Opatija uređenjem trga i kupališta dobiva na dodatnom turističkom razvoju

Autor: Marija Crnjak , 31. svibanj 2023. u 22:00
Lokacija je u središtu grada, između glavnog gradskog kupališta Slatina, parka Margarita na sjeveru te hotela Grand Palace i Milenij/G. Kovačić/PIXSELL

Provodi se natječaj uređenja prostora od centralnog značenja za Grad.

Grad Opatija raspisao je, a Društvo arhitekata Rijeka provodi natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja trga Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji.

To je projekt koji se dugo čeka, a važan je ne samo u prometnom smislu, već i za turistički razvoj grada, kažu nam u Opatiji koja će iduće godine krenuti i s izgradnjom zatvorenog bazena.

Cjelovita obnova
Predmet natječaja raspisanog prošlog tjedna je izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji. Lokacija je u središtu grada, između glavnog gradskog kupališta Slatina, parka Margarita na sjeveru te hotela Grand Palace i Milenij.

51

tisuća četvornih metara iznosi ukupna površina koja će se preurediti

Kako nam otkrivaju u Gradu, raspisivač javnog natječaja namjerava sklopiti ugovor o javnim uslugama izrade projektno-tehničke dokumentacije idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za prostor Trga Vladimira Gortana (I. faza realizacije natječaja), te idejnog projekta za lokacijsku dozvolu za preostali obuhvat natječaja, koja će definirati faze izvedbe (II. faza).

Rok za dostavu pitanja je 5. lipnja, odgovori će biti objavljeni do 21. lipnja, a rok za dostavu natječajnih radova je 22. rujan ove godine. “Ovaj prostor je od centralnog značenja za Grad Opatiju te nosi važan povijesni značaj u urbanističkom razvoju grada.

S provedbom javnog urbanističko – arhitektonsko natječaja, Grad Opatija želi osigurati cjelovitu obnovu prostora natječaja te povezivanje s ostalim dijelovima grada, sprečavanje točkastog razvoja prostora s nejednakim standardom komunalne i građevinske opremljenosti te privlačno i ugodno okruženje za boravak lokalnog stanovništva i posjetitelja.

Ovim će se dobiti multifunkcionalan okoliš za provedbu javnih manifestacija i zadovoljavanje svakodnevnih potreba korisnika, ali i građevinska sanacija prostora uz osiguravanje energetske učinkovitosti i otpornosti prema djelovanju klimatskih promjena”, kažu u Gradu.

Stiže i zatvoreni bazen

Idući veći projekt za Opatiju s realizacijom bi trebao krenuti iduće godine. Radi se o zatvorenom bazenu kraj Sportske dvorane Marino Cvetković.

Primjereno destinaciji
Cilj je ovog natječaja dobiti viziju budućeg razvoja prostora zone obuhvata natječaja, strukovno najprimjerenije rješenje za oblikovnu i funkcionalnu obnovu otvorenih javnih površina i građevina unutar područja obuhvata, te rješenja za obnovu javnih prometnih površina, urbane opreme, popločenja, zelenila i komercijalnih prostora unutar područja obuhvata s naglaskom na multifunkcionalnost prostora, pješački promet, energetsku održivost i klimatske promjene.

Ukupna površina obuhvata natječajne zone iznosi 51.403 četvornih metara, a u Opatiji ističu kako će uređenjem područja Slatine grad dobiti središnji trg modernog izgleda, primjeren ovakvoj turističkoj destinaciji.

Idući veći projekt za Opatiju s realizacijom bi trebao krenuti sljedeće godine. Radi se o zatvorenom bazenu koji će se graditi kraj Sportske dvorane Marino Cvetković, a prema projektu arhitekta Ivana Brozine. Radit će se o funkcionalnom bazenu koji će se na najbolji način uklopiti u prostor i nadopuniti opatijsku sportsku zonu na Lipovici.

Komentirajte prvi

New Report

Close