Ognian Zlatev novi šef Predstavništva EK u Zagrebu

Autor: Ana Blašković , 25. lipanj 2019. u 22:00
Ognian Zlatev dolazi iz Bugarske

Branko Baričević postaje Junckerov savjetnik za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU početkom 2020.

Točno šest godina od ulaska Hrvatske u Uniju Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu 1. srpnja dobiva novog voditelja.

Umjesto Branka Baričevića, koji postaje savjetnik predsjednika EK-a Jean-Claude Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU početkom 2020., u Zagreb dolazi Ognian Zlatev iz Bugarske. Zlatev je bugarski državljanin, komunikacijski stručnjak iza kojeg je 30-godišnje iskustvo, a zadnjih šest godina voditelj je Komisijinog Predstavništva u Sofiji.

Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i završio magisterij iz klasične filologije, a potom stekao kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja u upravljanja nevladinim organizacijama. Bio je član Upravnog odbora Bugarske nacionalne televizije, osnovao je i vodio Centar za razvoj medija u Bugarskoj. Bio je jedan od osnivača i predsjednik Jugoistočne europske mreže za profesionalizaciju medija koja okuplja 15 regionalnih medija.

Radio je kao direktor informacijskog centra instituta Otvoreno društvo u Sofiji, voditelj centra BBC-ja te voditelj za razmjenu u uredu British Councila u Bugarskoj. Radio je kao konzultant za UNESCO, OESS i Svjetsku banku u JI Europi, a 2011. se pridružio Europskoj komisiji.

Od 2014. član je Europske udruge direktora komunikacija i predsjednik Udruženja komunikatora javnog sektora zemalja jugoistočne Europe.  Premda od srpnja postaje Junckerov savjetnik Branko Baričević ostaje u Zagrebu otkuda će aktualnom šefu Komisije biti veza za pitanja pripreme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Po struci liječnik, obrazovao se u Zagrebu, New Yorku i Münchenu, Baričević se odlučio za diplomatsku karijeru koja ga je odvela u misije u SAD-u, Cipru i Portugalu. Pridružio se EK nakon što je od 2005. do 2012. za Ministarstvo vanjskih poslova obnašao dužnost voditelja Misije Hrvatske pri EU u Bruxellesu.

Uredi Predstavništva funkcioniraju kao "oči, uši i glas" Komisije u članicama, a od početka Junckerovog mandata voditelje Predstavništva imenuje osobno predsjednik Komisije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close