Odvoz skuplji Bjelovaru i Puli, Varaždincima nagrada za brigu

Autor: Suzana Varošanec , 19. travanj 2023. u 22:00
Kaštijun, županijski centar za gospodarenje otpadom kraj Pule/S. Niketić/PIXSELL

Bit će sretni svi kojima ostane ista cijena zbrinjavanja otpada.

Cijene javne usluge odvoza miješanog otpada pod utjecajem naraslih troškova poslovanja dolaze na udar sve brojnijih cjenovnih korekcija, dok najave trenda koji se tek očekuje dolaze kroz pojedine gradove koji već kreću s poskupljenjem ove usluge iz čega će se generirati prihodi i za rast plaća zaposlenika komunalnih tvrtki kojih kronično nedostaje.

Komunalni skup 20. travnja
Je li generalni smjer ka višim cijenama novo pravilo s kojim trebaju računati svi diljem zemlje, a ujedno i izazov kojem u poslovanju neće odolijeti brojne gradske komunalne tvrtki, ‘izbistrit’ će se tijekom godine – najvjerojatnije u sklopu zakonskih usklađenja.

Jer Zakon o gospodarenju otpadom iz 2021. korisnike usluge sakupljanja komunalnog otpada dijeli na dvije kategorije – kućanstva i nekućanstva. No, jedno je prilično izvjesno: stagnacija cijena bit će za korisnike najsretnija opcija, kako se neslužbeno doznaje u Udruženju komunalnog gospodarstva HGK, Grupacije održavanja čistoće i gospodarenja komunalnim otpadom.

U grupaciji nemaju saznanja da je ijedan javni isporučitelj snizio cijene ove javne usluge, dok pojašnjavaju aktualne procese u kojima se javni isporučitelji trenutno usklađuju s važećom zakonskom regulativom.

O tome će biti više riječi na sjednici Grupacije svih komunalnih tvrtki koja se održava 20. travnja. No, navedena usklađenja upućuju na mogućnost vala poskupljenja ovih komunalnih usluga, ali ne i u Varaždinu i Vodicama, primjerice, što nam potvrđuju gradonačelnici Neven Bosilj i Ante Cukrov.

50

posto odvajanja otpada prag je koji su gotovo dosegli građani Varaždina

”Bez obzira na povećanje troškova odlaganja otpada, cijena energenata i troškova za plaće, Grad Varaždin ove godine neće povećati cijene sakupljanja komunalnog otpada. Iako su se stekli uvjeti za povećanje jer su porasle cijene zbrinjavanja otpada na svim odlagalištima u RH, mi ćemo prema građanima zadržati postojeće cijene cijelu 2023.

Tako ćemo nagraditi sugrađane jer su dostigli gotovo 50% odvajanja otpada. Grad Varaždin će iz proračuna namiriti razliku prema poduzeću Čistoća. Cilj je još povećati količinu i kvalitetu reciklabilnog otpada, zato Grad Varaždin ulaže u moderne tehnologije sakupljanja otpada i postavljanje polupodzemnih spremnika”, kaže Bosilj potvrđujući da se rukovode i principom – tko odlaže manje, plaća manje.

Ne planiramo povećanje cijena u odnosu na zadnji cjenik donesen na Gradskom vijeću, potvrđuje i gradonačelnik Vodica Cukrov pojašnjavajući da u zadnje vrijeme nije bilo većih poskupljenja. No, kad je riječ o višim cjenicima svojom odlukom svježi primjer daje Gradsko vijeće Bjelovara, a da nisu izolirani pokazatelj potvrđuje i Grad Pula povećanje cijena od 1. kolovoza.

Bjelovarski vijećnici već su prihvatili prijedlog svog komunalnog poduzeća te će se stoga računi za odvoz smeća već od ovog ljeta plaćati skuplje za 80%. Za građane to znači 8,40 eura, a za poslovne subjekte 42,5 eura mjesečno. Bjelovarski gradonačelnik Hrebak tvrdi da će unatoč tome cijena odvoza otpada za Bjelovarčane i dalje biti među najnižima u zemlji, dok iz komunalne tvrtke uvjeravaju: Oni koji pravilno recikliraju – uštedjet će na plaćanju.

Korekcija varijabilnog dijela
Za Grad Pulu krenulo je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Pule (od 15. veljače 2022.).

Iako su prijedlozi izmjena i dopuna usmjereni ka optimizaciji poslovnih procesa prikupljanja otpada, predlažu više cijene obvezne minimalne javne usluge za korisnika usluge razvrstanog u kategoriju korisnika kućanstvo te korisnika koji ne spadaju u navedenu kategoriju: promjena je to fiksnog dijela cijena za kategoriju kućanstvo s dosadašnjih 5,38 eura na 6,20 eura, odnosno za korisnika usluge razvrstanog u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo s dosadašnjih 13,46 eura na 14,20 eura.

Također, po korekciji fiksnog dijela cijene u najavi je javnog savjetovanja prijedlog odluke za korekciju varijabilnog dijela cijene za 0,01 euro po litri odvojenog miješanog komunalnog otpada.

Komentirajte prvi

New Report

Close