Osiguranje paketa veće vrijednosti

Autor: Darko Bičak , 22. srpanj 2013. u 22:00
Uglavnom su paketi bazično osigurani već samom predajom/FOTOLIA

Svaka ugovorna stranka može tražiti i dodatno osiguranje paketa, pa distributeri rade s osiguravajućim kućama.

Svakodnevno se, što u tuzemnom, a što u međunarodnom prometu, pošalje veliki broj paketa od kojih mnogi, osim sentimentalne, imaju i pozamašnu materijalnu vrijednost. Iako se to ne događa često, svjedoci smo da se manji dio takvih pošiljki ošteti ili izgubi tijekom putovanja od pošiljatelja do primatelja. Stoga se nameće nužnost da takve pošiljke budu osigurane od neželjenih posljedica. Kako bi izbjegle dodatne komplikacije, gotovo sve tvrtke koje se bave poštanskim i kurirskim poslovima imaju praksu osiguravati pošiljke.

 

520eura

maksimalno je automatski osiguran paket u DPD-u

Uglavnom su paketi bazično osigurani njihovom samom predajom kuriru ili na šalteru poštanskog ureda. Međutim, ako se radi o pošiljkama veće vrijednosti, tada se aktiviraju mehanizmi i ponuda klasičnog osiguranja preko specijalziranih osiguravajućih kuća. Iz kurirske tvrtke DPD ističu da su kod njih svi paketi automatski osigurani do iznosa od 520 eura, a ova usluga ne naplaćuje se dodatno na cijenu prijevoza paketa.

Do 13.000 eura
"Svaka ugovorna stranka može zatražiti uslugu višeg osiguranja do maksimalnog iznosa od 13.000 eura. Takav paket se osigurava kod našeg osiguravatelja po pojedinačnoj polici osiguranja, što će se stranci dodatno naplatiti ovisno o vrijednosti i masi robe. Zahtjevi za višim osiguranjem pojavljuju se nekoliko puta godišnje", objašnjava Snježana Rožaj, direktorica marketinga i glasnogovornica DPD-a u Hrvatskoj i Sloveniji. Iz globalne kurirske tvrtke DHL navode da su korisnici njihovih usluga u mogućnosti dobrovoljno odabrati dodatnu uslugu osiguranja pošiljaka koje pokriva stvarnu gotovinsku vrijednost pošiljke, uzimajući u obzir fizičko oštećenje ili gubitak pošiljke. Osiguranje ne pokriva indirektan gubitak ili oštećenje, kao ni gubitak ili oštećenje koje je uzrokovano kašnjenjem. "Pošiljatelj uslugu osiguranja pošiljke dogovara s DHL-om ispunjavanjem podataka za osiguranje na prednjoj strani tovarnog lista koji prati pošiljku ili preko DHL-ovog automatskog sistema, uz plaćanje premije osiguranja. Premija osiguranja iznosi jedan posto vrijednosti pošiljke, minimalno 90 kuna. Našim korisnicima uvijek preporučujemo uslugu osiguranja pošiljke za slučaj malo vjerojatnih fizičkih oštećenja ili gubitka. U prosjeku 25 posto naših korisnika odabire ovu uslugu", kaže Srebrenka Saks, direktorica DHL Internationala u Hrvatskoj.

 

Saks

U prosjeku 25 posto naših korisnika odabire uslugu osiguranja

Pošiljke osiguravaju i u Hrvatskoj pošti iz koje ističu da je svaki obični paket u unutarnjem prometu osiguran do iznosa vrijednosti od 100 kuna. Ukoliko pak korisnik želi osigurati paket iznad tog iznosa, osiguranje se dodatno naplaćuje tri posto od iskazanog iznosa poštarine. "Hpekspres pošiljke i pošiljke e-paketa su osigurane do iznosa od 3000 kuna, dok se iznad tog iznosa osiguranje dodatno naplaćuje također tri posto od iskazanog iznosa poštarine. Poslovni paket je osiguran do iznosa od 10.000 kuna, a iznad tog iznosa se osiguranje takođe naplaćuje posebno po stopi od tri posto", objašnjava Jo Kempen iz Odnosa s javnošću Hrvatske pošte. U HP-u dodaju da se obična pisma šalju bez naknade za osiguranjem. Ukoliko pošiljatelj šalje vrijednosno pismo, plaća se određena naknada za vrijednost/osiguranje i to je uključeno u cijenu. Ako se nešto dogodi isplaćuje se naznačeni iznos. Vrijednost i naknada se obračunavaju na samom šalteru, a moguće ih je provjeriti i na kalkulatoru na internetskim stranicama Pošte. 

Naknada do 350 kuna
Ako se preko Hrvatske pošte šalju paketi u inozemstvo, oni se mogu predati sa ili bez označene vrijednosti. U slučaju kada se preda bez označene vrijednosti, i ako mu se nešto dogodi, pošiljatelj ima pravo na naknadu do iznosa od oko 350 kuna. U ovome slučaju se ništa posebno ne naplaćuje. Isto tako paket se može predati sa označenom vrijednosti, a to se plaća dodatnih 18 kuna. U tom slučaju se isplaćuje iznos naznačen na paketu. Paket se može predati i kao međunarodni hpekspres.

Za hpekspres međunarodni se ne naplaćuje dodatna poštarina za osiguranje, ali se na tim paketima i ne naznačuje vrijednost. Isto vrijedi i za vrijednosno međunarodno pismo. Ako se na pismo naznači vrijednost, dodatno se naplaćuje poštarina, a u slučaju da se pošiljka ošteti ili nestane isplaćuje se naznačeni iznos. U Pošti ističu da takvi slučajevi nisu jako česti, jer su usluge HP-a doista kvalitetne te se pošiljke dostavljaju sigurno i unutar rokova.

Komentirajte prvi

New Report

Close