Oporavak je tu, ali HNB upozorava na četiri velike prijetnje

Autor: Ana Blašković , 13. svibanj 2021. u 09:31
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Financijski sustav izložen je značajnim rizicima zbog snažnog rasta javnog duga, napuhavanja neretninskog balona, pada zarada banaka i rizika zombifikacije tvrtki

Ekonomija se ubrzano počela oporavljati, ali je financijski sustav i dalje izložen značajnim rizicima zbog snažnog rasta javnog duga, napuhavanja balona na tržištu nekretnina, riziku zombifikacije tvrtki te pritisku na zarade banaka. 

Savjet HNB-a upozorio je da fiskalna politika uz druge mjere pridonijela ublažavanju posljedica pandemije, a pad prihoda i izdašne potpore gospodarstvu prelile su se u skok javnog duga (uz ojačanu međuovisnost banaka i države). Zasad rizike financiranja države ublažavaju niska premija rizika i povoljni uvjeti financiranja, kao i izdašna EU sredstva na raspolaganju. 

Problem koji se već neko vrijeme valja iza brda je zagrijavanje na nekretninskom tržištu. Iako izrijekom ne spominju napuhavanje balona, HNB ističe da se “visoke i brzo rastuće cijene stambenih nekretnina sve više odvajaju od ekonomskih veličina koje bi ih trebale određivati” što je zapravo definicija balona. Broj transakcija u pandemiji se ponešto smanjio, ali su cijene tek blago usporile rast na valu jeftinog novca, državnog subvencioniranja te stabilne razine zaposlenosti i dohodaka. Stambeni krediti ubrzano rastu, a iako se odobravaju uz razborite uvjete kreditiranja “kod dijela kredita su vidljivi povišeni omjeri otplata u odnosu na dohodak, što u nepovoljnim okolnostima može pojačati utjecaje poremećaja na tržištu nekretnina”. 

Također, rizik predstavljaju i pritisci na zarade kreditnih institucija koji će i dalje jačati, a to se u srednjem roku može nepovoljno odraziti na raspoloživost kredita.

Konačno, s dužim trajanjem pandemije i fiskalnih poticaja raste prijetnja zombifikacije korporativnog sektora. Dijelovi ekonomije i dalje su trpe zbog mjera socijalnog distanciranja, a dok preuranjeno ukidanje mjera može ugroziti zdrave, od predugog održavanja koristi imaju i ona poduzeća s neodrživim poslovnim modelima. “To može smanjiti korporativni dinamizam i zombificirati sektor poduzeća, s nepovoljnim implikacijama za gospodarski rast i financijsku stabilnost”, upozoravaju iz HNB-a. 

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

lantana, 13.05.2021. u 12:33

Nema nama oporavka u skorije vrijeme. Nekretninski balon je odavno prenapuhan, pričaju se priče o tome ali i dalje se prenapuhuje. Nitko ništa ne poduzima jer  je u interesu građevinara i banaka da cijene stanova rastu. Jasno kao dan. A prijetnji, pa još 3 odjednom, nam je svima dosta, hvala lijepa.

Nema nama oporavka u skorije vrijeme. Nekretninski balon je odavno prenapuhan, pričaju se priče o tome ali i dalje se prenapuhuje. Nitko ništa ne poduzima jer  je u interesu graževinara i banaka da cijene stanova rastu. Jasno kao dan. A prijetnji, pa još 3 odjednom, nam je svima dosta, hvala lijepa.

New Report

Close