Omogućimo svima iste šanse zapošljavanja u budućnosti

Autor: Ivan Tominac , 29. ožujak 2021. u 22:00
Ideju su prepoznali brojni partneri, domaće kompanije, a iz godine u godinu priključuju se novi/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Organizirana je radna praksa za više od 100 studenata, a desetoro njih dobilo je stalno zaposlenje u tvrtki.

Svaka godina sa sobom nosi nove izazove. Međutim, potreba za senzibilizacijom javnosti o nekim svepristunim problemima treba biti konstanta.

Poslovni dnevnik već tradicionalno putem društveno odgovornog projekta “Iskustvo zlata vrijedi” spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa. Cilj je jasan – omogućiti praksu radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti.

Progovarati o problemu

Osim što mladima olakšava ulazak na tržište rada i pomaže im u prvim poslovnim koracima spajajući ih direktno s poslodavcima, kroz projekt se proširuje svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja marginaliziranih skupina.

Projekt je startao 2013. godine zbog svijesti o sve težoj zapošljivosti navedenih skupina studenata, a ideju su prepoznali brojni partneri, domaće kompanije od kojih su mnogi i dugogodišnji pratioci ovog projekta, a iz godine u godinu priključuju se i brojni novi.

U pitanju su kompanije koje prepoznaju važnost ovakvih društveno odgovornih akcija, tvrtke koje svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja upravo o ovoj problematici.

Prva stepenica karijere

Kroz sedam godina koliko ovaj društveno-odgovorni projekt traje, omogućena je radna praksa za više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa u renomiranim domaćim kompanijama gdje su imali priliku upoznati stvarni poslovni svijet, vidjeti kako kompanija funkcionira, proći odjele i različite tipove poslova te steći nove vještine koje su danas sve važnije i cjenjenije u profesionalnoj karijeri.

U prilog tome da projekt već godinama ispunjava svoj cilj ide i činjenica da je više od deset studenata koji su bili dio projekta nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u tvrtki u kojoj su obavljali praksu.

Osim partnera koji omogućuju praksu studentima, projekt Iskustvo zlata vrijedi već godinama podržava i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

U pitanju je projekt koji kroz suradnju s realnim sektorom i institucijama nastoji Hrvatsku predstaviti kao europsku državu koja potiče društvenu svijest o problemima na tržištu rada s kojima se susreću ove skupine ljudi.

Unatoč pandemiji i epidemiološkim mjerama, u godini koja je iza nas projekt je nastavljen, no zbog epidemioloških razloga prakse nisu bile moguće. Projekt ide dalje i ove godine. Želja za promjenom je jača od bilo kakvih okolnosti, a Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine se zalažu za jednakost u sustavu koji nerijetko ne onemogućuje istu startnu poziciju za sve.

Želja je pomoći osobama s invaliditetom i slabijeg materijalnog statusa da se lakše uključe na tržište rada te ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici u budućnosti. Kao i dosadašnjih godina želja je s poslodavcima partnerima mladim ljudima biti prva stepenica u stjecanju radnog iskustva i oformljavanja njihove profesionalne karijere.

U skladu s epidemiološkim mjerama i situacijom, projekt Iskustvo zlata vrijedi će i u godini koja je pred nama mladima olakšati prve korake u poslovnom svijetu u poslovnom svijetu.

Iako je godinama rastao, posljednje tri godine broj zaposlenih osoba s invaliditetom pada

Tijekom 2020. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposlene su ukupno 148.684 osobe, od čega 2475 osoba s invaliditetom. U odnosu na godinu prije, kada je zaposleno 2820 osoba s invaliditetom, to je smanjenje za 12,2 posto. Od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom, 1418 su muškarci (57,3%), a 1057 žene s invaliditetom (42,7%). Udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju svih zaposlenih osoba iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje iznosi 1,7 posto (udio zaposlenih muških osoba s invaliditetom iznosi 2,2%, a ženskih 1,3%), dok je prošle godine ukupni udio osoba s invaliditetom iznosio 1,8 posto. Od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom, 2408 osoba (97,3%) zaposleno je na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 67 osoba (2,7%) na temelju drugih poslovnih aktivnosti(registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu i dr.). Gledajući kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti osoba s invaliditetom kroz posljednjih deset godina vidljiv je rast broja zaposlenih osoba s invaliditetom do 2018. godine, dok posljednje tri godine broj zaposlenih osoba s invaliditetom pada. S druge strane, registrirana nezaposlenost osoba s invaliditetom posljednje dvije godine ponovno raste i to u odnosu na 2019. za 3 posto.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close