji su na početku svojih profesionalnih usmjeravanja. Društveno odgovorno djelovanje Atlantic Grupa shvaća kao princip koji prakticira u svim zemljama gdje je prisutna sa svojim poslovnim subjektima. Naše društveno odgovorne aktivnosti najčešće su usmjerene na područja sporta, kulture i znanja. Uz to, kao vrhunac naših društveno odgovornih inicijativa vidimo i naš interno organiziran Dan vrijednosti. To je tradicionalno godišnje okupljanje zaposlenika naše kompanije sa svih naših tržišta koji na jedan dan kroz razne aktivnosti pomažu svojim lokalnim zajednicama. Ponosni smo što je ta vrsta odgovornosti prema okruženju zbilja integrirana u svaku poru Atlantic Grupe.

Bauerfeind, Nikolina Jamić Mihaljević, voditeljica odjela ljudskih potencijala, kaže kako je unatoč mjerama premalo zaposlenih
Naša tvrtka sudjeluje u ovom projektu od 2014. godine što je ujedno potvrda koliko podržavamo ovaj projekt kao i sve slične projekte u kojima sudjelujemo te pomažemo svim mladim ljudima s invaliditetom ili bez njega. Među našim djelatnicima imamo kolege s invaliditetom sa završenim fakultetima ili određenom strukom koji odlično obavljaju sve poslovne zadatke i pridonose tvrtki jednako kao i svaki drugi kolega u timu. Kroz ovaj projekt student koji dođe u naš kolektiv dobiva direktni uvid od čega kompanija primarno živi, razvija se, raste i na koji način potiče naše djelatnike na što bolje rezultate i njihov osobni razvoj. Također mlada osoba bez radnog iskustva može vidjeti koji su sve odjeli potrebni da bi jedna, u našem slučaju ortopedska kuća, mogla funkcionirati i na koji su način svi odjeli povezani. S obzirom na to da su naši klijenti u najvećem broju osobe s invaliditetom, posebno je zadovoljstvo kada svojom strukom, znanjem i zalaganjem možete dodatno educirati klijenta i konkretno mu pomoći i olakšati život koji je zdravstveno već narušen. Unatoč Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i propisanoj kvoti zapošljavanja soba s invaliditetom te mogućnosti sklapanja ugovora s tvrtkama koje mogu biti zamjenske za ispunjenje kvote i nadalje je velik broj osoba s invaliditetom koje nisu u redovnom radnom odnosu. Podržavamo i zalažemo se u suradnji s ovakvim projektima, udrugama i našim poslovnim partnerima da svaka mlada osoba slabijeg imovinskog stanja ili trajno narušenog zdravlja da ima jednaku šansu završiti svoje školovanje, steći potvrdu kroz svoj rad, osjećati se korisnim i potrebnim u svojoj zajednici. Moto naše tvrtke je "Pokret je život" i pomažemo osigurati osobama s invaliditetom veću mobilnost ali i aktivno sudjelovanje u svim životnim prilikama pa tako i u njihovom obrazovanju i radu.

PBZ Croatia osiguranje, podržavaju projekt od samog početka
Iskustvo zlata vrijedi je izniman i hvalevrijedan projekt u kojem sudjelujemo od samog početka, već sedmu godinu za redom. Osim sudjelovanja u projektu Iskustvo zlata vrijedi, podržavamo od samog početka i projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj te smo i sponzori časopisa Radost osnovnim školama diljem države već nizom godina. Ovakvim projektima i angažmanom želimo mladim ljudima omogućiti usavršavanje, stjecanje prvih radnih iskustava (susret sa svijetom rada) te stvoriti okruženje i potaknuti da se što veći broj mladih ljudi zaposli i ostane u Hrvatskoj i na taj način doprinese zajedničkom boljitku. Mladima treba pružiti priliku, a praksa je samo mali korak koji može promijeniti percepciju te otvoriti prostor i usmjeriti njihov profesionalni razvoj. Nadamo se da ćemo svojim primjerom potaknuti i ostale tvrtke da sudjeluju i kreiraju slične projekte. Društveno smo odgovorna tvrtka, izuzetno su nam važni socijalni projekti jer se uspješnost između ostaloga mjeri i aktivnim pristupom u ovakvim projektima.

