FOTO: Old Pilot’s sletio na Otok, na Jankomiru ga žele raditi u pola milijuna boca godišnje

Autor: Sergej Novosel Vučković , 15. prosinac 2021. u 06:56
Osnivači destilerije Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac/PD

Tvrtka je dobila 3,8 milijuna kuna (1,4 milijuna bespovratno) za nabavu novih tehnologija i širenje proizvodnje gina.

Najbolji svjetski, a naš, gin – Old Pilot’s koji se proizvodi u zanatskoj, craft destileriji tvrtke Duh u boci na Jankomiru u Zagrebu, ‘sletio’ je na tržište Velike Britanije.

Stupanje u postojbinu ovoga žestokog pića (iako je izvorno nizozemsko), koje zadnjih godina ima pravi ‘revival’ u svijetu pa i Hrvatskoj, ovih se dana zbilo posve ležerno – osnivači i vlasnici destilerije Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac sudjelovali su na Boisdale Live Music Restaurants & Bars Cigar Awards, najprestižnijem svjetskom susretu ljubitelja cigara izvan Kube.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Na večeri se servirao njihov gin, a dvojac je uručio i nagradu Cigar Communicator of the Year. ‘Piloti’ destileri zadovoljni su ateriranjem na Otok, u Londonu su bili i na ‘Večeri direktora’ (Chairman’s Club) u znamenitom Reform Clubu.

“Ulaskom u poslovni odnos s novim strateškim partnerom u planu je znatno povećanje prodaje kroz pozicioniranje u premium segmentu jakih alkoholnih pića”, ističe Anadolac.

Ovoj godini zaista mogu nazdraviti kao uspješnoj, kažu, bez obzira na okolnosti. Jer, rezultati su dobri (prihodi, prema ranijim podacima, mogli bi biti do šest milijuna kuna), a plasirali su i novi proizvod – vodku, te rade na trećem – viskiju.

“Bilježimo porast prodaje za više od 30%, a ponosni smo i na otvaranje novog tržišta u Engleskoj te ulazak u najekskluzivnije restorane Boisdale. Vodka je plasirana na tržište u studenom i zasad su prodajni rezultati viši od očekivanih, a povratne informacije s tržišta izvrsne. Viski je još u fazi odležavanja i bit će spreman za tržište za oko dvije godine”, ističe Anadolac.

No, i iduća godina bi im trebala biti plodonosna, s obzirom na to da je tvrtka dobila oko 1,4 milijuna kuna iz EU fondova bespovratno (ukupno 3,8 milijuna), za projekt digitalne i zelene tranzicije.

Uložit će u novu tehnologiju i ekološki prihvatljivi kotao (bez emisija CO2) i tako moći ostvariti ambiciozne planove, jedan je i da postanu jedan od deset najboljih svjetskih proizvođača u svom segmentu. U pogon je jučer navratio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, priznavši da je fasciniran viđenim na Jankomiru.

“Ova uspješna poduzetnička priča kreće od trenutka kad su mladi ljudi htjeli napraviti premium proizvod i pritom stvorili najbolji džin na svijetu. Zaista je velik uspjeh postati broj 1 u svijetu i to još s proizvodom koji nema gotovo nikakvu tradiciju u Hrvatskoj. Ovakav uspjeh treba poslužiti svim budućim poduzetnicima kao inspiracija”, ustvrdio je ministar.

“Planiramo sredstvima iz EU fonda povećati kapacitete proizvodnje, sa sadašnjih 30.000 boca godišnje na 500.000 u sljedećih pet godina. Želimo ući na nova tržišta i pojačati svoju poziciju na postojećim tržištima. Tu su naravno i novi proizvodi no o tome ćemo kad dođe vrijeme”, kazao nam je Anadolac.

Foto: PD

Poznato je da su on i Bušić školovani za pilote na Vojnoj akademiji u Zadru, a uvidjevši da dijele strast prema žestokim pićima osnovali su tvrtku s destilerijom.

Ljeta 2018. ‘smućkali’ su hrvatske sirovine (borovica, naranče, list masline i kadulje, cvijet lavande i anđelika) pretvorivši taj miks u piće koje je godinu potom na Svjetskom natjecanju u vinima i destilatima (IWSC) u Londonu dobilo zlatnu medalju, a kasnije i zlata na natjecanju u San Franciscu, dosad ukupno 17 uglednih međunarodnih nagrada. Old Pilot’s se pije po EU, Aziji, Australiji i SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close