Orešković u Badelu 1862, još se ne zna tko je kupac

Autor: Božica Babić , 27. srpanj 2016. u 13:45
Tehnički premijer Tihomir Orešković u obilasku proizvodnje/Marko Prpić/PIXSELL

Orešković uopće ne dvoji da izbor budućeg vlasnika Badela treba što prije privesti kraju štiteći interes države.

Tko će biti strateški partner tvrtki Badel 1862 znat će se uskoro, kazao je to u utorak opozvani premijer Tihomir Orešković, ne otkrivši je li to đakovačka Meteor grupa, u vlasništvu poduzetnika Ante Raspudića i Darka Kneza ili možda slovački St. Nicolaus.

 Naime, članovi Vlade RH na odlasku, premijer Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić u utorak su pomalo (ne)očekivano osvanuli u radnom posjetu tvrtki Badel 1862, najvećem hrvatskom proizvođaču i izvozniku jakih alkoholnih pića i crnih vina. Razgledali su proizvodnju u pogonima na zagrebačkom Žitnjaku te potom s Upravom koju vodi Ivo Markotić razgovarali o poslovanju. Orešković uopće ne dvoji da izbor budućeg vlasnika Badela treba što prije privesti kraju štiteći naravno interes države koja je većinski vlasnik kompanije. Premda ih prati epitet "tehničke administracije" time neće prekoračiti nikakve ovlasti, ustvrdio je, ističući da se "apsolutno ništa neće raditi protivno zakonu."

"Volio bih znati koje smo zakone prekršili ili išli protiv njih," kazao je dodavši kako se ovih dana javnosti plasiraju brojni politički spinovi. Zadovoljan je, iznio je Orešković, onim što je vidio u pogonima Badela, Upravi je čestitao na provedbi restrukturiranja i pozitivnom poslovanju te ocijenio kako uz dobrog investitora tvrtka vrlo brzo može sadašnju iskorištenost kapaciteta od 40 posto značajno povećati, a time i prihode i dobit. Badel je, podsjetimo, u državni portfelj ušao u srpnju 2011. u mandatu premijerke Jadranke Kosor koja je dug nastao neplaćanjem trošarina, poreza i doprinosa u visini od gotovo 228 milijuna kuna naplatila ulaskom u vlasništvo kompanije, preuzimanjem 67,68 posto udjela.

 

26milijuna

kuna teška je navodno Meteorova ponuda

Za strateškim investitorom Badela prva je u potragu pošla Kukuriku koalicija s premijerom Zoranom Milanovićem. Naravno, nije poništila odluku Kosor već je u tri navrata, u srpnju 2012. te u travnju 2014. i veljači 2015. objavljivala javne pozive tražeći kupca, no u tome nisu uspjeli. Potragu je kroz četvrti poziv, objavljen u svibnju ove godine, nastavila Oreškovićeva Vlada. Ovaj kontinuitet nedvojbeno zaslužuje pohvalu zbog skrbi svih političkih opcija za budućnost tvrtke sa 500-njak zaposlenih koja uz financijsku injekciju može izrasti u još jačeg tržišnog igrača i izvan nacionalnih granica.

No, hoće li se uskoro doista iznjedriti povoljno rješenje za Badel ili će možda opet pobijediti plitko politikastvo koje će zaustaviti odluku o izboru investitora, danas je, poznavajući hrvatski politički kolorit kroz već zahuktalu predizbornu kampanju, teško pouzdano ocijeniti. Valja naime, spomenuti da je lider SDP-a Zoran Milanović gotovo istodobno dok je Orešković boravio u Badelu izjavio kako će, pobijede li u rujnu i formiraju novu Vladu, odmah poništiti sve odluke koje je donosio Oreškovićev tim. U posljednjem natječaju interes za Badel iskazale su hrvatske tvrtke Meteor grupa, Oštrc i Stanić grupa te slovački St. Nicolaus. Nakon dopune ponuda u igri su navodno ostali Meteor i Slovaci.

Prema neslužbenim informacijama, ponuda Meteora nešto je bolja od one St. Nicolausa, prelazi 26 milijuna eura dok Slovaci kažu kako su pripravni investirati do 25 milijuna eura. Međutim, unatoč optimizmu iz najave premijera Oreškovića da će Badel uskoro dobiti strateškog partnera, kojeg isčekuje već četvrtu godinu, ključ za konačnu odluku o izboru između Meteora i St. Nicolausa u rukama drže Ministarstvo financija i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Poslovnom dnevniku jučer je iz CERP-a neslužbeno potvrđeno kako odluka o tome tko je dao izdašniju ponudu još nije ni u začetku sročena, pa se stoga i ne nalazi na dnevnom redu ovotjetne sjednice Upravnog vijeća, sazvane 27. srpnja. Ono pak Ministarstvu financija mora dati podlogu za konačnu odluku ide li Badel 1862 Meteoru ili Slovacima.

Komentirajte prvi

New Report

Close