Oglasa 10,1 posto više nego lani, zahuktava se ‘lov’ na sezonce

Autor: Poslovni dnevnik , 07. veljača 2023. u 22:00
Prodavač, kuhar, knjigovođa i skladištar najtraženija su zanimanja/SHUTTERSTOCK

OVI indeks preokrenuo negativan prosinački trend, na sajmu Sezonac.hr 200.000 posjeta.

Posljednji podaci Ekonomskoj instituta o broju otvorenih oglasa za posao te statistika portala MojPosao.hr potvrđuju da je na domaćem tržištu rada krenuo “lov” na sezonske radnike.

Čak 200.000 posjeta zabilježio je online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr koji se održavao od 24. siječnja do 2. veljače, a na kojem je sudjelovalo 37 poslodavaca među kojima i neke od najvećih kompanija u Hrvatskoj.

MojPosao.hr, koji je i organizator, jučer je objavio kako se na radna mjesta oglašena na tom sajmu prijavilo 7200 prijava, a uz hrvatske kandidate za pronalaskom sezonskog posla u Hrvatskoj i ove godine su iskazali posloprimci iz BiH, Sjeverne Makedonije i Srbiji.

Najtraženiji radnici
“Najtraženiji sezonski radnici su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i sobar/sobarica, a to su ujedno i oglasi s najviše prijava posloprimaca. Većina oglašenih radnih mjesta na sajmu odnosila se na sezonski rad, no poslodavci su nudili i mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa nakon završetka ljetne turističke sezone”, kažu na MojPosao.hr.

Isti portal s Ekonomskim institutom u Zagrebu surađuje na izradi OVI-ja, mjesečnog indeksa online oglasa slobodnih radnih mjesta čije siječanjsko kretanje također sugerira da trenutno na tržištu dominira potraga za angažmanima na određeno vrijeme.

Ta vrsta zaposlenja u siječnju je po udjelu u ukupnom broju oglasa za posao, iako blago, “nadjačala” poslove na neodređeno vrijeme. Naime, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 45,3 na 46 posto, dok je udio oglasa s ponuđenim ugovorima na određeno rastao s 46,3 na 46,8 posto.

Jadran dominira
Inače, siječanj je označio preokret negativnog trenda OVI indeksa iz lanjskog prosinca kada mu je vrijednost bila pala 2,5% na mjesečnoj razini. Ovog je mjeseca OVI povećan 5,4% u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj razini u plusu je 10,1 posto.

“Prodavač, kuhar i knjigovođa su najtraženija zanimanja, konobari su pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježen je u zanimanjima programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara.

U odnosu na siječanj 2022., značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 31,4 na 35,2%), kao i niskokvalificirani rad čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto”, kažu analitičari EIZ-a dodajući kako je broj oglasa rastao u svim hrvatskim regijama, ali najviše na sjevernom Jadranu – za čak 44,2 posto.

“To najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače”, zaključuju u EIZ-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close