Hrvatska Lutrija, predsjednik Uprave Mario Musa ističe kako treba raditi na podizanju svijesti društva
Tako dugo dok društvo u cijelosti ne napreduje i ne izgradi pozitivan stav većine građana prema osobama s invaliditetom, predrasude će i dalje postojati. Stoga smo jako sretni i ponosni što se kao tvrtka možemo uključiti u projekte poput ovog. Važno je da svaki od tih studenata tijekom prakse dobije mogućnost ostvarenja osobnog potencijala, a naš je posao da im u tome i pomognemo. Zato je neupitno kako ćemo se kao tvrtka uvijek rado odazivati ovakvim društveno korisnim projektima. Jako je važno da sva djeca, odnosno svi studenti imaju jednaku startnu poziciju, no mnogima to nije omogućeno. Kroz Iskustvo zlata vrijedi studente s invaliditetom i one slabijeg imovinskog statusa stavlja se u ravnopravan položaj s onima koji takve poteškoće nemaju. Nadalje, kroz ovakve projekte intenzivno se radi na podizanju svijesti društva, stvaranju pozitivnog ozračja, rušenju barijera o sposobnostima i mogućnostima studenata spomenutih skupina te problematiziranju pitanja njihova zapošljavanja. Govoreći iz našeg iskustva uvijek je riječ o marljivim i vrijednim mladim ljudima koji su se prema poslu i obavezama odnosili jednako profesionalno kao i stalno zaposleni.  Svi dosadašnji studenti koji su odradili praksu u Hrvatskoj Lutriji primljeni su kao ravnopravni suradnici, a to je jedini i ispravan način da mladim ljudima, koji tek trebaju izaći na tržište rada i imaju određene poteškoće, omogućimo uvid u poslovanje, stjecanje radnog iskustva i lakše zapošljavanje. Kroz vrijeme provedeno u Hrvatskoj Lutriji stekli su određena znanja i vještine za koja smo sigurno da će im pomoći u njihovim budućim poslovima i životu. Nemogućnost zapošljavanja mladih generira poteškoće ne samo za pojedince već i za društvo u cjelini, stoga je jako bitno da ovakvi projekti postoje i da se što više kompanija odnosno poslodavaca uključuje. Važno je da zajedno pokušamo stvoriti uvjete za integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada i da spriječimo njihovu marginalizaciju, a time se izravno utječe kako na njihovu socijalnu uključenost tako i na opće povećanje kvalitete života.

Udruga Zamisli, Svjetlana Marijon o vrijednostima projekta
Iskustvo zlata vrijedi prepoznala sam kao zlatnu priliku za mlade s invaliditetom i niti sekundu nisam dvojila o tome hoće li se udruga Zamisli uključiti ili ne. Najvrjednije u ovom projektu je što se kroz njega uključuju poslodavci koji su spremni dati priliku za rad mladoj osobi s invaliditetom. Vrijednost projekta za nas u Udruzi Zamisli je ta da se njime jamči radno iskustvo i daje prilika mladoj osobi s invaliditetom u radnoj okolini renomiranih poslodavaca. Za korisnike je projekt zlata vrijedan jer kroz praksu mogu dokazati svoje vrijednosti i sposobnosti, pa su neki od njih i ostali raditi i nakon isteka suradnje. Iskustvo naše suradnje na ovom projektu je neopisivo. Dovoljno se osvrnuti na proteklih šest generacija koje su prošle kroz projekt i odradile praksu. Njihova iskustva u radnom okruženju su neprocjenjiva, a iskustvo Udruge Zamisli u cijelom procesu i provedbi je snaga koju smo upili i s kojom idemo naprijed.  I ono najvažnije, projekt Iskustvo zlata vrijedi, nije bio samo hir i korak s trendom, ovaj projekt se održao i pružio priliku i poslodavcima da uče o osobama s invaliditetom, a mladima s invaliditetom da stječu radno iskustvo i da uče o radnom okruženju bez stresa i straha jesu li u njemu dobro došli. Bilo bi lijepo da ima više ovakvih projekata i da se prema osobama s invaliditetom djeluje više od jednog dana u godini, a to je obično 3. prosinca kada se slavi Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Za neke stvari treba puno više od dobre volje i novaca i nije potrebno biti tužan što ih nema s obzirom na mali broj studenata s invaliditetom. Više bismo se trebali brinuti nekim drugim razinama u životima osoba s i invaliditetom na kojim ima puno više potencijalnih korisnika za projekte.U svakom slučaju važno je umrežavanje, povezivanje i stvaranje prilika, a ovaj projekt može poslužiti kao primjer za buduće projekte u nekim drugi segmentima života osoba s invaliditetom.

