Odzvonilo ilegalnim priključcima, komunalci dobili specijalno vozilo

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2022. u 09:57
Foto: Pixabay

U pitanju je vozilo koje “hvata” rupe i kvarove, ali i ilegalne priključke.

Vozni park poduzeća Komunalac – vodoopskrba i odvodnja Delnice bogatiji je od ovog proljeća za novo specijalno vozilo koje, bar na prvi pogled, ne izgleda posebno ′opasno i specijalno′, javlja Novi list. No, izgled vara!

Naime, iza ′maske′ naizgled malo boljeg kombi vozila, krije se aparatura koja velikom točnošću i uz pomoć CCTV kamera služi za ispitivanje kanalizacijskih cijevi, lociranje kvarova, kao i lokacija nelegalno izvedenih priključaka. Sustav kontrole funkcionira na taj način da se u kanalizacijske cijevi iz vozila šalje plin, a instrumenti potom registriraju gdje taj plin izlazi. Zahvaljujući tome otkriva se, primjerice, gdje je došlo do začepljenja, postoji li rupa na cijevima, ali i to koristi li netko sustav kanalizacije neprijavljeno! Dakle, ′ilegalcima′ je odzvonilo.

Edukacija osoblja

Vozilo je, govori za Novi list Boro Tomić, direktor poduzeća Komunalac – vodoopskrba i odvodnja Delnice, nabavljeno u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje na projektu izgradnje vodovoda i odvodnje u četiri goranske lokalne samouprave – Delnice, Fužine, Brod Moravice i Skrad.

“Vrijednost vozila je 1.206.400 kuna bez PDV-a. Pritom je 85 posto potrebnih sredstava osigurano iz švicarske darovnice, pet posto iz izvornih sredstava Hrvatskih voda, a 10 posto osiguralo je naše poduzeće i to zahvaljujući sredstvima iz naknade za razvoj. Primopredaja je izvršena još 21. ožujka, a u tijeku je edukacija osoblja koje će raditi na tom vozilu te potom i konkretan rad na terenu. Za sve nas ovo je nešto potpuno novo, ali iz ovoga što smo do sada vidjeli jasno nam je da će nam ovo specijalno vozilo znatno pomoći u brzini reakcije jer ćemo puno brže moći točno odrediti lokacije na kojima je došlo do mjesta začepljenja u kanalizaciji, ili do miješanja oborinskih i fekalnih voda, a relativno lako otkrivat ćemo i nelegalne korisnike, znači one koji su priključeni na sustav, a uslugu ne plaćaju. Drugim riječima kvaliteta naše usluge bit će bitno poboljšana, a kroz rad ovog vozila svakako ćemo smanjiti i troškove rada pročiščaća otpadnih voda jer će na uređaj dolaziti samo fekalne vode, a ne i oborinske. Naravno, vozilo će se koristiti na području goranskih lokalnih samouprava koje mi pokrivamo, a to su sve osim Grada Vrbovskog”, rekao je direktor Tomić, najavivši skoru nabavu još jednog specijalnog vozila.

Kako kaže, tijekom lipnja trebao bi dijelom našeg voznog parka postati specijalni kamion, tzv. ′fekalijaš′ koji će služiti za čišćenje i pražnjenje fekalnih voda iz tzv. fekalnih jama.

˝I to ćemo vozilo nabaviti kroz program švicarsko-hrvatske darovnice koja će platiti 85 posto cijene, 10 posto dat ćemo mi, a 5 posto Hrvatske vode. ′Fekalijaš′ će na području onih jedinica lokalne samouprave koje nemaju pročišćivač, fekalije prikupljati iz fekalnih jama te ih potom odvoziti na preradu u Delnice”, rekao je direktor Tomić.

Slijede novi pročišćivači

Uređaje za pročišćavanje za sada, na području koje obuhvaća delničko poduzeće, imaju Delnice, Ravna Gora i Mrkopalj. U tijeku aktualnog programa švicarsko-hrvatske suradnje trebale bi pročišćivač dobiti Fužine te Brod Moravice na čiji će pročišćivač biti spojen i Skrad. Jedina aglomeracija koja neće imati pročišćivać bit će Lokve koje su u planu za realizaciju tog projekta i narednoj fazi švicarsko-hrvatske darovnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close