Općina nudi niz pogodnosti: Parcele za kunu, besplatne jaslice i vrtić, stipendije

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2022. u 09:41
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

I dok mnogi gradovi i općine bilježe smanjenje broja stanovnika, u Balama u Istri sasvim drugačija slika. Bilježe oko 4 posto više stanovnika.

Njihovu demografsku formulu – preuzimaju susjedne općine i kreću u zalet naseljavanja.

U tren oka prodale su se sve parcele za kunu u Balama, izvijestila je reporterka Nove TV Lina Dollar. Razgovarala je s načelnikom općine Bale, Edijem Pastrovicchiom, koji je kazao da više nema slobodnih parcela.

“Javilo nam se nekih trinaest mladih obitelji, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s natječajem”, najavio je Pastrovicchio.

Većina onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 posto ih je stiglo izvana.

Načelnik Bala prisjetio se kako su prije deset godina počeli s paketom mjera za demografsku obnovu, pa tako primjerice obitelji dobivaju deset tisuća kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu djecu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovnoškolce, kao i radne bilježnice te produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinanciraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno tisuću kuna.

U sklopu Projekta prava gradnje za mlade obitelji dodjeljuju se općinske parcele za gradnju obiteljskih kuća.

Prošle godine izgrađene su jaslice, a prošireni su kapaciteti vrtića. Načelnik općine kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.

“To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekt koji se može kopirati na nivou cijele države – normalno, ako ima novaca za to”, zaključio je Edi Pastrovicchio.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close