URIHO, Josip Držaić, ravnatelj ustanove, o specifičnosti projekta
Kao društveno odgovorna tvrtka, ustanova URIHO, već dugi niz godina, zajedno s Poslovnim dnevnikom, sudjeluje u projektu Iskustvo zlata vrijedi. U projekt smo se uključili i ove godine jer smatramo kako studentima s invaliditetom treba dati priliku na tržištu rada. Takav oblik prakse će im omogućiti lakše zapošljavanje u budućnosti te ravnopravno sudjelovanje u tržišnoj utakmici. Kao što smo već i ranije naglasili, projekti ovakve vrste su izuzetno bitni i korisni za zajednicu. Ne samo da osvještavaju širu društvenu zajednicu o problematici zapošljavanja visoko obrazovanih osoba s invaliditetom, nego i osobama s invaliditetom daju mogućnost da se na licu mjesta upoznaju s poslovnim procesima tvrtke te provjere koliko će njihova znanja i mogućnosti odgovarati profilu tvrtke u kojoj će raditi. Glavnu vrijednost vidimo u tome što projekt, ne samo da ukazuje na problem, već nudi i rješenje. Smatramo kako bi se i drugi mediji trebali uključiti u projekte ovakve vrste, no treba naglasiti kako je država putem mjere Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom uvela obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom za sve tvrtke koje imaju najmanje dvadeset radnika. URIHO, kao društveno odgovorna tvrtka, nudi poslodavcima, koji ne mogu zaposliti osobu s invaliditetom, tzv. zamjensku kvotu. Ustanova URIHO zapošljava preko 500 djelatnika od čega više 300 čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila. Tijekom godina uspješnog poslovanja, ustanova je pokrenula niz projekata kojima se želi pospješiti uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada. Neki od njih postali su standardi u uslugama profesionalne rehabilitacije.

Dukat, Helena Karasić, direktorica Ljudskih potencijala,  o važnosti ulaganja u razvoj i zadržavanje mladih  
Kao odgovorna kompanija i jedan od najpouzdanijih poslodavaca Dukat je od samog početka bio partner ovog projekta, a imali smo i odlična iskustva sa studenticama koje su kod nas bile na praksi. Naime, svjesni smo da mladi općenito, a osobe s invaliditetom ili one slabijeg materijalnog statusa još i puno teže pronalaze posao u Hrvatskoj, ne samo radi teške gospodarske situacije i velike nezaposlenosti mladih već i zbog toga što im se često ne daje početna prilika – prilika da steknu potrebna iskustva i kompetencije. Ovaj projekt smatramo važnim jer studentima s invaliditetom i onima slabijeg materijalnog stanja otvara vrata u poslovni dnevni ritam kompanija i nudi priliku za stjecanje uvida u način rada različitih odjela, radne i proizvodne procese, a većini omogućava i stjecanje prvih radnih iskustava. Naime, danas je više nego ikad prije važno doći do najkvalitetnijih zaposlenika pa se dobri studenti "vrbuju" već na završnim godinama fakulteta. Stoga je važna kvalitetna i tijesna suradnja visokoškolskih ustanova i realnog sektora. Tako mi u Dukatu dugi niz godina surađujemo s mljekarstvu srodnim fakultetima: od Veterinarskog i Agronomskog preko Prehrambeno-biotehnološkog od Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Osim što dio praktične nastave, u obliku studijskih posjeta, studenti tih fakulteta odrađuju u našoj tvornici Zagreb, ponosni smo na činjenicu da su neki od njih današnji zaposlenici Dukata koji su se u međuvremenu profilirali u vrhunske stručnjake. Vjerujemo da je nastavak ovog projekta važan i za rušenje društvenih predrasuda i barijera ne samo u pružanju prilika mladima s invaliditetom ili slabijeg materijalnog statusa za obavljanje prakse i stjecanje iskustava, već i u njihovom zapošljavanju. U današnje vrijeme, kad s jedne strane suočavamo s nedostatkom kvalificirane radne snage posebno u sezoni, a s druge strane i dalje bilježimo veliku stopu nezaposlenih mladih, važno je ulagati u privlačenje, ali i u razvoj i zadržavanje mladih stručnih zaposlenika. Ulaganje u studente, još tješnja suradnja s visokoškolskim ustanovama, ali i više projekata poput ovog koji povezuje studente i poslodavce važni su koraci u rješavanju tog problema. Tako mnoge kompanije, kao i Dukat, osiguravaju stipendije za diplomski ili poslijediplomski studij, stručne prakse ili se uključuju u odgovorne projekte poput ovoga, što svakako doprinosi lakšem uključivanju mladih na tržište rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close