Oni su ključna karika za uspješnu provedbu mjera

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2020. u 10:43
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Svakodnevno smo zatrpani pozivima i e-mailovima klijenata koji od nas traže informacije o mjerama.’

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnost pod ogromnim pritiskom zbog epidemije uzrokovane koronavirusom te da upravo o njima ovisi kvalitetna primjena svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

„Svakodnevno smo zatrpani pozivima i e-mailovima klijenata koji od nas traže informacije o mjerama Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično. Uz to, u kratkom smo roku morali organizirati rad u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće gdje je izvedivo zbog tehničkih mogućnosti, pritom misleći i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja i slično. Svima nam je zajedničko to da se u ovim nemilim događajima sve što je trebalo biti uobičajeno i svakodnevno  preko noći pretvorilo u jednu veliku noćnu moru kojoj se nažalost ne nazire kraj“, istaknuo je predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić, dodajući kako stabilnost cijelog financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanim uvjetima rada, Udruženje u suradnji s Inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske od nadležnih tijela traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu, po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci), zatim odgodu predaja PDV obrazaca za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču. Također, žele naći rješenje situacije s JOPPD obrascima i onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje te rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za mjere očuvanja radnih mjesta i nekih drugih mjera (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

Uz ove zahtjeve, Udruženje računovođa HGK predložilo je i konkretne mjere za ublažavanje posljedica na osnovi detaljne analize poslovanja svojih klijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close