Oko 2 milijarde kuna investicija u turizam u 2013. godini

Autor: Marija Crnjak , 29. siječanj 2013. u 14:34
Press foto

Ulaganja privatnog i javnog sektora te malih i srednjih poduzetnika u turizam u 2013. godini iznosit će oko 2,6 milijarde kuna.

U hrvatski turizam u 2013. godini uložit će se najmanje 2,6 milijarde kuna, od čega će većinu u iznosu od dvije mijarde realizirati velike turističke tvrtke u privatnom vlasništvu, oko 200 milijuna kuna uložit će javni sektor, a oko 400 milijuna kuna mala i srednja poduzeća, pokazala je anketa Ministarstva turizma koju je u utorak predstavio ministar Veljko Ostojić. Podaci pokazju rast investicija u turistički sektor za 124 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno 224 posto veća ulaganja nego u 2011. godini.

"Vidljivo je da turistički sektor postaje sve konkurentniji, čemu su sigurno pridonijeli i povoljni uvijeti financiranja investicija putem atraktivnih kreditnih linija Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Uvjeren sam da ćemo dodatno povećati konkurentnost uslijed snižene stope PDV-a na ugostiteljske usluge koja je na snazi od Nove godine, te s donošenjem niza novih zakona kao što su Zakon o turističkom zemljištu, Zakon o turističkim zajednicama. Također, nova ulaganja očekujemo i nakon završetka privatizacije 13 turističkih tvrtki koju planiramo provesti do polovice ove godine, kako bi omogućili investicije u 2014. istaknuo je Ostojić.

Istarska županija s više od milijardu ulaganja vodeća je na ljestvici ovogodišnjih investicija, a najveći pojedinačni investitor u ovoj godini bit će hotelijer Anđelko Leko s konačnom realizacijom projekta Dubrovačka Riviera u Mlinima i Srebrenom, u koje planira uložiti 388 milijuna kuna. U rekonstrukciju postojećih objekata umaški Istraturist ulaže 261 milijun kuna, Maistra 240 milijuna, Arenaturist 190 milijuna kuna, a Plava Laguna 64 milijuna kuna. Vaalamar u svoje objekte u Poreču i Krku ulaže 170 milijuna kuna, zadarski Turisthotel 105 milijuna, Solaris 98 milijuna u rekonstrukciju dva hotela, Jadranski luksuzni hoteli u Kompas 90 milijuna kuna. najveći investitor u javnom sektoru je Imperial Rab koji ulaže 57 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close