Oporavak Zagreba kaska za morem, jesen je nepredvidljiva

Autor: Marija Crnjak , 24. kolovoz 2021. u 13:12
Foto: MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Hotelima jako važan segment vjenčanja i privatnih evenata mogao bi zaživjeti i neovisno o epidemiološkoj situaciji.

Rujan i listopad tradicionalno su važni mjeseci za zagrebački turizam, kojem su u dobrim godinama nosili petinu godišnjeg prometa, poslovne i privatne evente, rast odmorišnih gostiju koji izbjegavaju ljetne vrućine i gužvu.

Iako glavni grad bilježi slabiji oporavak turističkog prometa u odnosu na destinacije na Jadranu, a početak četvrtog vala pandemije izaziva bojazni od novih epidemioloških mjera, u sektoru žele biti optimistični po pitanju jeseni i ostatka godine, te u sljedećoj očekuju značajna poboljšanja.

Program cijepljenja i covid potvrda trebao bi donijeti i mirnije dane pogotovo za poslovne evente, koji bi se ove jeseni trebali u jednom dijelu početi vraćati uživo, smatraju organizatori. Hotelima jako važan segment vjenčanja i ostalih privatnih evenata mogao bi zaživjeti možda i neovisno o epidemiološkoj situaciji, ako se ustali praksa covid potvrda. Tu su i najave novih letova za Zagreb.

‘Prošlo dovoljno dobro’

“Ljeto nam je prošlo dovoljno dobro da se ponadamo da nas na jesen ipak neće čekati isti scenarij kao prošle godine. Cijepljeni ne žele više natrag u okvire, nije ih više ni briga za crvene zone, jer žele povratak u normalan život, koji podrazumijeva slobodu kretanja i putovanja”, kaže Josipa Jutt Ferlan, predsjednica Udruženja hotelijera pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu.

38

posto više noćenja nego lani imao je Zagreb od početka 2021. do 23. kolovoza

Kako doznajemo u Hrvatskoj turističkoj zajednici, koja je iz eVisitora za Poslovni dnevnik izvukla statistiku o prometu i strukturi smještaja u gradu, od početka godine do kraja ovog vikenda Zagreb je imao 327 tisuća posjeta te 523 tisuće noćenja, što je oko 38 posto više noćenja nego prošlog ljeta, no tek oko 44 posto realizacije iz istog razdoblja 2019. godine. Kako je poznato, Zagreb je u cijeloj prošloj godini ostvario manje od trećine prometa iz godine ranije, kad je bilo ukupno 2,6 milijuna noćenja.

Iako je turistički promet u srpnju i kolovozu ove godine bio dvostruko veći nego lani, u kolovozu je to značilo ostvarenje 64 posto prometa iz rekordne 2019. godine. Kolovoz je ujedno dosad i najbolji mjesec u ovoj godini za zagrebački turizam, a s obzirom da Zagreb ipak još nije “pocrvenio” na karti ECDC-a, ovaj bi se trend mogao nastaviti i u zadnjem tjednu kolovoza.

Kolovoz je najbolji mjesec u 2021. za zagrebački turizam, tome pridonose i događanja poput festivala Cest is d Best

Tome pridonose i događanja koja su ovo ljeta privukla posjetitelje, poput popularnog uličnog festivala Cest is d Best održanog prošlog tjedna, ili pak ulične izložbe Okolo koja traje do kraja mjeseca.

Ne žele puno kalkulirati

Velik gubitak Zagrebu i dalje predstavlja izostanak važnih tržišta Koreje i Kine, a ovog ljeta izostali su i Britanci. Većinu noćenja ljetos su tako napravili domaći gosti te Nijemci, dok su Amerikanci udvostručili brojke u odnosu na lani ali to je i dalje puno slabije nego prije korone.

Osmi mjesec s ukupno 290 tisuća noćenja bio je ujedno i najjači mjesec u 2019., kad je u Zagrebu ostvareno ukupno 2,6 milijuna noćenja. Rujan i listopad, pak, u 2019. godini su Zagrebu donijeli zajedno oko pola milijuna noćenja, što je bilo oko 20 posto godišnjeg prometa u Zagrebu. Lani je rujan imao samo 77 tisuća noćenja, jedva nešto više od četvrtine prometa iz godine prije.

64

posto prometa iz rekordne 2019. dosegao Zagreb u kolovozu ove godine

Inače, Zagreb u jesen ulazi s neznatno više hotelskih soba nego prošle jeseni, za razliku od privatnog smještaja koji je slabiji za oko 1000 kreveta nego u rekordnoj 2019. godini, i sada ima oko 6,2 tisuća kreveta u apartmanima.

U privatnom smještaju nisu tako optimistični. Kako nam ističu predstavnici vodećih tvrtki za upravljanje apartmanima, ljeto prolazi solidno u boljim apartmanima, iako po postignutim cijenama ni blizu razdoblju prije pandemije. Jesen je bila nepredvidiva i u najboljim godinama, tako da tu ne žele puno kalkulirati, jer buking je vrlo kratkoročan u ovom segmentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close