Orešković na odlasku: Poboljšali smo investicijsku klimu i to se vidi, to se osjeća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2016. u 11:40
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro.

Premijer Tehničke Vlade Tihomir Orešković ocijenio je u srijedu da njegova vlada onoj idućoj ostavlja dobru startnu poziciju te joj je poručio da ustraje na fiskalnoj disciplini, nastavi s provedbom reformi i poboljša upravljanje javnim kompanijama.

 "Ne se opustiti, provesti reforme jer bez njih nema dodatnog rasta", poručio je Orešković na sjednici Vlade koja je, sukladno zakonskim odredbama, pripremila izvješće o svome radu za buduće "stanovnike" Banskih dvora.

 Novoj vladi poručio je da nužno provede porezne reforme i poboljša upravljanje javnim tvrtkama, te da velike mogućnosti za uštede ima u javnoj nabavi.

 Za svoju je Vladu rekao da je kao cilj imala sređivanje javnih financija i ekonomije te ubrzanje ekonomskog rasta i standarda građana.

Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro

 "Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro i to se danas vidi", istaknuo je Orešković i dodao kako su svi ključni ekonomski pokazatelji bolji od predviđanja.

 Pritom je naveo da je BDP u prvoj polovici godine rastao za 2,7 posto, očekuje da će do kraja godine biti skoro 3 posto, a predviđanja su bila 2 posto. Raste potrošnja građana, investicije i izvoz, turistička sezona je najbolja ikada, a raste i zaposlenost sa sto tisuća novih radnih mjesta, dok je istovremeno nezaposlenost "rekordno niska", napomenuo je.

 Navodi kako "čak rastu i plaće, pri čemu je u prvih šest mjeseci ove godine prosječna neto plaća rasla 3,1 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

 U pogledu javnog duga i deficita, njegovi su ministri "stegli remen i rezultati se danas pokazuju".

 "Bolje je punjenje proračuna zbog ekonomskog rasta, smanjen je deficit u odnosu na prvu polovinu prošle godine za 0,7 posto", kazao je Orešković i izrazio nadu da će na kraju godine deficit biti manji od dva posto BDP-a.

 Ističe i da je njegova vlada aktivirala oko milijardu kuna "mrtvog kapitala" u vlasništvu države te da je udio javnog duga u BDP-u pao s 86,7 posto na 83,5 posto.

 "Poboljšali smo investicijsku klimu i to se vidi, to se osjeća", kaže i navodi dolazak privatnih investitora u Hrvatsku (Lukaps, IBM), a dodaje tome i rast indeksa Crobex već devet tjedana za redom.

 U pogledu vanjske politike, nastavio je, sve je bilo u službi zaštite nacionalnih interesa. "U vrijeme migrantske krize uspjeli smo zatvoriti tzv. balkansku rutu kroz pojačanu suradnju sa susjedima, a Hrvatska je aktivno zastupala svoje stavove na sastancima Europskog vijeća", ustvrdio je Orešković.

 Novoj vladi ostavljamo dobru startnu poziciju, zaključio je te istaknuo kako je uvjeren da će nova vlada uspjeti osnažiti kreditni rejting države, što je ono, kako je rekao, što njegova vlada nije uspjela.

Bila mi je čast i zahvaljujem svima

 Oreković je sjednicu zaključio riječima: "Bila mi je čast i zahvaljujem svima".

 Oreškovićeva je Vlada u devet mjeseci mandata održala 41 sjednicu, imala ukupno 641 točku dnevnoga reda, a sjednice su ukupno trajale 34 sata i 30 minuta.

 Na njezine prijedloge Sabor je donio ukupno 33 zakona, a od toga ih je 13 bilo usklađivanje sa zakonodavstvom Europske unije.

 Vada je donijela ukupno 1303 akta, Saboru je uputila 47 mišljenja, odgovorila na tri interpelacije o svome radu, , kao i na 21 zastupničko pitanje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Odlazak slučajnog premijera koji je došao niotkuda i svi pokazatelji koje navodi samo su inercija prijašnjih mjera i svakako je bio premijer najgore vlade u povijesti Hrvatske, ustvari vlade koja nije ni postojala, osim što je odvela naše društvo u ekstremno desne vode.

Zato što si dobro radio i odlaziš. Ne znam šta mu je uopće ovo trebalo. Teško da ćemo ikada imati boljeg premijera od ovoga ali ni gore vlade od Milanovićeve. Iako se Murphyevi zakoni u Hrvatskoj često pokazuju u najgoroj dramaturgiji

New Report

Close