Olgica Spevec istražuje kartel HT-a, Vipneta i Tele2

Autor: Bernard Ivezić , 02. studeni 2011. u 10:00

AZTN je otvorio istragu zbog sumnje u namještanje cijena mobilnih usluga, što operateri demantiraju i uspoređuju s poskupljenjima trgovaca

Agencija za tržišno natjecanje prije nešto više od mjesec dana u najvećoj je tajnosti započela istragu protiv Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 zbog sumnje da su se udružili u kartel, doznaje Poslovni dnevnik. Čelnica AZTN-a Olgica Spevec, prema dostupnim informacijama, sumnja da su se tri mobilna operatera 1. listopada 2009. dogovorila i istodobno poskupjela do četiri puta svoje usluge promijenivši obračunsku jedinicu s 15 na 60 sekundi za prvu minutu razgovora.

“Agencija je pokrenula postupak zbog sumnje u kartelsko udruživanje HT-a, Vipneta i Tele2, ali budući da je istraga u tijeku ne možemo je komentirati”, izjavila je Snježana Vujisić Sardelić, savjetnica za komunikacije AZTN-a. Dodaje da bez pomoći zviždača istrage za kartelsko udruživanje u Hrvatskoj u prosjeku traju od jedne i pol do dvije godine, a u EU i dvostruko dulje. Spevec je još ljetos borbu protiv kartela istaknula kao prioritet svog rada. Na II. međunarodnoj konferenciji o tržišnom natjecanju u Zagrebu kazala je da borba protiv kartela, pojave koja najviše šteti potrošačima i umanjuje konkuretnost gospodarstva, imperativ. Istraga protiv HT-a, Vipneta i Tele2 zbog sumnje u kartelsko udruživanje najveći je takav slučaj u Hrvatskoj dosad. Procjenjuje se da bi u slučaju krivnje kazna operaterima mogla dosegnuti čak milijardu kuna, odnosno prema Zakonu o tržišnom natjecanju do maksimalnih 10 posto prihoda u mobilnom segmentu operatera. Za HT to znači potencijalnu kaznu do 450 milijuna kuna, za Vipnet 400 milijuna, a za Tele2 do 100 milijuna kuna.

Operaterima u prilog ne ide ni činjenica da je lani 1. listopada na snagu stupio stroži i s EU regulativom usklađen novi Zakon o tržišnom natjecanju koji Spevec daje ovlasti usporedive s onim kakve imaju državni odvjetnik Mladen Bajić i USKOK. To znači da Spevec, ako dokaže kartelno ponašanje, može izravno i bez odgode naplatiti cjelokupnu kaznu od operatera i samo je proslijediti u proračun. Može tijekom istrage pretresati centrale HT-a, Vipneta i Tele2 kao i stanove potencijalno umješanih, pljeniti dokazni materijal i dati imunitet pokajniku. Ovaj je slučaj i pod povećalom Europske komisije (EK). Poglavlje 8. Tržišno natjecanje jedno je od njih tri u kojima se Hrvatska mora nastaviti dokazivati do ulaska u Uniju. Svakih pola godine Hrvatska mora slati izvješće o napretku, koje zajedno s ocjenom EK dobivaju sve zemlje članice Unije.

HT je, inače, prvi otvoreno upozorio na AZTN-ovu istragu objavivši dio podataka u segmentu upravljanja rizicima u svom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine. HT je tada naveo da ga je AZTN o tome obavijestio 21. rujna. No u HT-u odlučno odbacuju mogućnost bilo kakvog dogovoranja. “Nije bilo nikakvog dogovora, već je promjena obračunske jedinice bila samostalna poslovna odluka HT-a. Kao i uvijek, surađujemo s drugim operaterima u okvirima zakona”, kažu u HT-u. I u Vipnetu kategorički odbacuju svaku pomisao na kartel. “Ni u kojem slučaju nismo razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu sa ostalim operaterima”, ističu u Vipnetu. Pojašnjavaju da se zbog uvođenja kriznog nameta od 6 posto očekivala korekcija cijena, kako kažu, u najprikladnijem načinu u tom trenutku.

“Sumnjati na mobilne operatere kao kartel jednako je kao sumnjati na kartel trgovaca s robom široke potrošnje samo zato što su zbog promjene PDV-a istodobno korigirali cijene”, kažu u Vipnetu. Tele2 zasad nije komentirao optužbe antimonopolske agencije o kartelskom udruživanju na štetu korisnika. AZTN je u posljednje dvije godine dokazao pet kartela od autoškola, trgovaca uredskim materijalom, novinskih izdavača do upravitelja zgrada. Trenutno, uz ovaj mobilni, najveći kartelski slučaj na kojem AZTN radi je građevinski kartel.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Olgica Spevec treba biti smijenjena po hitnom postupku i treba biti dovedena kompetentna osoba koja nece raditi posao sam kad su izbori za mjesec dana NEGO TIJEKOM CIJELOG MANDATA. Isto vrijedi s SAMODOLOM. Sta je sa bankarskim kartelom (koji djeuje kroz Hrvatsku Udrugu Banaka!) i KADA ce se taj kartel razmontirati??? Ne dok taj posao radi ruska Olga-Olgica!

Olgica Spevec je Todoričev igrać!

Dobro, a što je s nama koji smo to sve platili? Hoće li nama netko vratiti novce?

Olgica Spevec je odlucila raditi svoj posao? Kao i A.Samodol. Naglo. Zaprepasten sam. Kazu da istrage traju dugo? U EU agencije posalju policiju u uprave firmi i zapljene svu dokumentaciju (Auto industrija, cementare, proizvodjaci energetske opreme (Siemens, ABB, GE) itd.). Koga ce Olgica poslati? Sto ce Olgica sa poslodavcem svog supruga? Kada ce Todorica uzrujati? Olgice sto ce biti sa bankama u Hrvatskoj? I on esu u koluziji to zna svatko? Cijenu koluzije placa svaki gradjanin siromasne Hrvatske. Koluzija umanjuje i kompetitivnsot i inace bijednih industrija………No ne ocekujem promjene. Olgica brine za svoj posao i ovo je samo grimasa kako bi sacuvala “poso”.

New Report

Close